Matic Rebec je v letošnji sezoni dokočno postal nosilec igre Heliosa. Foto: Aleš Fevžer
Matic Rebec je v letošnji sezoni dokočno postal nosilec igre Heliosa. Foto: Aleš Fevžer
Matic Rebec
Rebec sodi med najboljše mlade organizatorje igre v Evropi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matic Rebec
Na Eurobasketu se je predstavil na revijalni tekmi med najboljšimi košarkarji do 18 let na stari celini. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matic Rebec
V mlajših slovenskih selekcijah znova primanjkuje kakovostnih visokih igralcev. Foto: Aleš Fevžer
Matic Rebec
Rebec v boju z dve leti starejšim Luko Rupnikom, ki je prav tako ogromno obetal, a v zadnjih dveh sezonah pri Olimpiji ni dobil veliko priložnosti. Foto: Aleš Fevžer

ago mi namenja veliko priložnosti za dokazovanje, na meni pa je, da to čim bolj izkoristim."

Novi selektor Jure Zdovc je ob vnovičnem prevzemu slovenske reprezentance dejal, da je čas tudi za pomlajevanje izbrane vrste in da verjame v slovenski podmladek, da v prihodnje celo nadgradi rezultate zadnjih generacij, ki so veljale za zlato, čeprav je prevladujoče mnenje v javnosti, da je nekakšna generacijska luknja in da ni dostojnih zamenjav zdajšnjim nosilcem igre.

Generacija 1992 in 1993, ki je evropsko prvenstvo mlajših članov igrala na domačem terenu, se še ni povsem uveljavila. Klemen Prepelič, Luka Rupnik in Alen Omić še niso nosilci igre, prave priložnosti pa v reprezentanci še niso dobili. Toda za njimi prihajajo novi obrazi in eden teh, v katerega je položenih največ upov, je Matic Rebec.

Čim bolj izkoristiti veliko priložnost
Rebec je prvi organizator igre Heliosa, ki je z dvema porazoma na 16 tekmah Lige Telemach trenutno v vodstvu. Domžalčani so v tej sezoni pokazali največ v državnem prvenstvu, v pokalu, kjer so lani v polfinalu izločili celo Krko, pa so se letos povsem enakovredno kosali tudi z Unionom Olimpijo: "Za nami je dobra sezona, sicer moramo še končati prvi del, toda za zdaj nam dobro kaže. Pokazali smo na pokalu, da lahko z Olimpijo igramo enakovredno, čeprav je res, da je Olimpija igrala nekoliko slabše proti nam. Imeli smo dva spodrsljaja proti Rogaški in Polzeli, sicer pa moramo biti s potekom sezone kar zadovoljni."

19-letni in 182 centimetrov visoki 'play', ki ga krasi hitrost, močan je na žogi, dober podajalec, predvsem pa odličen strelec z razdalje, je trenutno prvi podajalec (4,4) in tretji strelec (8,6) ter tudi glavni nosilec domžalske igre: "Letos dobivam ogromno priložnosti. Zmago mi namenja veliko priložnosti za dokazovanje, na meni pa je, da to čim bolj izkoristim. Zagotovo je dober občutek, ko si nosilec igre. V Domžalah sem že četrto leto, na vsaki tekmi pa se poskušam čim bolj dokazati."

Ko igraš za Zmaga, lahko tudi za marsikaterega drugega
Nad razvojem Postojnčana bedi Zmago Sagadin, ki je v preteklosti že "vzgojil" nekaj izvrstnih košarkarjev. "Nedvomno so pri Sagadinu zelo težki treningi. Trdo se dela, ukvarja se z najmanjšimi malenkostmi. Morda je to njegova skrivnost. Zagotovo je za mladega igralca dobro, da se toliko trenira, in ve se, da bo Zmago mladim dal priložnost," je o najbolj trofejnem slovenskem klubskem trenerju povedal mladi organizator igre in dodal: "Je vztrajen. Teži k svojemu delu in ne popušča proti nobenemu nasprotniku. Na vsaki tekmi gremo maksimalno. Seveda je kdaj tudi težko igrati zanj, vendar, ko igraš za Zmaga, igraš lahko za marsikaterega trenerja."

V zadnjih letih so vedno bili nižji košarkarji nosilci mlajših selekcij. Tako je tudi v tej generaciji, v kateri blesti Rebec, ob njem pa še en branilec, prav tako Postojnčan Aleksej Nikolić: "Vidi se, da smo fizično slabši. Francozi in Španci so recimo veliko višji. Smo majhna država in nimamo veliko igralcev na voljo. Z drugimi stvarmi želimo to nadoknaditi. Večinoma ni visokih igralcev, tako kot jih imajo druge reprezentance. Zato pa se potem temelji na hitri in dinamični igri."

Med najboljšimi v Evropi
Slovenski nizki igralci pa so tako med boljšimi v Evropi. Namreč na All Star tekmi do 18 let, ki je vsakič organizirana med članskim Eurobasketom, je zaigral tudi Rebec, ki je bil še posebej vesel, ker se je lahko predstavil pred domačimi košarkarskimi navdušenci: "To je dokaz, da se dobro tukaj dela. Lepo je bilo, ker sem nastopil pred domačim občinstvom. Vsi, ki smo bili udeleženci tega All Starja, smo uživali. Zbrani smo bili najboljši mladi igralci iz celotne Evrope in je bilo res lepo doživetje."

S prihodnostjo se za zdaj Rebec, ki je sicer navdušen nad Vassilisom Spanoulisem, ne obremenjuje in želi iti postopoma ter ne hiteti z morebitnim odhodom v drug klub, ki bi recimo igral na višji ravni: "Bomo videli. Vse ob svojem času. Rad bi naredil dobro kariero in zaigral za kakšen velik klub. Vse pa pride s časom. Vsak igralec si želi zaigrati v močnih ligah. Bomo videli, kako bo."

Ob igri na rezultat težko mladi v ospredju
Kot vsi pravijo, so včasih mladi igralci želeli v Ljubljano k Olimpiji, toda v zadnjem času v zmajevem gnezdu mladi slovenski košarkarji niso dobili veliko priložnosti. Rebec je prepričan, da je zaradi kakovostnega dela in veliko igralnih minut Helios pravi klub za njegov napredek: "Olimpija je še vedno prvi klub v Sloveniji oziroma se o njej največ govori in tako še obstaja želja pri mladih, da zaigrajo pri Olimpiji. Ni pa več tako, da se bi šlo za vsako ceno k Olimpiji. To, da ne dobijo toliko priložnosti, čeprav recimo letos Rupnik in Marinelli kar igrata, se med igralci čuti. Olimpija vendarle tudi igra Eurocup in predtem Evroligo, veliko igra na rezultat in tako ni veliko priložnosti za dokazovanje mladih igralcev, da bi se jih potiskalo v ospredje in ob enem tudi naredilo dober rezultat."