Slovenski košarkarji so v osmini finala odpihnili Avstralijo. Foto: EPA
Slovenski košarkarji so v osmini finala odpihnili Avstralijo. Foto: EPA

Do zdaj so igrali pod pritiskom, od zdaj naprej tega ne bo več. Kljub temu pa bo sedaj zelo težko. Vseeno ne gre obupati - dokler igraš 5:5, moraš verjeti, da lahko premagaš kogar koli.

Slobodan Subotič
Goran Dragič
Varovanci Memija Bečiroviča so zadeli kar 16 trojk! Foto: EPA

Po veličastni zmagi slovenske košarkarske reprezentance v osmini finala svetovnega prvenstva v Turčiji proti Avstraliji (87:58) sta svoj komentar za MMC podala nekdanji selektor slovenske izbrane vrste Slobodan Subotić in nekdanji reprezentant Dušan Hauptman.

Zgodovinska uvrstitev v četrtfinale
"Za veliko zmago je treba čestitati fantom, za Slovenijo je to velik uspeh," je po tekmi povedal "Piksi". Nadaljeval je: "Zdaj smo med najboljšimi 8 reprezentancami na svetu, košarkarji so zastavljeni cilj dosegli in zdaj bo bistveno lažje igrati naprej." Hauptman je dodal: "Vtisi so zelo dobri, rezultat je celo največji v zgodovini slovenske reprezentančne košarke. Sama tekma pa je bila igra mačke z mišjo. Po moji oceni je bila slovenska reprezentanca dominantna vse od prvega koša Jake Lakoviča na tekmi."

Avstralci veliko razočaranje
Seveda se je po tekmi porodilo vprašanje: so bili Slovenci res toliko boljši ali je bila avstralska reprezentanca toliko slabša? Spomnimo, Avstralci so Slovence premagali na Pokalu Borislava Stankovića (63:77) na Kitajskem. Hauptman je povedal: "Glede na videno na tem prvenstvu so bili Slovenci občutno boljši! Avstralci so bili pod vsako kritiko, Slovenci pa so odigrali korektno, predvsem v obrambi. Tudi psihično so bili veliko bolje pripravljeni. Vseeno mislim, da še nismo videli maksimuma te ekipe. Nekaj rezerve še ima in upam, da jo bo v celoti izkoristila na četrtfinalnem obračunu." Subotić je bil bistveno krajši: "Sam začetek je pokazal, da igra Slovenija bistveno bolje v obrambi, tu ni treba več ničesar dodat."

Tako lahke tekme zagotovo več ne bo
Malokdo je pričakoval tako visoko zmago, ki je Slovencem dala prepotrebna krila za morebitni novi zgodovinski veliki met. Toda varovancem Memija Bečiroviča je uspelo, zdaj pa bodo tekme vse težje in težje. "Do zdaj so igrali pod pritiskom, od zdaj naprej tega ne bo več. Kljub temu pa bo sedaj zelo težko. Vseeno ne gre obupati - dokler igraš 5:5, moraš verjeti, da lahko premagaš kogar koli," je zaključil Subotić, Hauptman pa je prepričan, da so nasprotniki premagljivi: "Skoraj verjetno bo naš nasprotnik Turčija, ki je organizator turnirja, žal pa ima tudi veliko simpatij pri sodnikih. Vseeno to še ne pomeni predaje, treba bo odigrati veliko bolje."

Do zdaj so igrali pod pritiskom, od zdaj naprej tega ne bo več. Kljub temu pa bo sedaj zelo težko. Vseeno ne gre obupati - dokler igraš 5:5, moraš verjeti, da lahko premagaš kogar koli.

Slobodan Subotič