Košarkarji Krke bodo 17. januarja pričeli z drugim delom Eurocupa. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Košarkarji Krke bodo 17. januarja pričeli z drugim delom Eurocupa. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Pod vodstvom Nenada Trajkovića se Krka ni najbolje znašla. Srbski trener je decembra zapustil moštvo in se vrnil v ZDA. Foto: MMC RTV SLO
Miro Alilovič, Aleksander Sekulič, Bojan Lazič
Z Mirom Alilovićem in Bojanom Lazićem so v reprezentanci moči združili pod vodstvom Memija Bečirovića. Foto: MMC RTV SLO
Jimmy Baxter
Novo mesto je zapustil tudi Jimmy Baxter, ki se je nekajkrat izkazal. Njegovo mesto bo poskušal zapolniti Ben Hansbrough. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zoran Dragić
Z Zoranom Dragićem, ki je med glavnimi nosilci igre Krke, je Sekulić uspešno sodeloval že na Kodeljevem pri Slovanu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Košarkarji Krke
Krka je pod vodstvom Aleksandra Džikića dvakrat zapored postala državni prvak. Foto: MMC RTV SLO/Jan Pirnat

prav z vsemi nasprotniki.

Aktualni državni prvaki so praznike izkoristili za trdo delo in uigravanje moštva. Po odhodu nekaterih igralcev je Krka svojo ekipo dopolnila s tremi novimi igralci. Prišli so Hrvat Jure Lalić, Srb Uroš Lučić, ki je že nosil novomeški dres, in Američan Ben Hansbrough. Krko že v januarju čaka drugi del Eurocupa, kjer se bo pomerila z Banvitom, Budućnostjo in Spartakom. Cilj pa je tudi izboljšanje mesta na lestvici Lige ABA, kjer je Krka le pred Zlatorogom in Heliosom.

33-letni Ljubljančan je decembra prevzel Krko. Pred tem je deloval v ljubljanskem Slovanu, Kopru in kranjskem Triglavu. Sekulić je bil tudi pomočnik selektorja Božidarja Maljkovića na minulem evropskem prvenstvu, prav tako pa je bil pomočnik Memija Bečirovića in Aleša Pipana, s katerim je deloval tudi na Kodeljevem in ga nato zamenjal na mestu prvega trenerja. V Novo mesto je prišel pred lansko sezono.


Za nami so božično-novoletni prazniki. Kako ste jih izkoristili pri Krki?
Predvsem delavno. Z igralci smo si sicer vzeli dva ali tri dneve za krajši počitek, potem pa so bili prazniki delavni. Odlično smo trenirali. Med temi prazniki se je tudi dokončno sestavila oziroma dopolnila ekipa. Zdaj seveda potrebujemo nekaj časa, da se bomo dokončno odigrali. Po videnem in dobrem delu, ki smo ga naredili, sem lahko optimističen.

Sodelovali ste tudi na Dnevu slovenske košarke. Kakšna se vam je zdela ta prireditev?
Moram reči, da sem bil zares pozitivno presenečen nad samo organizacijo. Šlo je za vrhunsko organiziran dogodek. Temu primerna je bila tudi tekma, kjer smo videli predvsem parado nadarjenih slovenskih košarkarjev. Zelo sem vesel, da je bil odziv viden tudi pri gledalcih. Upam, da so tudi oni prišli na svoj račun, kajti mi akterji smo vsi zelo uživali.

Naslednji torek se torej pričenja drugi del Eurocupa, kjer vas čakajo težki nasprotniki. Kaj lahko poveste o vaši skupini?
Nimamo kaj. Nasprotniki so, kakršni so. Zavedamo se, da smo dobili zelo neugodne tekmece. Če recimo začnem pri Banvitu, ki je naš prvi nasprotnik ... Imajo zelo močno zasedbo. Kot dokaz je njihova pozicija v izjemno kvalitetnem turškem prvenstvu, kjer zasedajo drugo ali tretje mesto. To veliko pove o njihovi moči. Tudi Spartak je letos zelo uspešen. Bil je zmagovalec skupine. Igra zelo dobro košarko. Odlično nastopa tako v VTB-ligi kot tudi v ruskem državnem prvenstvu. Na papirju nekako najlažji nasprotnik pa je Budućnost, a vsi vemo, kako nevarna je, še posebej na domačem terenu. Čaka nas težko delo in dva zelo naporna meseca, a verjamem, da lahko marsikoga presenetimo.

