Po besedah Sama Udriha je vzdušje še vedno pravo. Foto: MMC RTV SLO
Po besedah Sama Udriha je vzdušje še vedno pravo. Foto: MMC RTV SLO
Sani Bečirovič
Sani Bečirovič se zaveda, da reprezentanco čaka še veliko dela. Foto: MMC RTV SLO
Slovenci so pripravljalne tekme začeli s porazom. Foto: MMC RTV SLO


Slovenija je prvo pripravljalno tekmo pred svetovnim prvenstvom v Turčiji izgubila s 70:69. Bolj kot poraz z Makedonci, ki je posledica neuigranosti in "težkih " rok in nog po napornih pripravah, pa odmeva odhod Bena Udriha iz reprezentance. Njegov starejši brat Samo zatrjuje, da v ekipi še naprej vlada odlično ozračje: "Vzdušje v ekipi je pravo. Malo nas je udarilo to z Benom. Vsem nam je žal, saj bi ekipa bila z njim boljša. To je treba zdaj čim prej pozabiti in iti dalje."
Glede same tekme pa pravi: "Šli smo na zmago. Na papirju smo zagotovo boljši in kakovostnejši, vendar boljši pač vedno ne zmaga. Oni se pripravljajo že mesec dni, mi pa komaj en teden. Pomembno je, da smo se borili in da smo stali skupaj kot ekipa. Normalno je, da še nismo se uigrali. Napake se pojavljajo tako v napadu kot v obrambi. Po nepotrebnem smo dobili kar nekaj lahkih košev. Če bi imeli nekaj več sreče, bi lahko na koncu celo zmagali."
V drugem polčasu boljša in agresivnejša obramba
Kapetan Jaka Lakovič kot pozitivno stvar vidi vrnitev v drugem polčasu: "Prva tekma je vedno specifična. Nismo dobro igrali predvsem v napadu. Mislim, da tudi ni opravičila za našo slabo obrambo v prvem polčasu. Dobra stvar je, da smo se vrnili v igro v drugem polčasu in pokazali večjo agresivnost. Zaradi boljše obrambe smo imeli tudi možnosti za zmago."

Uspešno je reprezentančni debi prestal Zoran Dragič, ki je ob prihodu na parket nekoliko poživil ritem igre in dokazal, da si zasluži mesto na pripravah: "Tekma je bila zelo napeta. Naše prvo srečanje. Mislim, da smo kljub porazu solidno odigrali. Zdaj ni pomembna zmaga, ampak da se čim bolje uigramo. Vesel sem svojega debija, a z igro nisem zadovoljen, saj sem zgrešil tista "zicerja". To je pač del košarke in upam, da se bo z delom to popravilo. Na začetku je bilo precej nervoze. Sem se pa veliko naučil."

Tekma v drugem planu
Po besedah Boštjana Nachbarja se ne ve, kaj se od prve tekme sploh lahko pričakuje: "Tekma je bila po pričakovanjih zelo težka, saj smo šele na začetku priprav. Enako srečanje kot na vseh pripravah do zdaj. Ne veš, kaj lahko pričakuješ od uvodne tekme. Na igrišču se sproti učiš. Videle so se nekateri negativne stvari. Če potegnem črto, lahko rečem, da je za nas tekma uspela. Ta srečanja igram za to, da vidimo, kaj zmoremo in kaj nam manjka."

Tekma je bila drugotnega pomena, saj je izbrana vrsta imela zjutraj še naporen trening je razkril Sani Bečirovič: "Pričakovali smo tako tekmo. Vedeli smo, da so Makedonci izredno nevarni, če ujamejo pravi ritem. Danes zjutraj smo opravili zelo težek trening. Tako je bila tekma sekundarnega pomena, kar se je tudi videlo. Noge so bile težke. Vse preveč je bilo napak. Nismo zadeli z razdalje. Vidi se, da nas čaka še ogromno dela."
Zmagati so želeli zaradi občinstva
Gašper Vidmar
je prepričan v napredek že na Kitajskem: "Za prvo tekmo smo igrali kar solidno. Dovolili smo si preveč napak tako v napadu kot tudi v obrambi. Na nas je, da poskušamo to na treningih popraviti in že na Kitajskem na tekmah pokazati napredek."

Primožu Brezcu je žal, da ni Sloveniji uspelo zmagati že zaradi odlične publike: "Škoda, da smo izgubili pred polno dvorano. Občinstvo je bilo zares izjemno. Najpomembneje je, da sta bili volja in želja. Borili smo se, a žal ni šlo. Videlo se je, da je bila to naša prva pripravljalna tekma, njihova pa že osma. Oni začnejo kvalifikacije že naslednji teden. Mi smo še v fazi telesnih priprav. Nadejam se pa že boljše igre in zmage na naslednji tekmi."