Stavka, nestavka ... dejstvo je, da igralci ne prejemajo redno plač, kar se močno pozna na predstavah v Jadranski ligi in Evroligi. Foto: MMC RTV SLO
Stavka, nestavka ... dejstvo je, da igralci ne prejemajo redno plač, kar se močno pozna na predstavah v Jadranski ligi in Evroligi. Foto: MMC RTV SLO
Janez Rajgelj
Direktor Olimpije Janez Rajgelj o višini dolga oz. obrokov za odplačevanje kredita noče govoriti. Če je lani še govoril, da bo Olimpija v letu ali dveh v zelenih številkah, zdaj pravi, da bo to trajalo leta in leta. Foto: BoBo
Juan Carlos Navarro in Aleksandar Ćapin
Igralci Olimpije naj bi pred tekmo z Barcelono celo razmišljali o bojkotu evroligaške tekme. Kot stavka je nato delovala predstava "zeleno-belih", ki so izgubili s kar 72:46. Foto: EPA
Pawel Kikowski
Pawel Kikowski je podpisal triletno pogodbo v skupni vrednosti 240 tisoč evrov, pri čemer v tistem obdobju ni bil med najbolje plačanimi igralci Olimpije. Foto: MMC RTV SLO/A. B.

Direktor Olimpije dopoldne ni želel ne zanikati ne potrditi delne stavke, po kateri igralci dopoldne preživijo v fitnesu, samo popoldne pa so na voljo trenerju Sašu Filipovskemu. Kasneje je prišlo uradno klubsko sporočilo javnosti, v kateri je potrjeno, da klub zamuja s plačami in da igralci v zadnjih dneh trenirajo samo enkrat dnevno.

Osrednji del Olimpijinega sporočila medijem in javnosti
"Union Olimpija se je ob koncu novembra znašla v finančnih težavah, saj je bil klub dolžan poravnati določene obveznosti iz preteklosti, istočasno pa je klubsko blagajno oklestilo nekaj tožb igralcev, ki so v Ljubljani nastopali pred dvema in več sezonami. Dejstvo je, da je omenjen izpad dohodkov povzročil neljube zamude pri izpolnjevanju nekaterih obveznosti. Klubsko vodstvo se trudi v najkrajšem možnem času zagato rešiti in je o tem obvestilo tudi igralce, ki so v opozorilo v zadnjih dneh trenirali le enkrat dnevno. Prepričani smo, da bomo kmalu našli pot iz nastalega položaja."

Posojilo vzelo "izjemen delež proračuna"
"Kot trener si želim, da se te zadeve čim prej uredijo in težko komentiram oziroma povem, kaj več, ker so to vprašanja za direktorja kluba in ne za trenerja," je bil kratek trener zmajev Sašo Filipovski, ki igralce vodi samo še na popoldanskem treningu.
"Plače močno ne zaostajajo, zaostajajo pa," je bil odločen Rajgelj, ki o trenutnih težavah ni veliko povedal, razgovoril se je le o tem, da so zanje še vedno krivi dolgovi iz preteklosti. "Olimpija se bo reševala leta in leta. Plačujemo kredit, ker je bil to edini način, da obdržimo moštvo in preprečimo propad kluba. To je velik dosežek trenutnega vodstva kluba," zatrjuje Rajgelj. Za odplačevanje posojila namenja Olimpija "izjemen delež proračuna, zaradi katerega občasno zmanjkuje denarja". Kolikšen je ta delež v odstotku proračuna, Rajgelj ni želel izdati.

Koliko je zadolžena Olimpija?
Olimpija je bila ob drugem Rajgljevem prihodu dolžna astronomskih 4,5 milijona evrov. Dolg se je večinoma zmanjšal s poravnavami oz. z zmanjšanjem terjatev upnikov (igralcev, trenerjev, dobaviteljev ...). Za poplačilo je nato klub lani najel posojilo, s katerim se je obdržal pri življenju, ki pa bolj spominja na dihanje s škrgami, saj mora seveda redno poravnavati obveznosti do bank, zaradi česar ni mogoče redno izplačevanje plač. Kolikšen je trenutni dolg oz. zadolženost kluba, Rajgelj ni izdal.

Fiba prisodila pol milijona nekdanjima "zmajema"
Brezvoljna in bleda igra "zeleno-belih" na zadnjih tekmah tako ne preseneča niti ne čudi, še sploh pri NBA-jevcu Dannyju Greenu, ki deluje povsem odsotno. Slabo voljo najverjetneje še povečujejo novice iz Fibinega arbitražnega sodišča, kjer je Olimpija izgubila proti nekdanjima igralcema Pawlom Kikowskim in Vladimirjem Golubovićem, ki bosta skupaj prejela kar okoli pol milijona evrov odškodnine.

Primer Pawla Kikowskega: v sezoni 2009/10 je v stranski vlogi odigral 48 tekem, na katerih je v povprečju dosegel 4,4 točke/tekmo. V Evroligi je na osmih tekmah prispeval 9 točk. Imel je triletno pogodbo, ki pa jo je Olimpija, kot je ugotovila Fiba, neupravičeno prekinila, zaradi česar mu pripada odškodnina.
Poljak bi moral prvo leto dobiti 60 tisoč evrov, drugo 80 tisoč, tretje pa kar 100 tisoč evrvo letne plače. Zdaj mora Olimpija Kikowskemu izplačati slabih 150 tisoč evrov, v nasprotnem primeru ji grozijo nove sankcije Fibe, ki bi ogrozile nadaljnji obstoj kluba.
Odločitev košarkarskega razsodišča v primeru Pawel Kikowski proti KK Olimpija (datoteka .pdf v angleškem jeziku)

"Onadva se nista želela poravnati, saj sta v klub prišla samo, da ga izcuzata. Moramo plačati in Olimpija bo plačala, samo povejte mi, kaj je Kikowski dal Olimpiji v košarki? Nič. Plačujemo stare grehe," je nejevoljen direktor Rajgelj, ki ga med gospodarsko krizo in v katastrofalni sezoni v Evroligi, zaradi česar je močno upadel obisk Stožic, čaka pravo Sizifovo delo.

Evroliga zavožena, zdaj porazi še v ABA-ligi
Olimpijini igralci so se zavili v molk in trenutno ne želijo odgovarjati na novinarska vprašanja. Slovenskega predstavnika v Evroligi v četrtek sicer čaka 7. krog, v katerem bodo v Stožicah gostili Montepaschi Sieno. Ljubljančani so z eno zmago v skupini D praktično že v izgubljenem položaju, po odličnem začetku v Jadranski ligi in sedmih zaporednih zmagah, so zdaj dvakrat izgubili.