Jure Zdovc bo Slovenijo popeljal na drugo veliko tekmovanje, prvič na svetovno prvenstvo, kamor se tako kot leta 2009 na EP podaja z visokimi cilji. Foto: Aleš Fevžer
Jure Zdovc bo Slovenijo popeljal na drugo veliko tekmovanje, prvič na svetovno prvenstvo, kamor se tako kot leta 2009 na EP podaja z visokimi cilji. Foto: Aleš Fevžer

O svoji filozofiji bi lahko napisal knjigo (smeh). Tu ne gre samo za mojo filozofijo, ampak tudi za karakter in odnos igralcev. Teh kandidatov je več. Gre za 16 ali 17 kandidatov. Skozi B-reprezentanco in skozi vse tekme bomo dobili 12 potnikov. Marsikaj je možno, saj nekateri še igrajo sezono, potem lahko pride do kakšnih poškodb in lahko tudi do odpovedi. Z izjemo nekaterih ostali začnejo z ničle. Imam določeno filozofijo in zahteve. Videli bomo, kako bodo odreagirali. Spisek je narejen tako, da lahko igrajo, kar bom zahteval, priprave pa bodo dale končno ekipo.

Jure Zdovc
Jure Zdovc, Rado Trifunović
Pomembno vlogo bo imel tudi Rado Trifunović, ki bo vodil B-reprezentanco, iz katere bo prišlo še nekaj kandidatov na priprave. Foto: Aleš Fevžer

Jaka je eden izmed igralcev, ki lahko igra na več pozicijah. Ni klasičen organizator iger, čeprav je bila moja želja vedno, že ko sva sodelovala pri Olimpiji, da igra na 'playu'. Letos je po priliki veliko igral na tej poziciji. Ima višino, je agresiven, a mu nedvomno še manjka znanja, da bi bil vrhunski 'play', a v kombinaciji z drugimi igralci nam da lahko tisto, kar jaz želim.

Jure Zdovc o Jaki Klobučarju
Jure Zdovc, Goran Dragić
Ekipo bo Zdovc gradil okoli najboljšega slovenskega košarkarja Gorana Dragića. Foto: Aleš Fevžer

S Prepeličem sva govorila v Turčiji. Ideja je, ker ni imel sezone, kot bi si jo želeli, in ni v ritmu, da prek B-reprezentance pride v ritem in v formo, da bo pravi. To je za njega lahko samo koristno.

Jure Zdovc o Klemnu Prepeliču
Erazem Lorbek
Pomemben člen bo Erazem Lorbek, ki je zaradi poškodbe izpustil zadnje prvenstvo, najboljše igre pa je pokazal prav pod Zdovčevim vodstvom na Eurobasketu 2009, ko je bil izbran v peterko turnirja. Foto: EPA

Z Božom sva na vezi. Zdaj si ogledujem tekme z Eurobasketa. On je bil primoran pomladiti reprezentanco. Verjamem, da marsikaterega ni poznal, ko je prevzel. Fantje so dokazali, da so sposobni in imajo ogromno energije. Morda jim primanjkuje še nekaj taktičnega znanja, včasih je to tudi težko skomponirati z agresivnostjo in hitrostjo. Bom nadaljeval njegovo delo, a dodal delček svoje filozofije.

Jure Zdovc
Zdovc ima še največ težav s centri

eptembra v Španiji. Pet imen bo znanih pozneje, po nastopih B-reprezentance.

"Spisek je tu. Kot selektor trdno stojim za temi imeni. Šli smo v nadaljevanje Maljkovićevega dela in še pomladili ekipo. Ta trenutek bi izkoristil za zahvalo starejšim igralcem, ki so veliko dali reprezentanci, še posebej Jaki Lakoviču in Boštjanu Nachbarju. Ne bi razglabljal, zakaj koga ni in ga nismo klicali. Stojim za tem spiskom in odgovarjam za rezultat. Imamo nekoliko več pripravljalnih tekem. Imeli bomo 16 ali 17 igralcev. Večina jih bo prvič pod mojim okriljem in videl bom, česa so sposobni in ali se lahko prilagodijo moji filozofiji," je ob objavi seznama povedal selektor. Kandidati za dodatna mesta v izbrani vrsti so kandidati B-reprezentance in tudi člani reprezentance do 20 let. B-reprezentanco bo vodil Rado Trifunović, vsi kandidati pa so obenem tudi kandidati za nastop na svetovnem prvenstvu, kjer ima zagotovljen nastop le nekaj košarkarjev.

