Foto: EPA
Foto: EPA

Sekulić bo seznam igralcev za prihajajoča obračuna objavil v sredo, v ponedeljek, 7. novembra, pa bo reprezentanca prvič trenirala skupaj. V štabu je zadržal Daliborja Damjanovića, po EuroBasketu, kjer je Slovenija razočarana izpadla v četrtfinalu proti na papirju precej slabši Poljski, pa sta Jerneja Valentinčiča in Dragišo Drobnjaka zamenjala Bassin in Mihevc, ki sta bila že Sekulićeva pomočnika pred dvema letoma na dveh kvalifikacijskih tekmah za evropsko prvenstvo. Tedaj sta vskočila po težavah s covidom prav Valentinčiča in Drobnjaka.

Po treh dneh priprav se bodo olimpijski polfinalisti preselili v Tel Aviv, kjer bodo v petek, 11. novembra, z Izraelom igrali že ob 13.00 po slovenskem času. Nemčijo bodo nato v ponedeljek, 14. novembra, ob 18.00 gostili v Kopru. Izbrana vrsta bo dvoboja odigrala v precej okrnjeni zasedbi, saj bodo manjkali NBA-jevci in evroligaši, hkrati pa dodatne preglavice povzročata tudi poškodbi Zorana Dragića in Jake Blažiča. Tako so od dvanajsterice, ki je nastopila na turnirju v Kölnu in Berlinu, na voljo le organizatorji igre Aleksej Nikolić, Žiga Samar in Luka Rupnik, ki je sicer še brez kluba, ter kapetan Edo Murić.

Nemčija s tremi člani bronaste zasedbe iz Berlina

Lestvica:                        
NEMČIJA           8  7 1  +85  15
FINSKA            8  7 1  +42  15
SLOVENIJA         8  5 3  +26  13
---------------------------------
ŠVEDSKA           8  3 5  -20  11
IZRAEL            8  3 5   +6  11
ESTONIJA          8  2 6  -84  10

Na vrhu kvalifikacijske skupine sta Nemčija in Finska, ki ima že potrjeno vozovnico za mundial. Imata po sedem zmag in en poraz. Slovenija je tretja s petimi zmagami in tremi porazi, sledita pa Švedska in Izrael, ki imata po tri zmage in pet porazov. S Švedi so Slovenci igrali dvakrat in obakrat zmagali. Na prvenstvo, ki ga bodo gostili Filipini, Indonezija in Japonska, potujejo najboljše tri ekipe iz skupine.

Nemčija je medtem že objavila seznam za prihajajoče kvalifikacijsko okno. Na njem so le trije košarkarji, ki so bili del bronaste ekipe EP-ja. Niels Giffey je edini od trojice zaigral na vseh treh tekmah. Košarkar Murcie je v povprečju igral slabih 15 minut na srečanje. Justus Hollatz (Breogan/ŠPA) je zbral štiri, Christian Sengfelder (Bamberg) pa tri nastope. Nemci za potrditev svetovnega prvenstva potrebujejo še eno zmago. Poleg te trojice so na seznamu še Robin Christen in Karim Jallow (oba Ulm), Max DiLeo in Kenneth Ogbe (oba Oldenburg), Bastian Doreth (Bayreuth), David Krämer (Braunschweig), Leon Kratzer (Bonn), Dominic Lockhart (Chemnitz), Jacob Patrick (Ludwigsburg) ter Gavin Schilling (Limoges/FRA).


SKUPINA J, petek, 11. novembra, ob 13.00:
IZRAEL - SLOVENIJA

Ob 19.00:
NEMČIJA - FINSKA

Ob 19.05:
ESTONIJA - ŠVEDSKA


Ponedeljek, 14. novembra, ob 18.00:
SLOVENIJA - NEMČIJA (Koper)

Ob 18.30:
FINSKA - ESTONIJA

Ob 19.35:
ŠVEDSKA - IZRAEL