Zdaj vas najprej čaka obračun z Maccabijem. Bo morda ta tekma pravi kazalnik, kje ste in tudi nekakšna priprava za nadaljevanje evropske sezone?
Maccabi morda ni pravi tekmec po meri. Ni treba izgubljati besed o njegovi moči. Lani je bil na Final Fouru Evrolige, kar dokazuje njegovo veliko kvaliteto. Morda ta tekma prihaja za nas v nekoliko nepravem času, saj se še uigravamo. Imamo tri nove igralce in jasno, da ekipa še ni prava. Bomo pa tudi to srečanje izkoristili za dodatno uigravanje. Če nam uspe nekako kontrolirati tekmo, to pomeni kolikor toliko zaustaviti igro pod koš in njihove protinapade, se lahko enakovredno kosamo. Zakaj pa ne. Upam, da nam to srečanje pokaže tako naše prednosti kot tudi slabosti, da vemo na čem moramo še več delati v prihodnje.

Omenili ste tri nove igralce. Kako so se vklopili v moštvo in so to prave okrepitve za Krko?
Značajsko so se fantje vklopili v ekipo. Vsi so v redu. Na treningih so pokazali veliko željo. So izjemno borbeni. Pokazali so lastnosti, ki si jih pri svojih igralcih želi vsak trener. Koliko nam bodo pomagali oziroma za kakšne okrepitve gre, bodo pokazale tekme. Verjamem, da so nam lahko v pomoč. Zato smo jih tudi pripeljali.

Kako je na ekipo vplivala menjava trenerja?
To pokažejo rezultati. Mislim, da smo bili v zadnjem času uspešni. December je bil za nas rezultatsko zelo uspešen mesec. Uspelo se nam je uvrstiti med najboljših 16 v Eurocupu. Če samo pogledamo: v jadranski ligi, ki velja za eno najboljših v Evropi, so samo trije klubi še ostali v evropskih tekmovanjih. To je dokaz, da smo na pravi poti in da je bil uspešen mesec. Tako smo tudi prvi del sezone kar uspešno zaključili. Morda je nekoliko grenak priokus nad nepričakovanimi porazi v jadranski ligi. Sicer pa se sam sistem ni veliko spreminjal. Fantje me dobro poznajo in še naprej trdo delamo.

Glede na slabše rezultate v Ligi ABA, ste morda vse sile uprli v Eurocup in posledično nekoliko "zanemarili" jadransko tekmovanje?
Če pogledamo realno, mislim, da je bil tudi splet okoliščin precej nenavaden. Sezono smo odprli s tekmo proti Maccabiju, kjer so bili Izraelci prepričljivi in so pokazali, kako močni so. Od tedaj naprej so se vrstile poškodbe, potem še odhodi. Morda nekoliko zbode le domači "kiks" s Širokim. Pred to tekmo smo tudi ostali brez prvega organizatorja igre. Ponavljale so se težave in ne glede na vse skupaj smo bili na vseh tekmah zelo blizu, ampak nam je na koncu zmanjkalo morda tudi nekoliko športne sreče. Ne nazadnje smo bili proti Partizanu skozi vso tekmo boljši tekmec, v zadnjih treh minutah pa smo izgubili. Tudi z Olimpijo smo vodili tri četrtine, pa izgubili srečanje v zadnji. Imeli smo malce smole s poškodbami. Vse se je poklopilo in tako imamo slabši izkupiček zmag. Vemo, kje so naše rezerve in verjamemo, da vse lahko popravimo.

So se morda pričakovanja in cilji kaj spremenili? Kakšni so cilji oziroma kaj bi vas zadovoljilo?
Cilj je, da igramo vse tekme v vseh tekmovanje tako, kot se od nas pričakuje. Da bomo borbeni, dali vsako tekmo vse od sebe, svoj maksimum ne glede na nasprotnika, da se ne bomo že na začetku predali. Kam nas bo to pripeljalo, bomo pa videli. Zdaj razmišljamo le o Eurocupu in Ligi ABA. Ko bo potrebno, bomo pa misli usmerili na pokal in državno prvenstvo. Na vsaki tekmi želimo biti boljši od nasprotnika, osredotočamo pa se na vsakega tekmeca posebej.