"Če ne bi verjel v te fante, se ne bi spustil v to. Cilji ostajajo isti in visoki. Imamo dovolj kakovosti," je dejal Zdovc, ki je napovedal hitro igro: "Klasičen center je le Omić. Zagotovo bomo igrali hitro in agresivno. Ta ekipa je mlada, takšno igro pa je pokazala že na Eurobasketu. Poskušali bomo z gibljivimi visokimi igralci, ki znajo tudi zadeti z razdalje. Imamo nekaj igralcev, ki lahko igrajo na 'štiri' in 'pet'. To je tudi moja filozofija. S temi gibljivimi centri damo branilcem še dodatno širino in hitrost. Ti branilci, ki strmijo bolj k prodorom, imajo več prostora."

Spogleduje se celo s polfinalom
Tako kot pred petimi leti, ko je Slovenijo popeljal na Eurobasket na Poljsko, je tudi tokrat odkrito spregovoril o ciljih. Tedaj je nekdanji izvrstni košarkar napovedal boj za medaljo in celo naslov evropskega prvaka, tokrat je nekoliko bolj previden, a vseeno cilja celo med štiri na svetu: "Veliko smo razmišljali o cilju in primerjavah z EP-jem. Cilj mora biti visok, to vedno govorim. V skupini so vse ekipe premagljive. Odvisno je tudi, kaj se bo dogajalo v drugi skupini, saj gre na izločanje. Tu moraš imeti malo sreče. Teoretično lahko dobimo vse tekme in izgubijo Američan kakšno tekmo ter naletimo na njih. Če bo tako, kot je treba, bi bil velik uspeh, da pridemo med štiri."

"Absolutno sem bolj previden, saj je težko primerjati ti dve ekipi. Eno je evropsko, drugo pa svetovno prvenstvo, kjer ljudje radi pravijo, da so – še posebej na tem – prvi dve mesti rezervirani za ZDA in Španijo. S tem se ne bi strinjal, kajti danes so ekipe zelo izenačene. Tekem je ogromno in vsak lahko premaga vsakogar. Ne bom napovedal zlate medalje, ampak bi pa dejal, da je ta ekipa sposobna priti daleč. Je to med štiri, ali več ali manj, ampak recimo, da je nekakšen cilj priti med štiri. Glavno je, da igralci pridejo na priprave motivirani in z visokim ciljem, saj tako so bolj osredotočeni, pritisk pa nas vse dela boljše," je glede uvrstitve v Španiji še dodal Zdovc.

Z Litvo favoriti v skupini
Jure je najtrofejnejši slovenski košarkar vseh časov in tako, kot je bil vrhunski igralec, ga tudi kot trenerja zanimajo le vrhunski izidi. Ob tem ne odstopa tudi od vloge favorita, v kateri Slovenija v svoji skupini tudi je: "Ne bi podcenjeval preostalih reprezentanc. Marsikaj dobrega slišim. Avstralija ima recimo veliko vrhunskih igralcev in ne smemo nobenega podcenjevati. Vsi so premagljivi, če bomo v pravem ritmu, moraš imeti tudi nekaj sreče. Bi pa se strinjal, da so na papirju poleg nas favoriti Litovci. Ne ukvarjam se z razporedi. To je še predaleč. Bomo videli v Španiji. Tako kot sem bil zadovoljen z žrebom, je treba biti prav tako previden. Na koncu rednega dela bomo videli, ali je bil žreb ugoden."

V izbrani vrsti ni peterice, ki je nastopila na domačem Eurobasketu (Jaka Lakovič, Boštjan Nachbar, Nebojša Joksimović, Gašper Vidmar, Mirza Begić). Prva dva sta končala reprezentančno pot, Joksimović ima za sabo zelo povprečno sezono, Vidmar se je težje poškodoval, sicer bi zagotovo sodeloval, Begić pa je po slabi sezoni odpovedal sodelovanje. O tistih, ki jih na spisku ni in razlogih za to, Zdovc ni želel govoriti: "O tistih, ki jih ni, ne bom govoril. Vem, da marsikoga zanima. Ne bi bil rad aroganten ali nesramen, ampak je to mogoče način, da se izogneš neprijetnostim. Stojim za tem spiskom, sem odgovoren in ti fantje najbolj ustrezajo moji filozofiji."

