Dejan Mihevc nadaljuje z zelo uspešnim delom na klopi Tajfuna. Foto: www.alesfevzer.com
Dejan Mihevc nadaljuje z zelo uspešnim delom na klopi Tajfuna. Foto: www.alesfevzer.com
Dragiša Drobnjak
Pokal je dvignil Dragiša Drobnjak, ki je novi kapetan Tajfuna. Foto: www.alesfevzer.com
Sandi Čebular je bil najbojši posameznik dvoboja. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Lalić, Krka
Najboljši strelec tekme je bil Jure Lalić. Foto: www.alesfevzer.com
Tajfun v Škofji Loki osvojil superpokal

Šentjurčani so v Škofji Loki z 72:60 pred maloštevilnimi gledalci, a zelo glasnimi svojimi navijači, premagali Krko. Od prve minute so prevzemali pobudo in si hitro nabrali več kot deset točk naskoka, tik pred koncem polčasa pa je razlika znašala že visokih 20. "Že pred superpokalom sem rekel, da taka tekma se ne igra, ampak zmaguje. Če rečem malce v šali, so to fantje zelo resno vzeli že od samega začetka. Glavno je, da smo pokazali, da tudi prvo tekmo lahko odigramo brez krča. To se na prvih tekmah velikokrat dogaja, mi pa smo pokazali, da nismo pozabili vsega, kar smo naredili na treningu," je povedal Dejan Mihevc, tvorec šentjurskih uspehov.

Krka je imela več nihanj
V drugem delu je Krka zaigrala bolje, se približala na -5, vendar ji ujeti Tajfuna, ki jo je lani izločil v polfinalu državnega prvenstva, ni uspelo. "Cela tekma je lahko dobra spodbuda za začetek sezone. So se pa pri obeh ekipah videla določena nihanja, kar je za začetek sezone povsem normalno. Mi smo v prvem imeli malo nihanj, v drugem malce več, Krka pa jih je imela skozi vso tekmo malo več kot mi," je dodal Mihevc, ki je pred tekmo prejel nagrado za najboljšega trenerja v članski kategoriji za lansko sezono.

Košarkarji so po uvodnem dejanju sezone misli že usmerili v prihodnji teden, ko se začenja ligaški del, Tajfun pa čaka premierni nastop v jadranski druščini: "Liga ABA je seveda velik izziv, a ni pomembno, ali je to jadranska liga ali Fibin pokal ali državno prvenstvo, za nas je vsaka tekma izziv. Vsi radi tekmujemo in zmagujemo. Glede na prikazano sem zadovoljen, saj nisem vedel, kaj lahko pričakujem. Namreč, trije igralci so začeli s treningom šele v zadnjih desetih dneh, a verjamem, da bodo tudi oni hitro našli pravi ritem."

Čebular po vrnitvi takoj MVP
Za najkoristnejšega posameznika je bil izbran Sandi Čebular, ki je vpisal 15 točk, podelil pa je tudi pet podaj. Pred letošnjo sezono se je vrnil v matični klub, lani pa je nekdanji reprezentant igral za Rogaško, ki je v finalu klonila pred Tajfunom: "Čestital bi vsem soigralcem in trenerskemu štabu za prvo lovoriko v sezoni. Zdaj pa je treba iti naprej in to pozabiti. Sezona je pred vrati in čakajo nas težke tekme. Prvi polčas smo odigrali zelo dobro, nato pa malce zaspali, kar je tudi normalno, ko tako povedeš. To moramo popraviti. Ne smemo si dopustiti takega padca v koncentraciji. Krka se je približala, a mislim, da smo imeli ves čas tekmo pod nadzorom."

12 točk je dodal Ceola Clark, ki je izvrstno vodil šentjursko igro: "Vesel sem, da sem se vrnil in sem spet na igrišču. Fantje so odlični in verjamem, da imamo zelo dobro ekipo. Pripeljali smo prave okrepitve. Na primer Čebular je velika okrepitev in je pravi vodja na parketu. Podobno velja za Ponjavića in oba sta to tudi dokazala. Lepo je biti del tega moštva."

Drobnjak eden od razlogov, da je Clark ostal
Ameriški organizator igre je lani zablestel v dresu Tajfuna, letos pa se je zaradi družinskih težav priključil nekoliko kasneje, a je stvari uredil in je zadovoljen, da ostaja v šentjurskem dresu: "Trener je zares želel, da ostanem. Tudi jaz se odlično počutim pod njegovim vodstvom. Rad igram zanj in lani mi je šlo zelo dobro. Zadovoljen sem, da sem ostal. Velik faktor, da sem se odločil, da ostanem, je bil tudi Drobnjak, ki je pravi vodja in zgled. Veliko me je lani naučil in želim še naprej z njim igrati."

Ob Čebularju se je za dobro okrepitev izkazal tudi Aleksandar Ponjavić, pod obročem je veliko želje proti nekdanjemu moštvu, kjer ni dobil prave priložnosti, pokazal Tomaž Bolčina, Samuel Jacob Parker pa potrebuje še nekaj časa, a bi tudi on znal biti dober nakup. Nedvomno je Tajfun s to tekmo dokazal, da je pripravljen tudi na izziv, kakršen je Liga ABA. Pri Krki so novi tuji košarkarji v večini kar upravičili zaupanje. Jure Lalić je z 18 točkami potrdil, da je za to raven zelo koristen center, podobno velja za Iveja Ivanova, ki jih je dal 11, dober vtis pa je pričakovano pustil tudi Stefan Sinovec s 16 točkami. Razočarali so domači košarkarji, ki so skupaj zmogli vsega 12 točk, od tega Luka Lapornik sedem.

Krka pokazala dva obraza
"Začeli smo – raje ne bom veliko o tem govoril, da mi ne bo ušla kakšna neprimerna beseda – katastrofalno. Bili smo brez koncentracija. Nismo delali majhnih osebnih napak. Dopuščali smo številne protinapade. Odigrali smo, kot da se bo tekma dobila sama od sebe. Danes v športu ne moreš tako premagati nobenega nasprotnika, tu pa govorimo o državnem prvaku. Moraš biti vseh 40 minut ves čas osredotočen,"
je bil s tekmo razumljivo nezadovoljen Ivan Velić.

Novi trener Krke je pristavil, da pa je bil zadovoljen, da so po visokem zaostanku pokalni prvaki našli moč in se vrnili v igro: "Prvi polčas smo bili slabi v obrambi, napad je bil katastrofa, šele v drugem delu pa smo začeli igrati. Igrali smo na način, kakršnega želim. To sem igralcem tudi povedal in le tako lahko izpolnimo cilje. Bili smo blizu, a v končnici ni bilo koncentracije, da bi se dokončno vrnili v igro. Pri zaostanku za pet smo zgrešili dva odprta meta, dve žogi pa smo prehitro izgubili. To je prelomilo tekmo. Pokazali smo dva obraza."

Tajfun v Škofji Loki osvojil superpokal