Memi Bečirovič je sedel na enega najbolj vročih stolčkov v slovenskem športu. Foto: MMC RTV SLO
Memi Bečirovič je sedel na enega najbolj vročih stolčkov v slovenskem športu. Foto: MMC RTV SLO
SP 2010
Na SP-ju 2006 na Japonskem je Slovenija izpadla v osmini finala proti Turčiji, zdaj je cilj narediti korak naprej. Foto: Reuters
Jure Zdovc
Jure Zdovc je na evropskem prvenstvu popeljal slovenske košarkarje do največjega uspeha do zdaj. Foto: Reuters
Matjaž Smodiš
Bo Matjaž Smodiš slovenski kapetan tudi v Turčiji? Foto: MMC RTV SLO
Bečirovič bo nasledil Zdovca

Predstavitev novega selektorja bo v torek na tiskovni konferenci v Ljubljani.

"Moj optimizem temelji na tem, da sta moja predhodnika Aleš Pipan in Jure Zdovc vsak po svoje dodajala tej reprezentanci kakovost in verjamem, da lahko uspešno nadaljujem začeto delo obeh, saj premoremo reprezentanco dobrih posameznikov, ki je dozorela kot kolektiv, kar so reprezentantje dokazali na zadnjem evropskem prvenstvu na Poljskem," je Bečirovič prepričan, da bo nadgradil delo svojih dveh predhodnikov.

Želi zadržati stari strokovni štab
"Pomembno je sestaviti dober strokovni štab, katerega osebno ne bi želel veliko menjati, saj se je pokazalo, da je bil ta na Poljskem zelo uspešen, je pa odvisno seveda tudi od samih njegovih članov, ali bodo pripravljeni sodelovati tudi pri novem projektu. Ne bom vas razočaral, sem zmagovalec po naravi!" je odločen oče Sanija Bečiroviča.

Z uspehi bo lahko selektor vse do Londona
"Memi Bečirovič je bil kandidat za selektorja že lansko leto in enako je bilo tudi letos. Ima bogate izkušnje, tako doma kot v tujini, bil je prvak Lige Telemach in Pokala Spar s Heliosom, pokal in prvenstvo je osvojil tudi z Azovmašom v Ukrajini. Z njim smo se dogovorili za sodelovanje 1+1+1, kar pomeni, da bomo v primeru dobrega rezultata na SP-ju in dobrega sodelovanja zgodbo nadaljevali na evropskem prvenstvu v Litvi 2011, enako pa tudi na olimpijskih igrah v Londonu 2012," je novega selektorja predstavil predsednik KZS-ja Dušan Šešok.

Cilj v Turčiji je četrtfinale
Šešok je še poudaril, da krovna zveza verjame v nadaljevanje uspešne zgodbe, cilj reprezentance na SP-ju v Turčiji pa je uvrstitev v četrtfinale. "Dajmo mu čas in priložnost, da v miru pripravi program dela, sestavi strokovni štab, povabi igralce in kvalitetno opravi s svetovnim prvenstvom v Turčiji," je k potrpežljivosti z novim selektorjem pozval dolgoletni predsednik Košarkarske zveze Slovenija.

Vrhunec slovenske reprezentance v prihodnjem letu bo nastop na svetovnem prvenstvu v Turčiji (od 28. avgusta do 12. septembra 2010), kjer se bodo Bečirovičevi izbranci v skupini B merili z ZDA, Brazilijo, Hrvaško, Iranom in Tunizijo.

Leta 2007 dvojna krona s Heliosom
48-letni Bečirovič je svojo trenersko kariero začel pri Braniku, nadaljeval pa v Rogli in Elektri. Sedel je tudi na klopi italijanskega Riminija, "ime" pa si je ustvaril pri domžalskem Heliosu, s katerim je leta 2007 osvojil naslov državnega prvaka in slovenski pokal.

Od Olimpije prek Ukrajine do Belgije
Junija 2007 je postal trener Uniona Olimpije, kjer pa je zdržal manj kot pol leta. Po veliki evroligaški zmagi nad moskovskim CSKA-jem je sledil niz porazov, ki so temeljito načeli njegov stolček. Odstopil je prve dni leta 2008. Pot ga je nato vodila v Ukrajino k Azovmašu, letos pa je prevzel Ostende, ki je v belgijskem prvenstvu na 7. mestu.

Bečirovič osmi slovenski košarkarski selektor
Zdovc, ki je Slovenijo na evropskem prvenstvu na Poljskem popeljal do 4. mesta, zaradi obveznosti pri Unionu Olimpiji ni želel podaljšati sodelovanja s Košarkarsko zvezo Slovenije. Slovensko reprezentanco so poleg Zdovca do zdaj vodili Janez Drvarič, Zmago Sagadin (dvakrat), Andrej Urlep, Boris Zrinski, Slobodan Subotić in Aleš Pipan.

V "glasu ljudstva" Bečirovič dobil le 10 odstotkov
Na KZS-ju so že pred 14 dnevi povedali, da bo Zdovčev naslednik slovenski trener. V MMC-jevi anketi je med tremi ponujenimi možnostmi največ od skoraj 3.700 glasov prejel Tomo Mahorič (52 odstotkov), drugi je bil Sašo Filipovski (11), tretji pa Bečirovič (10). 27 odstotkom uporabnikov MMC-ja ni bila všeč nobena izmed ponujenih opcij.

Bečirovič bo nasledil Zdovca