Bena tokrat ni na seznamu
Tako mesta tudi ni za drugega slovenskega NBA-jevca Bena Udriha. Izkušeni košarkar Memphisa je kot po tekočem traku zaradi različnih vzrokov odpovedoval reprezentančne akcije, dvakrat se je poškodoval (tudi takrat, ko je bil selektor Zdovc) in zdaj je dokončno jasno, da zanj v izbrani vrsti ni mesta. Nazadnje je veliko tekmovanje odigral pred daljnimi osmimi leti. Letos je sicer – po številnih spremembah v zasebnem in poklicnem življenju – celo namignil, da bi želel sodelovati, toda, kot kaže, ne ustreza Zdovčevi filozofiji.

Tako Slovenija ostaja z le enim vrhunskim in v bistvu pravim organizatorjem igre, Zdovc pa ima rešitve tudi za to: "Res je, da je pravi organizator igre samo Goran Dragić. Upam, da bo z njim vse v redu, da bo zdrav ter pripravljen maksimalno. Takoj za njim bomo imeli dva, tri ali štiri igralce. Malo je klasičnih 'playev' danes in se koristijo igralci – tako imenovani 'combo guardi' -, ki lahko pokrijejo več pozicij. Nekajkrat sem omenil, da je Litva prišla v finale z Mantasom Kalnietisom, ki ni klasičen 'play', in je bil edini na tej poziciji. Moraš imeti malo sreče. Klobučar se je dokazal v tej sezoni, imamo pa še dva mlada igralca na tem mestu Matica Rebca in Alekseja Nikolića. Ker je neka luknja vmes, nam ne preostane drugega, kot da jim damo možnost, kajti v prihodnosti bodo morali biti nosilci reprezentance."

Kandidate v B-ekipi bo za A pripravljal Trifunović
Reprezentanca se bo zbrala 16. julija, ko se bodo 12 pridružili tudi tisti iz B-reprezentance, morebitni mlajši člani pa nekoliko pozneje, ko končajo EP. Več je o pripravah povedal direktor reprezentanc Matej Avanzo: "Čaka nas dvojni program, saj bo prvič nastopila tudi B-reprezentanca. Na spisku A je 12 igralcev, na B pa 16. Podvojen je Klemen Prepelič. Cikel B-reprezentance bo sestavljen iz treh delov, enega v Zrečah, drugega v Kranjski Gori in turneje po Kitajski, kjer bo igrala tri turnirje. A-reprezentanca se bo zbrala v Zrečah, kjer bo uvodni ciklus, nato pa se seli v Rogaško Slatino, kjer bo odigrala prvi turnir skupaj z Mursko Soboto proti reprezentancam Kanade, Ukrajine in Gruzije. Tudi A-reprezentanca potuje na Kitajsko na Stankovićev pokal, kjer se bo pomerila z Angolo, Rusijo in gostiteljico. Za tem sledi teden v Kranjski Gori, nato pot v Kaunas, kjer bo turnir proti Litvi, Grčiji in Novi Zelandiji, z Litovci se vrača izbrana vrsta v Ljubljano, kjer bo v Stožicah zadnji turnir proti Litvi, Braziliji in Iranu, ki ga vodi Memi Bečirović. Za tem sledi pot na Kanarske otoke in tekma pred prvenstvom z najboljšo reprezentanco na svetu ZDA. Ostajajo pa še trije dnevi do prvenstva."

Tesno bo z Zdovcem sodeloval tudi selektor B-ekipe Trifunović, ki bo že 13. junija začel delati s 16 košarkarji: "Kar se tiče B-reprezentance, sva z Juretom kar nekaj časa prebila skupaj in oblikovala seznam igralcev, za katere želimo, da bi čim prej, morda že letos, bili tudi del A-reprezentance. Tekem bo veliko, 13 ali 14, skupaj pa bomo 29 dni. Vsi igralci bodo glede na število tekem dobili dovolj priložnosti za dokazovanje."

Na EP-ju poskrbel za najboljšo uvrstitev
Zdovc je na začetku letošnjega leta po skoraj petih letih znova sedel na selektorsko mesto, kjer je zamenjal svojega nekdanjega trenerja Božidarja Maljkovića, ki v treh letih ni izpolnil visoko zastavljenih ciljev. Zdovc je – tako kot pred prvim mandatom – napovedal visoke ambicije, izbrano vrsto pa bo vodil še na evropskem prvenstvu prihodnje leto in na morebitnih olimpijskih igrah v Riu leta 2016 oziroma kvalifikacijah zanje. Zdovc, ki je z Jugoslavijo kot igralec postal evropski in svetovni prvak, ima z Eurobasketa 2009 še vedno najboljšo slovensko uvrstitev, ko je reprezentanco popeljal do četrtega mesta.

