Po svetovnem naslovu, olimpijskemu srebru ter evropskem srebru in zlatu se je Pau Gasol odločil, da letos izpusti svetovno prvenstvo v Turčiji. Foto: EPA
Po svetovnem naslovu, olimpijskemu srebru ter evropskem srebru in zlatu se je Pau Gasol odločil, da letos izpusti svetovno prvenstvo v Turčiji. Foto: EPA

"Trenutne okoliščine mi odsvetujejo udeležbo na svetovnem prvenstvu," je zapisal Gasol, prvi zvezdnik Španije, ki je leta 2006 na Japonskem prvič postala svetovna prvakinja. Za "pavziranje" se je starejši izmed bratov Gasol odločil po posvetu z ameriškimi in španskimi zdravniki.

"Letos sem imel dve večji poškodbi mišic, prvič v karieri, zato trdno verjamem, da je prišel čas za počitek. Mislim, da je najbolje, da si sam vzameš čas za to, drugače to določi telo v najbolj nepravem času," je svojo odločitev pojsnil 29-letni center, ki se je z LA Lakersi znova uvrstil v veliki finale Lige NBA, kjer jih od četrtka dalje čaka obračun z Bostonom.

V zadnji štiriletki stroj za lovorike
Gasol je bil izbran za najkoristnejšega igralca prvenstva na Japonskem, čeprav je zaradi poškodbe presedel finalni obračun z Grčijo. V zadnjih štirih letih je s špansko reprezentanco osvojil kar štiri medalje, poleg tega pa je z Lakersi lani postal prvak lige NBA, predlani pa podprvak, ravno po porazu proti Bostonu.

Letošnje svetovno prvenstvo bo v Turčiji potekalo od 28. avgusta do 12. septembra, Španija pa bo igrala v Izmirju v skupini D skupaj s Francijo, Kanado, Litvo, Novo Zelandijo in Libanonom. Slovenija bo medtem igrala v Carigradu v skupini B z ZDA, Brazilijo, Hrvaško, Iranom in Tunizijo.