Glen Davis in Nate Robinson sta skupaj dosegla kar 30 točk. Foto: EPA
Glen Davis in Nate Robinson sta skupaj dosegla kar 30 točk. Foto: EPA
Kobe Bryant
Bryant je bil znova najboljši strelec tekme, a je izgubil kar sedem žog. Foto: EPA
Paul Pierce
Pierce je odigral svojo najboljšo tekmo v finalni seriji. Foto: EPA
Pau Gasol
Gasol je pod košem pogrešal Andrewa Bynuma. Lakersi upajo, da bo na peti tekmi lahko znova igral več kot polovico tekme. Foto: EPA
Rasheed Wallace
Rasheed Wallace je izgubil živce, ko je dobil peto osebno napako in hitro si je prislužil še tehnično napako. Foto: EPA
Paul Pierce
Pierce je v prvi četrtini ob veselju po doseženem košu nenamenoma udaril sodnika v obraz. Foto: EPA

Varovanci Phila Jacksona so pred zadnjo četrtino še vodili 62:60, nato pa so Celticsi naredili odločilno serijo 14:4. Davis je dosegel 9 izmed 18 točk v zadnji četrtini. Robinson, ki je sredi sezone prišel iz New Yorka, je dodal 12 točk. Klop Bostona je s 36:18 nadigrala klop Lakersov. Gostom se je zelo poznala poškodba centra Andrewa Bynuma, ki je zaradi bolečin v desnem kolenu lahko igral le 12 minut. Derek Fisher je imel težave z osebnimi napakami. Kobe Bryant je dosegel 33 točk, zadel je tudi šest trojk, a izgubil kar sedem žog. Pau Gasol je dodal 21 točk. Saša Vujačič v sedmih minutah ni dosegel točke. Boston je bil boljši tudi v skoku (41:34).
Dober začetek Piercea
Pierce, ki mu na prvih tekmah ni šlo, je začel sijajno. Že v uvodnih štirih minutah je dosegel 7 točk, Celticsi so povedli z 11:8. Po sedmih minutah je vstopil Vujačič, saj je imel junak druge tekme Fisher dve osebni napaki. V zadnji miunuti prve četrtine je Rajona Ronda zamenjal Robinson, ki je s trojko končal uvodnih 12 minut (19:16).
Kobe s trojkami držal Lakerse v vodstvu
Mali Nate je tudi na začetku druge četrtine zadel izza črte, a mu je hitro odgovoril Jordan Farmar (24:24). Bryant je v minuti zadel dvakrat za tri, nato pa še za dve točki prek Raya Allena (33:37). Kevin Garnett je ob sireni ujel priključek pred odhodom v garderobo (42:45).
Na začetku drugega dela so imeli Lakersi v treh napadih zapored možnost, da bi povišali razliko na več kot pet točk, a jim ni uspelo. Kobe je znova zadel dve trojki zapored, pod košem pa je svoj šov začel Davis (60:62).

Davis neustavljiv pod košem
Celticsom je uspel sanjski začetek zadnje četrtine. Davis je bil neustavljiv, Lamar Odom ni našel pravega recepta za robustnega centra. Naredil je prekršek ob košu ''Big Babyja'' (71:64). Izkazal se je tudi Tony Allen, ki je prav tako dosegel tri točke v enem napadu in po seriji 14:4 so gostitelji povedli 74:66. Trener Doc Rivers je pustil rezerviste v igri in niso ga razočarali. Robinson je zadel z bližine, Rasheed Wallace pa je bil natančen izza črte (79:70). Prav Wallace je zaradi ugovarjanja sodniku dobil tehnično napako, zaradi pretiranega veselja pa jo je prejel še Robinson. Dve minuti pred koncem so se Lakersi uspeli približati na 87:81, vendar je Pierce zadel po prodoru in dodal še prosti met ob prekršku Bryanta (90:81). Garnett in Pierce sta s prostimi meti potrdila zmago.
Riversa skrbijo tehnične napake
''Klop je bila res fenomenalna. Tony Allen in Davis sta bila izjemna. Malo me skrbijo tehnične napake. Tudi Perkins je bil blizu novi tehnični napaki, ki bi pomenila kazen ene tekme, zdaj je v tem položaju še Wallace,'' je bil zadovoljen Rivers, ki je slikovito opisal dogajanje na klopi v zadnji četrtini: "Igralci začetne peterke so vpili name in me prosili, naj pustim rezerviste v igri. Še nikoli ni bilo tako glasno na klopi, prav zanimivo je bilo videti naše najboljše igralce, kako spodbujajo rezerviste v ključnih trenutkih tekme."
''Njihova klop nas je nadigrala v zadnji četrtini. Naša začetna peterka je igrala preveč minut, igralci so bili na koncu utrujeni. Poznala se je poškodba Bynuma, pogrešali smo tudi Fisherja, ki si je hitro nabral osebne napake. Videlo se je, da so potisnjeni ob steno, morali so dobiti to tekmo, nismo uspeli igrati s tako energijo kot oni,'' je vtise strnil Jackson.
"Big Baby" je bil prava zver
''Danes sem bil prava zver. Vse mi je uspevalo. Nimaš velikokrat priložnost igrati v finalu. Prav gotovo niso računali name. Res je nekaj posebnega, da ti taka tekma uspe v finalu. Upal sem, da me trener sploh ne bo vzel iz igre,'' je bil tudi na novinarski konferenci razpoložen Davis.
Gasol že usmeril misli proti ključni peti tekmi
"Vemo, kako je treba igrati proti njim. Peta tekma bo izjemno pomembna. Treba se bo pripraviti psihično in fizično, da dokončamo našo misijo,'' je povedal Gasol, ki ni hotel veliko govoriti o porazu. Zanima ga le peta tekma, ki bo v noči z nedelje na ponedeljek v TD Gardnu.

Finale, četrta tekma:
BOSTON
- LA LAKERS 2:2
96:89 (19:16, 23:29, 18:17, 36:27)
Pierce 19, Davis 18, Garnett 13, R. Allen in Robinson po 12, Rondo 10, Perkins 6, Wallace in T. Allen po 3; Bryant 33 (10/22 iz igre) in 7 izgubljenih žog, Gasol 21, Odom 10, Artest 9, Fisher 6, Brown 5, Farmar 3, Bynum 2, Vujačič brez točke (met: 0/1), 2 skoka in podaja v 7 minutah.

Izid v zmagah je v odebeljenem tisku. Igrajo na 4 zmage po sistemu 2-3-2.
Ponedeljek ob 2.00:
BOSTON - LA LAKERS

Sreda ob 3.00:
LA LAKERS - BOSTON

---------- morebitna tekma: -----------

Petek, 18. junija, ob 3.00:
LA LAKERS - BOSTON