Slovenija bo tretjič sodelovala na svetovnem prvenstvu. To bo tudi tretji zaporedni nastop po Japonski leta 2006 in Turčiji 2010. Prvenstvo bo trajalo od 30. avgusta do 14. septembra. Slovenija bo predtekmovanje igrala na Gran Canarii, kjer se bo pomerila z Litvo, Angolo, Avstralijo, Južno Korejo in Mehiko. Če se Sloveniji uspe prebiti naprej, bo odigrala osmino finala in četrtfinale v Barceloni, zaključek prvenstva pa bo v Madridu. V Barceloni se slovenska skupina križa s skupino C (ZDA, Turčija, Finska, Dominikanska republika, Nova Zelandija, Ukrajina), ki bo igrala v Bilbau. Nedvomno izjemno lepa priložnost, da se naredi vrhunski izid. Naslov branijo Američani.


A-reprezentanca: Jure Balažič (Tofaš), Jaka Blažič (Crvena zvezda), Goran Dragić (Phoenix Suns), Zoran Dragić (Unicaja Malaga), Jaka Klobučar (Krka), Domen Lorbek (Gaziantep), Erazem Lorbek (Barcelona), Edo Murić (Krka), Alen Omić (Union Olimpija), Klemen Prepelič (Banvit), Uroš Slokar (Estudiantes) in Miha Zupan (Usak).

B-reprezentanca: Domen Bratož (Slovan), Jaka Brodnik (Union Olimpija), Žiga Dimec (Zlatorog), Žiga fifolt (Rapla), Matej Krušič (Zlatorog), Miha Lapornik (Zlatorog), Luka Lapornik (Krka), Mitja Nikolić (Rogaška), Blaž Mahkovic (Helios), Gezim Morina (Helios), Dino Murić (Union Olimpija), Marko Pajić (Krka), Klemen Prepelič (Banvit), Matej Rojc (Krka), Luka Rupnik (Union Olimpija) in Danijel Vujasinović (Hopsi).

O svoji filozofiji bi lahko napisal knjigo (smeh). Tu ne gre samo za mojo filozofijo, ampak tudi za karakter in odnos igralcev. Teh kandidatov je več. Gre za 16 ali 17 kandidatov. Skozi B-reprezentanco in skozi vse tekme bomo dobili 12 potnikov. Marsikaj je možno, saj nekateri še igrajo sezono, potem lahko pride do kakšnih poškodb in lahko tudi do odpovedi. Z izjemo nekaterih ostali začnejo z ničle. Imam določeno filozofijo in zahteve. Videli bomo, kako bodo odreagirali. Spisek je narejen tako, da lahko igrajo, kar bom zahteval, priprave pa bodo dale končno ekipo.

Jure Zdovc

Jaka je eden izmed igralcev, ki lahko igra na več pozicijah. Ni klasičen organizator iger, čeprav je bila moja želja vedno, že ko sva sodelovala pri Olimpiji, da igra na 'playu'. Letos je po priliki veliko igral na tej poziciji. Ima višino, je agresiven, a mu nedvomno še manjka znanja, da bi bil vrhunski 'play', a v kombinaciji z drugimi igralci nam da lahko tisto, kar jaz želim.

Jure Zdovc o Jaki Klobučarju

S Prepeličem sva govorila v Turčiji. Ideja je, ker ni imel sezone, kot bi si jo želeli, in ni v ritmu, da prek B-reprezentance pride v ritem in v formo, da bo pravi. To je za njega lahko samo koristno.

Jure Zdovc o Klemnu Prepeliču

Z Božom sva na vezi. Zdaj si ogledujem tekme z Eurobasketa. On je bil primoran pomladiti reprezentanco. Verjamem, da marsikaterega ni poznal, ko je prevzel. Fantje so dokazali, da so sposobni in imajo ogromno energije. Morda jim primanjkuje še nekaj taktičnega znanja, včasih je to tudi težko skomponirati z agresivnostjo in hitrostjo. Bom nadaljeval njegovo delo, a dodal delček svoje filozofije.

Jure Zdovc
Zdovc ima še največ težav s centri