Odlični Jonas Valančiunas, ki že vrsto let velja za enega najboljših evropskih mladih košarkarjev, v obrambni akciji proti Mehiki. Desno na sliki je dve leti starejši Donatas Motiejunas. Foto: EPA
Odlični Jonas Valančiunas, ki že vrsto let velja za enega najboljših evropskih mladih košarkarjev, v obrambni akciji proti Mehiki. Desno na sliki je dve leti starejši Donatas Motiejunas. Foto: EPA

Če so bile pred današnjim razpletom še možne kalkulacije glede drugega mesta (ta prinaša dvoboj brez upanja z ZDA v četrtfinalu), jih zdaj ni več. Za to je poskrbela Avstralija, ki je prepustila zmago Angoli. Ostala sta le dva scenarija: Slovenija zmaga in je prva v skupini, Slovenija izgubi in je druga v skupini.
"Odgovoril bom po pravici. Ne želim kalkulirati. Bo, kakor bo. Zame je pomembnejša zmaga kot razlika. Za kalkulacije moraš imeti izvrstno ekipo. Po poškodbi Kalnietisa ne moremo kalkulirati," je bil še pred današnjim dnem jasen Kazlauskas, ki je izpostavil odsotnost Matnasa Kalnietisa. Organizator igre, ki je blestel na lanskem Eurobasketu, ko je bil tudi najboljši podajalec, bi bil letos prvič kapetan izbrane vrste, obenem pa tudi njen motor in ključni mož na zunanjih položajih. Zdaj je vrzel velika, zapolniti pa jo poskušata Šarunas Vasiliauskas in Adas Juškevičius. Vendar pa ne sodita v isti rang kot odlični Kalnietis, tako da položaju organizatorja igre veliko pomaga tudi Renaldas Seibutis, ki pa ni klasičen "play", a je do zdaj svoje delo na Gran Canarii dostojno opravil. Na položaju ena lahko pomaga tudi Martynas Pocius. Glavno litovsko orožje je močna centrska linija z mladima Jonasom Valančiunasom in Donatasom Motiejunasom.

"So malo tanjši na položaju organizatorja igre, a imajo dobro ekipo z veliko izkušenimi igralci in so zelo močni pod košem," je o Litovcih povedal slovenski kapetan Goran Dragić. Jure Zdovc je ob odsotnosti Kalnietisa in po vzoru Avstralcev spregovoril tudi o morebitnem slovenskem "pressingu": "Pritisk po celem igrišču? Avstralija ima kakovost, da lahko to izvaja. Tudi proti nam so igrali nekaj časa tako. Potem so tako igrali proti Litvi. So zelo agresivni. To je ena možnost za zmago nad Litvo, a mi smo Slovenija in imamo svojo taktiko. Na primer, ogromno je odvisno od Gorana Dragića in ne moremo si privoščiti, da bi zaradi agresivnega pokrivanja po celem igrišču imel težave z osebnimi napakami. Bomo videli. Odlično se poznamo in bomo dobro pripravljeni."

Na pripravljalnih tekmah 1:1
Slovenija in Litva sta se pomerili že 16-krat. Slovenci so le enkrat v medsebojnih tekmah zmagali na velikem tekmovanju. To je bilo pred petimi leti na Eurobasketu, ko je Slovenijo prav tako vodil Zdovc. Sicer so bistveno uspešnejši Litovci, ki so proti Sloveniji že nanizali 11 zmag. Ekipi se dobro poznata, saj sta se že letos pomerili dvakrat. Na pripravljalnem turnirju v Kaunasu, kjer ni bilo Dragića, je bila boljša Litva, manj kot teden dni pozneje v Ljubljani, ko ni igral Valančiunas, pa Slovenija.

Najboljši strelec trikratnih evropskih prvakov je s skoraj 12 točkami v povprečju Motiejunas, Valančiunas jih dosega 11 na srečanje, ob tem pa zbira tudi po osem skokov, s čimer je med najboljšimi na svetovnem prvenstvu. Tretji strelec je Seibutis, s krila pa velja omeniti še nevarnega strelca in izjemno čvrstega košarkarja Jonasa Mačiulisa.

Iz Las Palmasa