Rado Trifunović je seznam igralcev B-reprezentance oblikoval s selektorjem izbrane A-vrste Juretom Zdovcem. Foto: Aleš Fevžer
Rado Trifunović je seznam igralcev B-reprezentance oblikoval s selektorjem izbrane A-vrste Juretom Zdovcem. Foto: Aleš Fevžer
Klemen Prepelič
Klemen Prepelič, ki letos ni igral v Turčiji in ima za sabo skromno sezono, je edini na obeh spiskih. B-reprezentanca bo pomagala, da bo Bistričan prišel v pravi ritem tekem. Foto: Aleš Fevžer
Luka Rupnik
Luka Rupnik je od B-reprezentantov edini že igral na velikem tekmovanju. Mladenič je bil del izbrane vrste v Litvi leta 2011, nekoč izjemno nadarjeni košarkar pa ima za sabo povprečni sezoni pri Olimpiji. Letos je ob koncu nekoliko več in tudi mnogo bolje igral. Na položaju organizatorja igre je sicer tudi v članski ekipi kar nekaj težav, saj je zares vrhunski le Goran Dragić. Foto: Aleš Fevžer

Na KZS-ju so se odločili, da letos prvič organizirajo tudi B-ekipo, ki jo bodo uporabljali kot nekakšno pripravo igralcev na A-moštvo. V reprezentanci so mladi košarkarji, ki še niso pripravljeni zaigrati na najvišji ravni ali pa imajo za sabo skromne sezone.

"Prvič se zbiramo kot B-reprezentanca. Pričakujemo, da bomo vpeljali to reprezentanco, ki je v tesnem sodelovanju z A-ekipo. Igralce bomo pripravljali za igranje v A-reprezentanci. Čaka nas 30 dni in 14 tekem, to bomo maksimalno izkoristili, da mi dobro analiziramo in vidimo, kje in kakšni so igralci, ter da igralci sami vidijo. Verjamemo v vse te igralce, ki so bili skrbno zbrani skupaj z Juretom Zdovcem," je povedal selektor Rado Trifunović, ki mu bosta pomagala Luka Bassin in Gregor Hafnar.

30 dni, 14 tekem
Priložnosti za dokazovanje bo dovolj, saj bo izbrana vrsta v mesecu dni odigrala kar 14 tekem. Po teh srečanjih in evropskem prvenstvu mlajših članov bo Jure Zdovc povabil - najverjetneje - pet košarkarjev na priprave. Ti se bodo priključili 12 igralcem, ki so že v A-ekipi, vendar nimajo – z izjemo nekaterih - zagotovljenega mesta na svetovnem prvenstvu v Španiji: "Res je, tekem je dovolj. Vsak bo dobil priložnost in se bo lahko dokazal. Tistih pet – kandidati so seveda tudi člani U20-reprezentance – bo imelo dovolj prostora za dokazovanje."

Takoj se bodo reprezentanti začeli uigravati, saj so dobro sklenili sezone in potrebe po telesnih pripravah naj ne bi bilo: "Fantje so zagotovo pripravljeni. Ne bo časa za telesno pripravo, saj nas že čez štiri dni čaka prva pripravljalna tekma. Na pripravah bomo postavili obrambno in napadalno filozofijo, nato pa na terenu morajo fantje pokazati, kaj znajo."

Za konec kitajska turneja
Že po štirih tekmah B-reprezentanco čaka prvi preizkus, saj se bodo dvakrat pomerili z izbrano vrsto mlajših članov, nato sledita dvoboja z B-moštvom Litve in turneja na Kitajskem. Nekdanji reprezentant je seznam kandidatov oblikoval po podrobnih pogovorih s selektorjem A-ekipe Zdovcem, s katerim ves čas sodelujeta: "Z Zdovcem sva ves čas v kontaktu. Pred dvema mesecema sem bil tudi gost pri njem v Turčiji, kjer sva naredila analizo. Ves čas sodelujeva."

V Zreče, kjer bodo začeli priprave, je pripotovalo 12 igralcev. Luka Lapornik pride pozneje, prav tako Klemen Prepelič, ki je letos zelo malo igral v Turčiji in je edini na obeh seznamih, Dino Murić pa bo zaradi okrevanja – kot tudi Jaka Brodnik – po poškodbi izpustil B-reprezentanco: "Dino Murić, Zdovc, Matej Avanzo in jaz smo bili na sestanku. Dinova poškodba je taka, da zadnji mesec in pol praktično sploh ni nič treniral in je samo igral tekme. Mora narediti nekaj preiskav, da bodo videli, kako je. Na razgovoru smo se odločili, da sodelovanje z B-reprezentanco sploh nima smisla, saj mora narediti te preiskave in sanirati poškodbo. Bomo pa videli, kaj bo potem z A-reprezentanco. Luka Lapornik se priključi dva dni kasneje zaradi dolge sezone, ob tem pa ima lažjo poškodbo, ki sicer ni resna, je nekaj majhnega. Prepelič pa je končal sezone pred enim tednom in se nam priključi v drugem ciklusu."

Preskok v člansko reprezentanco je težak
"Ta reprezentanca je postavljena zaradi prihodnosti. Ni to samo zato, da imamo B-reprezentanco. To je B-ekipa, ki tesno sodeluje z A-ekipo. Gre za pomoč igralcem, da bodo lažje prišli v A-reprezentanco," je dejal Trifunović in dodal: "Preskok je velik in je bil tudi previsok. Nekateri igralci so bili reprezentanti U20, nato pa je trajal post tudi po pet ali šest let, da so prišli v A-reprezentanco. Zakaj je tako? S tem jim samo omogočimo, da so ves čas v stiku z reprezentanco."