Mitja Nikolić je eden izmed debitantov na pripravah članske reprezentance. Foto: Aleš Fevžer
Mitja Nikolić je eden izmed debitantov na pripravah članske reprezentance. Foto: Aleš Fevžer
Mitja Nikolić
V pretekli sezoni je v povprečju dosegal po 11 točk in 5,5 skoka na tekmo. Foto: Aleš Fevžer
Mitja Nikolič Smrdelj, Zlatorog
Pri Zlatorogu se v štirih letih ni naigral. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

23-letni Postojnčan si je mesto na pripravah pod vodstvom Jureta Zdovca prislužil z dobrimi igrami v B-reprezentanci, od koder je selektor A-moštva po posvetovanju z Radetom Trifunovićem, ki je vodil B-ekipo, povabil štiri igralce. Nikolić prvič sodeluje na pripravah članske izbrane vrste, je pa bil reprezentant v vseh mlajših selekcijah in tudi nosilec igre teh ekip: "To je neka nova izkušnja zame. Po kvalifikacijah v B-ekipi, kjer sem pokazal dobre in všečne igre, ki so bile všeč tudi selektorju, sem prišel sem. To je zame zares velik izziv."

Pri Zlatorogu se ni naigral, preporod v Rogaški
V B-reprezentanco je bil vpoklican zaradi dobre sezone v Rogaški Slatini. Pred začetkom lanske sezone je zamenjal klub, se v dresu Rogaške odlično znašel, postal ključni mož ekipe, saj je bil drugi strelec in prvi skakalec moštva, in odigral najboljšo sezono v članski karieri. Prvo člansko sezono je sicer odigral pri Slovanu, kjer je navduševal tudi v mlajših selekcijah, kamor je prišel iz rodne Postojne, za tem pa je štiri leta nosil dres Zlatoroga.

V Laškem ni igral po pričakovanjih, prav tako ni dobil veliko priložnosti in s pivovarskim klubom se ni razšel v najboljših odnosih: "Pri Zatorogu se imel nekaj težav z upravo kluba in s temi stvarmi. Iskal sem priložnost in klub, ki bi jo mi dal. To sem našel v Rogaški Slatini. Tu sem pokazal znanje, ki ga imam. Sem napredoval. Po štirih letih je prišla ta prelomna sezona, da sem lahko pokazal, kaj znam."

B-reprezentanca odlična izkušnja
Po štirih ne najbolj uspešnih letih pri Zlatorogu pa se je torej letos končno našel in pod vodstvom Damjana Novakovića pokazal svoje znanje: "Z Novakovićem sva se slišala že prej. Že predtem me je želel v ekipi, a sem imel še pogodbo z Zlatorogom. Zato se to ni izšlo. Takoj po koncu sezone sva prišla v stik in se dogovorila. Zaupal mi je veliko vlogo v ekipi in vse se je dobro izšlo."

"Nekoliko sem sicer utrujen, ker smo dolgo potovali. Po praktično 24-urni poti prihajam sem, a sem dobro pripravljen," v reprezentančno akcijo krilni košarkar nedvomno prihaja v pravi formi, saj je mesec dni vadil z B-ekipo, ki je, kot pravi, odlična izkušnja za fante iz slovenske lige, ki nimajo ravno na pretek tako močnih tekem: "To je bila zelo dobrodošla stvar za nas nekoliko mlajše igralce. Tekme, kot smo jih igrali proti Franciji, Italiji in Kitajski na primer, so na višji ravni kot naša slovenska liga. Moja generacija žal nima takih tekem vsak dan, zato je bilo zelo dobrodošlo, da smo odigrali devet ali deset takih tekem. To je zagotovo super stvar, saj imaš dober trening in en mesec več delaš kot drugi. Odlična ideja."

Nova bratska naveza v reprezentanci?
"To je nova izkušnja. Vse je novo, bo še težje, kot je bilo do zdaj. To je veliko višjo raven, kot je bila B-reprezentanca. Bom pa šel odločno v to. Tu so izjemni igralci zraven in upam, da bom od vsakega nekaj pobral in napredoval iz dneva v dan ter iz treninga v trening,"
je še dodal Nikolić, ki je svoj čas veljal za morda celo najbolj nadarjenega slovenskega košarkarja v letniku 1991.

Zaradi še ne popolnoma pozdravljene poškodbe kolena je moral sodelovanje odpovedati Dino Murić in Slovenija je po bratih Dragić ter Lorbek ostala brez tretje bratske naveze, toda že kmalu bo lahko v reprezentanci nova takšna naveza, kajti na evropskem prvenstvu mlajših članov se je izkazal tudi štiri leta mlajši Mitjev brat Aleksej, ki ga je Zdovc skupaj z Maticem Rebcem izpostavil že, ko je predstavil seznam kandidatov. Je pa jasno, da se bodo vsaj eden, verjetno pa dva, če ne celo trije iz izbrane vrste U20 pridružili članskim pripravam, pri čemer je Aleksej Nikolić ključen mož reprezentance mlajših članov: "Možnosti so. Brat dobro igra na Kreti. Žal so izgubili tekmo za med osem. Upam, da se čim bolje odreže in da bo v reprezentanci kmalu nova bratska naveza."