Goran Dragič je bil z 21 točkami najučinkovitejši igralec slovenske reprezentance. Foto: EPA
Goran Dragič je bil z 21 točkami najučinkovitejši igralec slovenske reprezentance. Foto: EPA
Goran Jagodnik, Boštjan Nachbar
V reprezentanco sta se vrnila Boštjan Nachbar in Goran Jagodnik, ki pa nista mogla preprečiti poraza proti Litvi. Foto: MMC RTV SLO
Litva premagala Slovenijo

Slovenski košarkarji so na trenutke igrali odlično, prevečkrat pa so na črti za tri točke puščali proste litovske košarkarje, ki so pridno polnili slovenski koš. Slovencem met za tri ni stekel (4/20; Litva 9/19), izgubili so tudi 10 žog.

Dragič nerešljiva uganka
Tekmo sta obe reprezentanci začeli učinkovito in brez večjih napak. Pri Slovencih je blestel Goran Dragič, ki je bil s fantastičnimi prodori nerešljiva uganka za litovske branilce. Pet sekund pred koncem 1. četrtine je prav Dragič s trojko postavil izid 23:21. V drugi četrtini so prišli Slovenci s košem Primoža Brezca do najvišjega vodstva (30:24), nato pa se je njihova igra sesula kot hišica iz kart. To so Litovci izkoristil in z delnim izidom 8:0 prevzeli vodstvo (30:32). Ob polčasu, v katerem so Slovenci izza črte metali zelo slabo (3/11), je bil izid 38:40.

Najprej pritisnili, nato popustili
Na začetku drugega polčasa so Slovenci znova stisnili v obrambi in izsilili nekaj napak nasprotnika. Na drugem koncu parketa so bili učinkoviti, Samo Udrih je s trojko zadel za 48:45, na prednost +5 je s polaganjem povišal Dragič. Nato je zopet nastopila nezbranost v obrambi, Miha Zupan je dvakrat zapored zgrešil met za tri. Litovci so dve minuti pred koncem tretje četrtine rezultat spreobrnili sebi v prid in prednost tudi obdržali (63:67).

Litovci luknje v obrambi kaznovali s trojkami
V zadnji četrtini so se košarkarji Litve poskušali odlepiti od slovenskih fantov, a jim to ni uspelo. Slovenci so jim bili vselej za petami, pet minut pred koncem je z lepo akcijo in polaganjem novo vodstvo priboril Uroš Slokar (73:72). Varovanci Memija Bečiroviča so zaigrali dobro, a dobro so igrali tudi Litovci, ki so na točke Slovencev odgovarjali s trojkami. Kljub vsemu bi lahko Bečirovičeva ekipa ob izteku tekme izsilila podaljšek, a je Slokar zgrešil polaganje.

Nachbar: Imamo še ogromno rezerve
"Mislim, da je bila to solidna predstava z manj nihanji kot na tekmah Pokala Borislava Stankovića in z izenačenim rezultatom," je po tekmi dejal Nachbar. Dodal je še: "Litva je boljša ekipa od prejšnjih in tudi mi smo bolje odigrali, a žal nismo izkoristili ponujene priložnosti za zmago, predvsem pa nismo izkoristili taktičnih zamisli. Imamo še ogromno rezerve in naredili smo korak naprej, škoda je le, da ga nismo kronali z zmago."

Pripravljalni turnir, Vitoria

SLOVENIJA - LITVA
84:86 (23:21, 15:19, 25:27, 21:19)
G. Dragič 21, Nachbar 15, Bečirovič 14, Brezec 11, Lakovič in Rizvič 5, Slokar in Vidmar 4, Udrih 3, Jagodnik 2; Javtokas 16, Kleiza 12.
Nedelja ob 20.00 (prenos TV SLO 2):
SLOVENIJA - ŠPANIJA

Litva premagala Slovenijo