Nova bleščeča predstava LeBrona Jamesa: 26 točk, 13 podaj in 11 skokov. Foto: Reuters
Nova bleščeča predstava LeBrona Jamesa: 26 točk, 13 podaj in 11 skokov. Foto: Reuters
LeBron James
James je pri 27 letih osvojil prvi naslov prvaka v Ligi NBA. Zasluženo je postal tudi MVP finala. Foto: Reuters
Chris Bosh
Chris Bosh je na peti tekmi finala zadel devet od 14 metov iz igre. Foto: Reuters

27-letni James, ki je pred dvema letoma prišel iz Clevelanda v najodmevnejšem prestopu zadnjega desetletja, je po velikem razočaranju v lanskem finalu proti Dallasu (2:4 v zmagah) v letošnji končnici dokazal, da je trenutno najboljši košarkar na svetu. Na peti tekmi je dosegel 26 točk, 13 podaj in 11 skokov ter bil izbran za najkoristnejšega igralca (MVP) finala. Postal je šele peti igralec v zgodovini, ki mu je na odločilni tekmi finala uspelo doseči trojni dvojček.

Četverica presegla mejo 20 točk
Prve štiri tekme finalne serije so bile izenačene, na peti pa je Vročica prevladovala od začetka do konca. Poleg Jamesa je blestel še Chris Bosh s 24 točkami, Mike Miller je zadel kar sedem trojk iz osmih poskusov, skupaj so jih Heati zadeli 14.
Miami je dobil vse tri tekme v areni American Airlines. To je Vročici uspelo tudi leta 2006, ko so osvojili prvi naslov prvaka. Takrat je bil MVP Dwyane Wade, ki je tokrat dodal 20 točk. Pri Oklahomi je znova izstopal Kevin Durant (32 točk), v finalu pa sta zelo razočarala Russell Westbrook in James Harden. Tudi igralci s klopi so bili daleč od forme iz serij proti Dallasu, LA Lakersom in San Antoniu.

Neverjetna serija trojk Millerja
Oklahomi je uspelo držati priključek le na začetku tekme. Po trojki Shana Battierja in petih zaporednih točkah Jamesa v raketi pa so Heati prevzeli pobudo (16:10). Miller, ki na prvih štirih tekmah ni dosegel nobene trojke, je bil ob koncu uvodne četrtine dvakrat natančen izza črte, nato pa je dvorano na noge dvignil še novinec Norris Cole (31:22).
Na začetku druge četrtine je veteran Derek Fisher s trojko ujel priključek (34:32). Odgovoril je Wade s petimi zaporednimi točkami, Mario Chalmers je zadel za tri točke, po košu Bosha za 48:36 pa je moral Scott Brooks vzeti minuto odmora. Miller je zadeval izza črte z vseh položajev, po košu Jamesa za 53:36 pa je bila arena American Airlines na nogah. Prve pesmi o prvakih so že odmevale s prepolnih tribun. Durantu je do polčasa uspelo znižati na 59:49.
Serija 16:0 prelomila srečanje
Najboljši igralec Oklahome je tretjo četrtino odprl s trojko, po zabijanju Serga Ibake pa je Thunder prišel že povsem blizu (61:56). Jamesa so skoraj v vsaki akciji podvajali, vendar je sijajno podajal do odprtih soigralcev. Chalmers in Battier sta zadela trojki (67:56), potem pa so gostje popolnoma popustili. Miamiju je uspela sanjska serija 16:0. Razigran je bil Bosh. Na trenutke se je zdelo, da bi lahko Miller trojko metal tudi iz garderobe, pa bi jo zadel. Tri minute pred koncem tretje četrtine je na semaforju pisalo neverjetnih 88:63, v dvorani je vrelo, le predsednik Pat Riley je nepremično sedel. Ogromno je že doživel, to je bil njegov osmi prstan. Miami je po treh četrtinah vodil s 95:71.
Zadnja četrtina le še formalnost
Miller je nadaljeval zabavo na tribunah z dvema trojkama (101:74). Tri minute pred koncem je velika trojica Miamija ob stoječih ovacijah zapustila igrišče. Zadnje minute so odigrali le rezervisti. Gledalci so najbučneje pozdravili Juwana Howarda, ki je pri 39 letih le dočakal prvi naslov.
Najsrečnejši dan v živjenju za LeBrona
"Res je bil že čas za ta naslov, ki mi pomeni vse. To je najsrečnejši dan v mojem življenju. Ni mi bilo lahko zapustiti Clevelanda, a zavedal sem se, kaj želim doseči. V Miamiju imamo lepo prihodnost, letos se nam je vse poplačalo. Lani sem hotel vse doseči na silo, letos pa sem užival v igri in košarko igral z ljubeznijo," je bil navdušen James.

Spoelstra od videoanalitika do trenerja prvakov
"Verjamem, da smo zgradili ekipo, ki bo še veliko let na vrhu. Hočemo postati prav posebna ekipa. Zahvaliti se moram trenerju Eriku Spoelstri, ki je opravil sijajno delo," je bil zadovoljen Riley, ki je z Miamijem pred šestimi leti osvojil prvi naslov v zgodovini kluba. Takrat je bil Spoelstra še njegov pomočnik. Njegova zgodba je zares izjemna, saj je v Miamiju že 17 let; začel je leta 1995 kot videoanalitik. Prehodil je izjemno pot od vrtenja VHS-kaset do trenerja prvakov Lige NBA.

Finale, peta tekma:
MIAMI - OKLAHOMA CITY 4:1
121:106 (31:26, 28:23, 36:22, 26:35)
20.003; James 26 (9/19 iz igre, 0/3 za tri), 13 podaj in 11 skokov, Bosh 24 (9/14 iz igre), Miller 23 (7/8 za tri), Wade 20 (7/12 iz igre) in 8 skokov, Battier 11, Chalmers 10, Cole in Harris po 3, Haslem 1; Durant 32 (13/24 iz igre, 3/6 za tri) in 11 skokov, Westbrook 19 (4/20 iz igre, 0/5 za tri), Harden 19, Fisher 11 (3/6 za tri), Ibaka 9, Ivey 6, Perkins, Collison, Hayward, Cook in Aldridge po 2.

Izid v zmagah je v odebeljenem tisku. Igrali so na štiri zmage po sistemu 2-3-2.