Američani so Gorana Dragića dobro zaustavili. Foto: Aleš Fevžer
Američani so Gorana Dragića dobro zaustavili. Foto: Aleš Fevžer
Pogovor z Goranom Dragić po tekmi z ZDA

pa je edini, ki je zaigral na tretjem svetovnem prvenstvu.

28-letni Ljubljančan je bil najboljši strelec tudi na zadnji tekmi proti ZDA (119:76), ko je dal 13 točk, a imel precej dela z Američani, ki so ga ves čas ob njem podvajali: "Američani so boljša ekipa kot mi. Mislim, da razlika ni realna, a na koncu smo povsem razpadli. Nismo mogli več teči z njimi. Američani imajo 12 igralcev, ki vsi igrajo. Trener jih menja na nekaj minut in so zato zelo sveži. Tako ostajajo agresivni. Nam pa se je to poznalo. V prvem polčasu smo dobro igrali. Če bi zadeli še tiste proste mete, bi verjetno igrali izenačeno. Na koncu pa nam je zmanjkalo moči za dostojen odpor. Nismo tudi toliko mogli metati z razdalje, saj so veliko prevzemali z Davisom, Fariedom in Gayem. Prek teh je zelo težko metati. Ni bilo odprtih trojk."

Z uvrstitvijo v četrtfinale so v slovenski vrsti glede na težave, ki jih je reprezentanca imela od sestave moštva in med pripravami, lahko zadovoljni: "Mislim, da je to realnost. Morda bi lahko lažje igrali proti Španiji, ker ni tako atletsko sposobna ekipa. Lahko smo ponosni na naš dosežek. Znova smo med osem in znova smo dobili ekipo, ki se bo borila v finalu, a tako pač je."

Prihodnjič ne bo pesimist
Pred odhodom v Španijo na svetovno prvenstvo je slovenski kapetan veliko govoril o nepravem vzdušju v ekipi, toda, kot se je izkazalo, je med prvenstvom povsem spremenil mnenje in začel verjeti v to moštvo: "V prvem delu smo lepo igrali. Lahko rečem, da sem se pred prvenstvom motil. To priznam. Lepo je videti, da se motim, in prihodnjič ne bom tak pesimist in bom bolj verjel v soigralce."

Starejši izmed bratov Dragić je bil s povprečjem 16 točk prvi strelec in z dobrimi štirimi podajami še prvi slovenski strelec: "Zelo lepo smo igrali. Žal mi je tekme proti Litvi. Če bi tisto zmagali, bi se verjetno drugače izteklo. Tekme, na katerih smo morali zmagati, smo zmagali. Recimo Dominikanska republika je bila zelo neugodna, a sem vesel, da smo zmagali. Potem je sledil ta dvoboj proti ZDA. Malo ljudi je dejansko verjelo v presenečenje. Toda borili smo se in igrali smo lepo košarko. V prvem delu smo bili razigrani v napadu, dosegli ogromno točk, a žal to ni bilo dovolj."

Slovenija si želi v Zagreb
Letos je prvič košarkar Phoenixa nosil kapetanski trak, ob tem pa je bil pravi vodja mlade slovenske reprezentance. "Definitivno je drugače. Ni več tistih igralcev, ob katerih sem odraščal. Ekipa se je spremenila, a prej kot slej se je to moralo zgoditi. Mislim, da mlajši zelo dobro in lepo igrajo, tako da bomo tudi v prihodnje neugoden nasprotnik."

Cilj Jureta Zdovca v novem ciklusu je preboj na olimpijske igre, ki bodo leta 2016 v Rio de Janeiru. To je velika želja tudi za Dragića, ki se zaveda, da bo brez njega to tako rekoč nemogoče. Za skupinski del je velika želja Slovenije, da bi zaigrala v Zagrebu: "Za vse Slovence bi bilo idealno, da bi igrali v Zagrebu, saj bi tako rekoč bili doma. Imam situacijo, ki je vezana na pogodbo. Če se bo vse hitro razrešilo, se lahko vse dogovorimo."

Iz Barcelone

Pogovor z Goranom Dragić po tekmi z ZDA