Boj zadnjih dveh MVP-jev finalnih serij je pripadel Bryantu. Foto: EPA
Boj zadnjih dveh MVP-jev finalnih serij je pripadel Bryantu. Foto: EPA
Pau Gasol in Kevin Garnett
Mnogi strokovnjaki so pred dvema letoma dejali, da je Gasol igral premehko pod obročema. Tokrat je Španec zasenčil celo Kevina Garnetta. Foto: EPA
Ron Artest
Ron Artest, ki je poleti prišel iz Houstona, igra iz tekme v tekmo bolje. Odločil je peto tekmo proti Phoenixu s košem ob sireni, nato je prispeval 25 točk na šesti tekmi, tokrat pa je zadel tri trojke v ključnih trenutkih. Foto: EPA
Andrew Bynum
Andrew Bynum je leta 2008 izpustil finale zaradi poškodbe. V letošnji seriji bi bil lahko ključen, še vedno ga muči desno koleno, a vseeno je prispeval 10 točk. Foto: EPA
Chris Rock
Chris Rock je skušal spregovoriti nekaj besed z Bryantom, ki pa ima v mislih le prstan in nič drugega. Foto: EPA
Jerry West, Sylvester Stallone
Legenda Lakersov Jerry West je sedel ob Sylvestru Stallonu. Foto: EPA
Jack Nicholson in Doc Rivers
Jack Nicholson se je zapletel v pogovor z Docom Riversom. Foto: EPA

