Erazem Lorbek, edini slovenski košarkar na letošnjem turnirju Final four v Carigradu, je dosegel 9 točk. Zgrešil je vse tri mete za tri točke. Foto: Reuters
Erazem Lorbek, edini slovenski košarkar na letošnjem turnirju Final four v Carigradu, je dosegel 9 točk. Zgrešil je vse tri mete za tri točke. Foto: Reuters
Richard Dorsey
Olympiacos je našel način, kako umrtviti igro Barcelone, medtem ko se je sam izkazal s kar nekaj privlačnimi akcijami. Foto: Reuters
Andrej Kirilenko
Andrej Kirilenko, CSKA-jev zvezdnik z NBA-izkušnjami, je 17 točk dosegel ob metu iz igre 6/13. Zbral je še devet skokov. Foto: Reuters
Mike Batiste in Saša Kaun
Mike Batiste (levo) je v prvi četrtini dosegel sedem točk, v zadnji čertrtini pa je zgrešil več metov zapored. Foto: Reuters

Potem ko je Barcelona zapravila naslov evropskega prvaka v nogometu, je praznih rok (podobno kot lani) ostala še v košarki, čeprav je do danes izgubila le eno evropsko tekmo v tej sezoni. V polfinalu turnirja Final four je bila neprepoznavna (met za tri: 3/19) in prisiljena je bila nenehno loviti tekmeca. Erazem Lorbek je igral 29 minut in dosegel devet točk. Barco je uničil zlasti Vassilis Spanoulis (21 točk, šest podaj).

Prvi točki Barcelone šele v četrti minuti
V prvi četrtini je Barcelona zmogla le enajst točk. Na njen prvi koš, dosegel ga je Lorbek, je bilo treba čakati skoraj štiri minute. V prvem polčasu je Barca dobila skok (25:16), vendar zadela le dve trojki iz 14 poskusov. Varovanci Dušana Ivkovića so na začetku drugega polčasa hitro izenačili svojo najvišjo prednost (39:31), toda večje prednosti si niso mogli priboriti.

Nerazpoloženi Huertas zgrešil trojko v zadnji minuti
V zadnji četrtini je Olympiacos največ vodil za sedem točk. Juan Carlos Navarro je s prostima metoma znižal na 63:61. Ključna je bila trojka Spanoulisa tik pred začetkom zadnje minute za vodstvo 66:61. V zadnji minuti se je vseeno Barceloni ponudila priložnost. Marcelinho Huertas bi s trojko 37 sekund pred koncem lahko svoje moštvo popeljal v vodstvo, vendar je zgrešil.

Teodosiću zadrhtela roka, a to ni bilo usodno
CSKA je v prvem polfinalu premagal Panathinaikos, ki v zadnjih dveh minutah ni dosegel nobene točke. CSKA je tako tekmo končal z delnim izidom 6:0, pri čemer je Aleksej Šved dosegel štiri točke, Miloš Teodosić pa dve. Srbski branilec je tekmecem tik pred koncem ponudil možnost, da izvlečejo podaljšek, saj je zgrešil oba prosta meta, toda Panathinaikos je zadnji napad odigral nespretno in sploh ni vrgel na koš.

Kirilenko za prvi točki potreboval 15 minut
Po prvi četrtini si je Panathinaikos v carigrajski areni z agresivno obrambo nabral 14 točk prednosti (29:15), toda CSKA ga je po delnem izidu 13:0 v 19. minuti že ujel (32:32). Andrej Kirilenko (s 17 točkami prvi strelec svoje ekipe je prvič zadel šele v 15. minuti, je pa do polčasa že zbral osem točk. V prvih 20 minutah je CSKA metal kar 18 prostih metov, Panathinaikos le tri.

CSKA z nizom 7:0 v zadnjo četrtino
Tretja četrtina je bila izenačena, odločilnih deset minut pa je prekaljeni Željko Obradović, ki ima že osem evropskih naslovov, začel z nenavadno peterko, kar je CSKA izkoristil in po sedmih zaporednih točkah povedel z 58:57. Panathinaikos si je nekaj zaloge (64:60) spet priigral po petih zaporednih točkah Jasikevičiusa.

Jasikevičius prehitro pod koš
38 sekund pred koncem je z desnega krila zadel Miloš Teodosić, kar je pomenilo novo vodstvo CSKA-ja (65:64). Jasikevičius je prehitro in precej na silo poskušal polagati, vendar žoga ni šla skozi obroč. Na drugi strani je Šved zadel prosti met, drugega pa zgrešil. Vseeno je imel napad spet CSKA.

Diamantidis je kar čakal
Teodosić je imel devet sekund pred koncem priložnost, da reši dilemo o zmagovalcu, vendar je bil na črti prostih metov obakrat nenatančen. Panathinaikos je imel napad za podaljšek. Izkušeni Dimitris Diamantidis je stal na trojki in okleval, nazadnje pa Grki sploh niso vrgli na koš. Obe polfinalni tekmi sta bili zelo kakovostni in tudi razburljivi. Finale bo v nedeljo ob 20. uri.

EVROLIGA (M)
ZAKLJUČNI TURNIR, Carigrad


Polfinale:
CSKA MOSKVA - Panathinaikos
66:64 (15:29, 17:5, 19:21, 15:9)
Kirilenko 17, Šved 15, Teodosić 12, Krstić 8; Jasikevičius 19, Batiste 11, Diamantidis in Kaimakoglou po 10.

OLYMPIACOS - Barcelona
68:64 (17:11, 16:18, 17:18, 18:17)
Spanoulis 21, Printezis 14, Papanikolau 9, Dorsey 8; Navarro 18, Ndong 10, Lorbek 9 (iz igre 4/10, prosti meti 1/2) točk in 5 skokov.

Finale bo v nedeljo ob 20.00, tekma za 3. mesto pa ob 17.00.