Dzordzis Dikeulakos, ki je po sedmih letih nasledil Damirja Grgića, v Ljubljani zaradi poškodb ni mogel računati na ključni igralki pod košem, prvo strelko reprezentance Evo Lisec in Tino Trebec, manjkali pa sta tudi Annamaria Prezelj in Shante Evans, ki je končala reprezentančno kariero. Foto: www.alesfevzer.com
Dzordzis Dikeulakos, ki je po sedmih letih nasledil Damirja Grgića, v Ljubljani zaradi poškodb ni mogel računati na ključni igralki pod košem, prvo strelko reprezentance Evo Lisec in Tino Trebec, manjkali pa sta tudi Annamaria Prezelj in Shante Evans, ki je končala reprezentančno kariero. Foto: www.alesfevzer.com

Čeprav imajo tekme v kvalifikacijah zgolj prijateljski značaj, saj sta tako Slovenija kot Izrael kot gostitelja že uvrščena na evropsko prvenstvo 2023, so preizkušnje dobrodošle za uigravanje zamisli novega slovenskega selektorja. To je bil deseti medsebojni obračun teh dveh reprezentanc, petič pa je zmagala Turčija, ki jo je Slovenija pred petimi meseci na evropskem prvenstvu ugnala z 72:47.

Tokrat je bila slika popolnoma drugačna. Oslabljene gostiteljice so izjemno slabo začele tekmo, saj so Turkinje povedle z 10:0. Potem ko so prvo četrtino dobile za 13, so gostje še povečale naskok v drugi, v kateri Slovenija dolgo ni zadela. Šele v osmi minuti druge četrtine je domača vrsta dosegla prvi koš, nasprotnice pa so jih do tedaj že 17. Tako je bila najvišja razlika kar 30 točk (14:44), do odmora pa so se gostiteljice približale na 20:46.

Slovenski met za dve je bil v prvem polčasu le 19-odstoten, za tri pa 25-odstoten. V drugem delu so odstotek dvignile na 37 in 38, ko so bile tudi konkurenčnejše turškim košarkaricam. Po izenačeni tretji četrtini so zadnjo dobile za deset, po osem točk sta dali Teja Oblak in Aleksandra Krošelj, in omilile poraz. Teja Oblak je bila z 21 točkami prva strelka tekme in edina z dvomestnim številom točk v slovenski vrsti.

Evropsko prvenstvo bo potekalo ob 15. do 25. junija 2023 v Celju, Kopru in Ljubljani, kjer bodo tudi sklepni boji za medalje. Na prvenstvu bo nastopilo šestnajst reprezentanc, Slovenija in Izrael sta že uvrščeni ekipi, za preostalih štirinajst mest pa se poteguje 38 reprezentanc. Slovenija ima v skupini D še Poljsko in Albanijo, pri kateri bo gostovala v nedeljo ob 18.00.

Slovenske košarkarice po zelo slabem startu nemočne proti Turkinjam

Dzordzis Dikeulakos, selektor: "Vedeli smo, da nas čaka težka tekma, saj so imele Turkinje veliko premoč v višini. Hkrati so odlično odprle tekmo, zadele nekaj metov z razdalje in se hitro oddaljile na semaforju. Zadovoljen sem z odgovorom v drugem polčasu, saj smo zaigrali bolj agresivno in natančno. Na te tekme moramo gledati kot na priprave za EP 2023. Pred nami je še precej dela, moramo se bolje spoznati, predvsem pa si želim, da bi v prihodnje nastopali v polni postavi."

Teja Oblak: "Tekmo smo začele zelo slabo, medlo, brez prave obrambe, v drugem delu pa smo vendarle pokazale več agresivnosti v obrambi in posledično zadele nekaj več metov. Poznala se nam je odsotnost visokih igralk, saj smo imele težave pod obema obročema. A tako kot nam je rekel novi trener, moramo na vse te tekme gledati kot pripravljalne pred eurobasketom 2023 in se ne obremenjevati z rezultatom."

Nika Barič: "Turčija nas je presenetila v samem startu, saj je zaigrala zelo agresivno, nas prisilila v igro pet na pet, kjer so bile one zaradi odsotnosti v naših vrstah v precejšnji prednosti. V drugem polčasu smo izboljšale obrambo, a razlika je bila tedaj že previsoka, da bi lahko upale na preobrat."


Kvalifikacije za EP:
SLOVENIJA – TURČIJA
62:78 (14:27, 6:19, 18:18, 24:14)
600; Oblak 21, Krošelj, Gorišič in Jakovina po 8, Debeljak 6, Friškovec in Barič po 4, Seničar 3; Cakir Turgut 16, Stokes 11, Bilgic, Caglar Okten in Aydin po 10.