Hrvati se najbolj bojijo Gorana Dragića.
Hrvati se najbolj bojijo Gorana Dragića. "Slovenija bo tako močna, kolikor bo dober Dragić," pišejo hrvaški mediji. Foto: Reuters
Erazem Lorbek
Hrvate je lani pokopal Erazem Lorbek, ki je dosegel 27 točk. Foto: EPA
Marko Popović in Samo Udrih
Marko Popović je izjemen strelec izza črte, njegova slabost pa je neodgovornost v ključnih trenutkih. Foto: EPA
So Slovenci prihranili moči za Hrvaško

Vrnimo se leto nazaj. Hrvati so v četrtfinalu EP-ja na Poljskem ob koncu prvega polčasa vodili za 14, a so se Slovenci vrnili in na krilih Erazma Lorbka slavili s 67:65. Neprijetne spomine imajo južni sosedi tudi na EP pred petimi leti, ko so Slovenci v Beogradu v odločilni tekmi za uvrstitev na svetovno prvenstvo premagali varovance Nevena Spahije z 89:80. Slovenija je bila boljša tudi v kvalifikacijah za EP leta 1993 (94:90), ko je zadnjo tekmo odigral Dražen Petrović. Hrvaška je na uradnih tekmah prav tako zmagala trikrat. Prvič leta 1992 v kvalifikacijah za olimpijske igre, drugič pa na sredozemskih igrah leta 1993. Zadnjič se je veselila uspeha na EP-ju 1995 v Atenah, ko je bilo 91:83. Skupno je torej 3:3.

Zmes mladosti in izkušenosti
Hrvaška je v primerjavi s tekmo v Katovicah precej pomlajena, tudi na selektorskem mestu, kjer niti vleče 41-letni Josip Vranković, ki je nasledil Jasmina Repešo. Ključni igralci so organizator igre Roko Leni Ukić, krilo Marko Tomas in center Real Madrida Ante Tomić. Pomembno vlogo še naprej igrajo izkušeni branilci Davor Kus, Zoran Planinić in Marko Popović. Na krilnem položaju je velik talent, 21-letni krilni košarkar Bojan Bogdanović, centrsko linijo pa dopolnjujejo Krešimir Lončar, Luka Žorić in Lukša Andrić.

Nachbar: Možnosti so 50:50
V slovenskem taboru se zavedajo, da je za uresničitev cilja (2. mesto v skupini) zmaga proti Hrvaški nujna. Boštjan Nachbar meni, da bo tekma izenačena: "Imajo zelo močno moštvo z veliko talenta in izkušenj. Novi trener je vnesel novo energijo. Favorita ni, možnosti so 50:50. Zmagali bodo večja želja, borbenost, tudi taktične zamisli."

Navijači bodo šesti igralec
Selektor Memi Bečirovič izpostavlja slovenske navijače: "Ponedeljek je za nas zelo pomemben dan. V tekmo moramo vstopiti s hladno glavo in z vročim srcem. Verjamem, da bomo uspešni, saj nas na tribunah spodbuja preko 4000 navijačev, ki igralcem in vsem nam pomenijo zelo veliko."

Obramba in nadzor skoka
Kapetan Jaka Lakovič je spregovoril o taktiki za zmago. "Na prvem mestu je obramba, nato sledi potrpežljivost v napadu in pa skok, ki nam na zadnjih tekmah povzroča kar veliko preglavic. Če se bomo držali načrta, mislim, da nam ne more spodleteti, saj lahko v napadu vedno dosežemo 80 točk."

Smodiš: To bo pravi mentalni test
Nekdanji kapetan Matjaž Smodiš pravi: "Dvoboj z ZDA je bil bolj ekshibicijski, pravi test prihaja v ponedeljek proti Hrvaški. Tam se bo pokazalo, kaj res zmore ta reprezentanca. Pričakujem karakterno, napeto, moško tekmo. To bo pravi mentalni test."

Popović: Vedno smo prepričani, da smo boljši od Slovenije
Marko Popović
, ki je lani z neumno tehnično napako omogočil slovensko vrnitev, ne priznava, da so Slovenci favoriti: "Resda proti njim nimamo dobrega medsebojnega izkupička, ampak ... Ko pridemo v slačilnico pred tekmo s Slovenijo, smo prepričani, da smo boljše moštvo. Enostavno je to tako. Če bi me vprašali, ali smo boljši od Brazilcev, se v oceno ne bi spuščal. Tu nisem prepričan, za Slovenijo pa sem. Tokrat ni Erazma Lorbka, njihovega ključnega igralca. Imajo odlično zunanjo linijo z Dragičem, Bečirovičem in Lakovičem, tu je še Boštjan Nachbar ... Upam, da so se utrudili proti Američanom in da nam bo to tudi malce pomagalo."

DANES NA PRVENSTVU
Skupina B

Ob 15.30:
SLOVENIJA - HRVAŠKA
Ob 18.00:
TUNIZIJA - IRAN
Ob 20.30:
ZDA - BRAZILIJA

Skupina A:
Ob 15.30:
JORDANIJA - SRBIJA
Ob 18.00:
AVSTRALIJA - NEMČIJA
Ob 20.30:
ANGOLA - ARGENTINA

So Slovenci prihranili moči za Hrvaško