Francisco Garcia je bil izjemen proti Novi Zelandiji. Foto: EPA
Francisco Garcia je bil izjemen proti Novi Zelandiji. Foto: EPA
Orlando Antigua
Orlando Antigua je bil prvi košarkar španskega rodu, ki je zaigral za legendarne Harlem Globetrotterse. Foto: EPA
Slovenci nared za Dominikance

erila z Dominikansko republiko, ki je bila v skupini C tretja.

Reprezentanca začenja nastope v olimpijski lepotici Sant Jordi proti izbrani vrsti, ki na svetovnem prvenstvu nastopa drugič in še nima večjih mednarodnih uspehov. Dominikanska republika, trenutno 26. reprezentanca na Fibini lestvici, se je na svetovno prvenstvo prebila na prvenstvu Amerik, na katerem je zasedla četrto mesto. Reprezentanca s Karibov je prvič na svetovnem prvenstvu nastopila pred 36 leti na Filipinih, kjer je svetovna prvakinja postala Jugoslavija.

V prvem delu svetovnega prvenstva so Dominikanci kar nekoliko presenetljivo dobro igrali. Najprej so klonili pred Ukrajino (72:62), a že v drugem krogu ugnali Novo Zelandijo (76:63), ko je Francisco Garcia nasul kar 29 točk. Sledila je zmaga nad Finsko (68:74) in pričakovan visok poraz proti ZDA (71:106), ko je tekmo izpustil Garcia. Bilbao, kjer jih je gledal tudi pomočnik v slovenski reprezentanci Chris Thomas, so zapustili s porazom proti Turčiji (77:64).

Garcia peti strelec turnirja
Četrto mesto z zadnjega prvenstva Amerik v Venezueli je njihov drugi največji mednarodni uspeh. Dve leti pred tem so bili Dominikanci v Argentini tretji. Toda tedaj je reprezentanca nastopila v še močnejši zasedbi, kot se je letos podala na košarkarski SP. V moštvu sta bila tudi NBA-jevca Charlie Villanueva in izvrstni Al Horford, ki je že dvakrat zaigral na tekmi All Star, letos pa ju ni zraven. Tako glavno breme v ekipi selektorja Orlanda Antigue, nekdanjega člana Harlem Globetrottersov in trenerja na univerzi South Florda, nosi Garcia.

Garcia že devet let igra v Ligi NBA. 32-letnega krilnega košarkarja je v prvem krogu drafta izbral Sacramento, pri katerem je igral do leta 2013, pri Kingsih pa je bil tudi soigralec Bena Udriha. Zadnji dve sezoni je član Houston Rocketsov, v povprečju pa je v pretekli dosegal skoraj šest točk na tekmo. Igra košarkarjev s Hispaniole je podrejena Garcii, ki na prvenstvu igra odlično in je s povprečjem 20,3 točke na tekmo prepričljivo najboljši v izbrani vrsti ter peti na celotnem turnirju.

Antigua izpostavil slovenske branilce
Drugi strelec Dominikanske republike je James Feldeine, ki dosega po osem točk na srečanje, v novi sezoni pa bo igral za italijanski Cantu. Sedem točk v povprečju dodaja krilni center Jack Martinez. Kapetan reprezentance ujame na tekmo šest odbitih žog, še eno več na srečanje pa Eloy Vargas, ki je lani igral za Fuenlabrado.

"Naše glavno orožje je obramba. Mora biti na pravi ravni, kajti slovenski branilci so zelo dobri. Tudi visoki igralci niso slabi, a branilci so odlični strelci in igrajo zelo hitro. Moramo nadzorovati žogo. Bo težko, kajti Slovenija je zelo dobra ekipa, ki je uspešna tudi v obrambi. Je ena najboljših ekip na svetovnem prvenstvu. Za zdaj so navdušili," je pred tekmo s Slovenijo povedal Antigua.

Iz Barcelone

Slovenci nared za Dominikance