Težko pričakovani finale je postregel z nervozno igro, polno osebnih napak. Srečanje se je prelomilo ob koncu tretje četrtine, ko so Lakersi s serijo 7:0 povedli za 20 točk (84:64) in Celticsi se niso uspeli približati na manj kot deset točk v zadnjih 12 minutah. Bryant je dosegel 30 točk, Gasol pa je dodal 23 in 14 skokov. Pri gostih je bil najboljši Paul Pierce s 24 točkami in z 9 skoki. Odločilna je bila premoč Lakersov pri skokih (42:31), Celticsi so zadeli le eno trojko iz desetih poskusov. Trener Phil Jackson še nikoli ni izgubil serije po zmagi na prvi tekmi (47:0).
Vujačič vstopil že v 3. minuti
Sodniki so imeli zelo oster kriterij. V 27. sekundi sta se zapletla Ron Artest in Pierce in takoj prejela tehnični napaki. Že po dveh minutah in dveh sekundah je imel Derek Fisher dve osebni napaki in vstopil je Saša Vujačič (0/1 iz igre v 8 minutah). Lakersi so zadeli prve štiri mete in povedli z 8:4. Pod košema je prevladovala naveza Gasol-Andrew Bynum. Španec je podelil nekaj atraktivnih blokad in nanizal šest točk za vodstvo s 16:10. Zaradi velikega števila osebnih napak so kmalu dobili priložnost številni rezervisti. Poleg Vujačiča so vstopili tudi Shannon Brown, Luke Walton in Jordan Farmar. Pri Celticsih so zaigrali Rasheed Wallace, Tony Allen, Glen Davis in celo veteran Michael Finlay. S košema Farmarja in Browna so gostitelji prvo četrtino dobili s 26:21.
Wallace je s petimi zaporednimi točkami ujel priključek. Ko je pri Lakersih vstopila prva peterka, se je prednost do polčasa povečala. Varovanci Phila Jakcsona so drugo četrtino končali z delnim izidom 13:6. Ron Artest (zelo dobro je pokrival Piercea) je zadel edino trojko Lakersov v prvem polčasu, obramba Bostona je bila dobra, še posebej Bryant ni prišel do odprtih metov. MVP lanskega finala je dosegel 12 točk. Polčas je z izjemnim košem ob sireni zaključil Rajon Rondo (50:41). Prednost Lakersov v skokih je bila že do odmora občutna (23:15).
Kobe in Artest naredila razliko
V tretji četrtini se je razigral Bryant, ki je dosegel 12 točk. Artest je ukradel žogo Pierceu in Kobe je po protinapadu zabil za 65:52. Wallace, ki bolj kot z dobro igro izstopal z dolgim jezikom, je vseskozi izvajal pritisk na sodnike. Joe Derosa in Derrick Stafford sta ga še poslušala, najstrožji sodnik v ligi Joe Crawford pa mu je takoj prisodil tehnično napako. Fisher je zadel prosti met, 28 sekund pred koncem tretje četrtine pa je Artest z metom izza črte poskrbel za najvišje vodstvo na tekmi (84:64). V Staples Centru je zavrelo, tudi veliki navijač Jack Nicholson (na tekmi je bil hčerko in prijateljem Loujem Adlerjem) je vstal in z aplavzom pospremil Lakerse v zadnjo četrtino.
Celticsom ni uspelo ujeti priključka
Boston se seveda ni predal, zadnjo četrtino je začel s serijo 10:1 in Jackson je moral vzeti minuto odmora. Gasol in Lamar Odom sta dosegla po dva koša iz bližine, Artest pa je s trojko minuto in 47 sekund pred koncem razblinil vse dvome (99:84). Bryant je sijajen večer za navijače Lakersov končal z metom izza črte tri sekunde pred sireno.
''To ni bila najlepša košarka, kar sem jih videl, a šteje zmaga. Zelo dobro smo se bojevali pod košema. Boston je v zadnji četrtini prikazal svojo pravo igro. Druga tekma bo popolnoma nova zgodba. Prva tekma je vedno pomembna, da dobiš občutek v seriji, ki bo še dolga,'' ostaja previden Jackson. Lakersi so dobili zadnjih 12 tekem na domačem parketu v končnici, letos so neporaženi (9:0).
Rivers zelo kritičen do svojih varovancev
''Lakersi so igrali zelo agresivno. Vedno sem govoril, da agresivnejša ekipa zmaga in tudi sodniki ji prisodijo kakšno sporno odločitev. Bolj so si želeli zmage, vse odbite žoge so bile njihove. V skokih so nas popolnoma porazili. Naša obramba je bila obupna. Tudi v napadu smo slabo krožili z žogo. Igrali smo prehitro, kar nekako brezglavo. Njihova klop je bila boljša. Čeprav smo igrali zelo slabo, smo še vedno imeli priložnost, da se vrnemo v igro,'' je povedal Rivers, ki bo temeljito analiziral prvo tekmo. Letos je vedno našel pravi odgovor, predvsem v seriji s Clevelandom so Celticsi na drugi tekmi v Quicken Loans Areni nato razbili Cavalierse.
''Prepričan sem, da bo v nedeljo drugačna tekma. Mi se vedno vrnemo po porazu. Takšna je naša miselnost. Naš cilj je oditi v Boston z izidom 1:1," je dejal Pierce.
Kobe se ni zmenil za šale Chrisa Rocka
Na tribunah se je kar trlo znanih obrazov, vsa hollywoodska smetana si je želela ogledati to tekmo. Jerry West, Leonardo DiCaprio, Charlize Theron, David Duchovny, Will Ferrell, Floyd Mayweather jr., Terrell Owens, Steven Spielberg, Snoop Dogg, Hilary Swank. Chris Rock, David Spade, Kevin James in Adam Sandler so bili v prvih vrstah. Chris Rock je skušal v drugem polčasu navezati stik s Kobejem, ki je bil popolnoma v svojem svetu. 31-letni zvezdnik je neverjetno osredotočen na finale. Še celo Gasolu je odsvetoval ogled polfinala Roland Garrosa (v petek se bo njegov veliki prijatelj Rafael Nadal pomeril z Jürgenom Melzerjem) po televiziji, saj je vsaka minuta počitka pomembna v tako naporni seriji.
Finale je zares mednarodni dogodek. Prenaša ga kar 215 držav, komentar poteka v 41 jezikih. Na to je ponosen tudi komisar lige David Stern, ki je spregovoril pred tekmo.

Finale, prva tekma:
LA LAKERS - BOSTON 1:0
102:89 (26:21, 24:20, 34:23, 18:25)
18.997; Bryant 30 (met: 10/22), Gasol 23 in 14 skokov, Artest 15, Bynum 10, Fisher 9, Brown 6, Odom 5, Farmar 4, Vujačič brez točke (met: 0/1), skok in 2 podaji v 8 minutah; Pierce 24, Garnett 16, Rondo 13, R. Allen 12, Wallace 9, Perkins 8, T. Allen 4, Davis 3.

Izid v zmagah je v odebeljenem tisku. Igrajo na 4 zmage po sistemu 2-3-2.
Ponedeljek ob 2.00:
LA LAKERS - BOSTON

Sreda, 9. junija, ob 3.00:
BOSTON - LA LAKERS

Petek, 11. junija, ob 3.00:
BOSTON - LA LAKERS

---------- morebitne tekme: -----------
Ponedeljek, 14. junija, ob 2.00:
BOSTON - LA LAKERS

Sreda, 16. junija, ob 3.00:
LA LAKERS - BOSTON

Petek, 18. junija, ob 3.00:
LA LAKERS - BOSTON