Klemen Prepelič je lansko sezono preživel v Turčiji, leto predtem pa je igral za Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com
Klemen Prepelič je lansko sezono preživel v Turčiji, leto predtem pa je igral za Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com
Klemen Prepelič
Na prvi tekmi ob vrnitvi na parket je dal osem točk. Foto: www.alesfevzer.com
Septembra je Prepelič debitiral na velikem tekmovanju, ko je z reprezentanco nastopil na svetovnem prvenstvu v Španiji. Foto: www.alesfevzer.com
Boleč poraz Uniona Olimpije

Zmaji so imeli že visoko prednost, v prvem polčasu nadigrali nasprotnika, a potem v drugem delu močno padli v igri - nasprotniki so drugo polovico tekme dobili za 15 - in prepustili dve točki gostom iz Valjeva. Znova so zelo slabo metali proste mete, saj so jih zgrešili kar 19. "Dokler smo bili samozavestni v napadu, nam je šlo. Vse skupaj se je nato ustavilo. Žoge so nam kar bežale iz rok in tudi z razdalje nismo več zadeli odprtih metov. Oni so kljub naši dobri obrambi začeli zadevati nore trojke. Na koncu so s tistim metom srečno zmagali, a zaradi naših napak zasluženo. To se nam po zmagi v Szolnokiju in dobrih predstavah na začetku sezone ne bi smelo zgoditi. To je prvi poraz, ki se ne bi smel zgoditi. To se dogaja, a ni prvič in ne zadnjič," je bil po vrnitvi v Ljubljano razumljivo razočaran Prepelič.

Potrebna je še kilometrina na parketu
Na zadnji tekmi v Evropskem pokalu proti Szolnokiju so Ljubljančani naredili preobrat, ko je Aleš Pipan našel razigrano peterko, ki je iz izgubljenega položaja preobrnila rezultat v svojo korist, tokrat pa Olimpijin strateg v tretji in zadnji četrtini ni imel razpoloženega posameznika, ki bi lahko za sabo potegnil ekipo. "Mogoče smo se zadovoljili z razliko, ki smo jo imeli, in mislili, da je vsega že konec. Tretja četrtina je bila usodna, če bi zadeli tistih nekaj metov na začetku, bi razlika zrasla na več kot 20 točk in gostje ne bi imeli več možnosti. Zgodilo se je, kot se je, a to moramo zdaj pozabiti in misli usmeriti proti Zenitu," je o tekmi dodal reprezentančni branilec.

Prepelič je na koncu iz težkega položaja zgrešil met za zmago, srečanje pa končal z osmimi točkami in dvema podajama: "Ne moreš biti zadovoljen s svojo igro, ko izgubiš. Vidi se, da še potrebujem kilometrino na parketu. Treningi vendarle niso isto kot tekma. Upam, da se bom čim prej vklopil v ekipo in da čim prej pridemo nazaj v zmagovalne tirnice, kar pa je najpomembnejše."

Finančna stvar z Banvitom ni rešena
22-letni Bistričan je z Olimpijo že nekaj časa treniral, a je čakal na dokumente iz Banvita, kamor je pred lansko sezono prestopil prav iz Ljubljane: "Zgodba z Banvitom je zame končana. Finančna plat se sicer še ni razrešila. Meni je bilo najpomembnejše, da sem začel znova igrati. Srečen sem, da sem tu, da sem doma. Razočaran sem nad debijem, a tak je šport."

Po koncu lanske sezone so mu v Bandirmi dejali, da še računajo nanj, a s prihodom novega trenerja Zorana Lukića – Dimitrios Itoudis se je medtem preselil k CSKA-ju – zanj v turškem klubu ni bilo več prostora: "Da nisem igral, je bilo težje kot sedeti na klopi v Banvitu. Vedel sem, da me ne želijo, a se status ni razrešil. Čakal sem njihovo napako, oni pa mojo. Na srečo so jo naredili oni. Zdaj je to preteklost in gledam le še naprej. Da sem lahko začel igrati, je najpomembnejša stvar v vsej tej zgodbi. Da bom lahko začel pomagati ekipi."

Olimpija je bila prva želja
"Že poleti so bile ponudbe, ko se je že šušljalo, da bom zapustil Banvit, a nič uradnega. Šele pred mesecem, ko je Banvit oznanil, da ne računa name, so prišle. To je bilo od Banvita nepošteno, saj bi lahko povedali prej,"
je povedal Prepelič, ki so ga nekateri tudi povezovali s Krko, a si je želel vrnitve v Ljubljano. "Iz Krke niso navezali stika z menoj. Prva želja je bila Olimpija, ki igra v Ligi ABA in Eurocupu. Olimpija še vedno drži primat v Sloveniji, čeprav je Krka petkratni zaporedni prvak. Olimpija je vseeno Olimpija in je bila prva opcija." Tako ima Pipan na voljo še enega obetavnega Slovenca več, že nekajkrat letos je sicer trener zmajev poskusil tudi s peterko s petimi nadarjenimi mladeniči, ki so v tej sezoni pod njegovo taktirko v večini tudi pustili dober pečat in pozitiven vtis.

Pri Olimpiji je tudi reprezentant Mirza Begić, ki je sicer izpustil zadnjo akcijo, a prej sodeloval na dveh, ob Prepeliču pa je tudi Alen Omić na zadnjem svetovnem prvenstvu nosil slovenski dres. Za Prleta je bilo letošnje veliko tekmovanje prvo v karieri in je tako uradno debitiral za izbrano vrsto: "Tekma z Litvo še vedno odmeva v naših igralcih. Bila je res velika priložnost in vprašanje, kdaj bo spet takšna. Ni bilo prvič in ne zadnjič. Drugo leto je nova priložnost in bomo videli. Pri 22 letih nima vsak priložnosti igrati na svetovnem prvenstvu. Jure mi je to ponudil in bil sem vesel vseh minut, ki sem jih dobil. Mislim, da sem priložnost korektno izkoristil. To je pomembna stvar zame in za zvezo, ki lahko name računa na prihodnjih akcijah."

Boleč poraz Uniona Olimpije