Vse skupaj glede Bena Udriha ureja Jure Zdovc. S selektorjem sta se slišala, sta v stiku in zdaj je organizator igre Memphisa dobil vabilo in program priprav. Foto: Reuters
Vse skupaj glede Bena Udriha ureja Jure Zdovc. S selektorjem sta se slišala, sta v stiku in zdaj je organizator igre Memphisa dobil vabilo in program priprav. Foto: Reuters

Programi so pripravljeni do potankosti. Danes smo dobili naknadno tudi mesti na Kitajskem, kjer bomo z B-reprezentanco. Manjka le še nekaj malenkosti, kar se bo Jure sproti odločal, kot na primer, kdaj dati kakšen popoldan prosto ali ne. To vedno pustimo odprto, sicer pa je vse že bolj kot ne dorečeno.

Matej Avanzo
Jure Zdovc, Beno Udrih
Beno Udrih in Jure Zdovc, ki sta skupaj igrala pri Olimpiji, bosta znova, kot kaže, združila moči v reprezentanci. Prvič se je Beno med pripravami poškodoval. Foto: www.alesfevzer.com

iha.

V Gaziantepu so predstavniki KZS-ja obiskali selektorja in osnovali načrt priprav A- in B-reprezentance, ki jo bo tako kot lani vodil Rado Trifunović, ter seznam igralcev, ki bodo povabljeni k sodelovanju. Kot je povedal direktor reprezentanc Matej Avanzo, je praksa podobna kot lani: "Jure Zdovc s pomočnikoma in Rado Trifunović so pripravili vsak svoj seznam igralcev. Potem smo pregledali vse sezname in prišli do približno 35 posameznikov, ki so razdeljeni bodisi v A bodisi v B bodisi so nekje vmes, in vsem poslali načrt priprav. Podrobnosti bomo dorekli v prihodnjih tednih, nekje do konca maja, ko bomo verjetno tako kot lani sporočili nekaj posameznikov, ki bodo neposredno v A-, nekaj, ki bodo v B- reprezentanci, in nekaj, na katere računamo v obeh akcijah."

Lani je izbrana vrsta na svetovnem prvenstvu v Španiji pustila dober vtis. Oslabljena je bila predvsem pod košem, kjer je pričakovati, da bo letos bistveno močnejša. Mirza Begić je že nekajkrat potrdil, da je letos pripravljen sodelovati, enako velja za Gašperja Vidmarja, ki je uspešno saniral težko poškodbo. "Povabilo so dobili vsi, ki so v zadnjih letih bili poleg, in mladi, na katere računamo," je povedal Avanzo in potrdil, da je načrt prejel tudi Erazem Lorbek. Vendar na izkušenega krilnega centra, ki je lani med pripravami zaradi komplicirane poškodbe moral odpovedati sodelovanje v reprezentanci, kjer je blestel prav pod vodstvom Zdovca leta 2009, za zdaj realno ne računajo: "Kar zadeva Erazma, smo se veliko pogovarjali tudi z Domnom v Gaziantepu. Z Erazmom imava otroke v isti šoli in se tudi velikokrat srečava. Še vedno opravlja terapije in ni nobenih pritiskov. Je v fazi, ko mora poskrbeti predvsem zase in za svoje telo, potem pa mora šele misliti na košarko. Ne bi rekel, da je pri njem reprezentanca v ospredju, in tudi za nas ne moremo reči, da bi ga pričakovali. Bo šlo spontano, vse pa bomo videli v kratkem."

Udrih prejel vabilo in načrt priprav
Je pa zato v načrtih Zdovca znova tudi Udrih. Pri vsem skupaj ima selektor popolno avtonomijo in so vse odločitve izključno njegove ter je tudi samo on v stiku z njim. Odnos 32-letnega Šempetrčana se je v zadnjem času spremenil in znova je pripravljen obleči slovenski dres. Gre za zelo kakovostnega košarkarja, ki bo s svojim znanjem in izkušnjami dodana vrednost izbrani vrsti: "V podrobnosti ne bi šel, ker tudi ni smiselno, saj je do konca sezone še kar nekaj časa. To, kar vse najbolj zanima, Beno je dobil vabilo in program. Ostaja tako, kot smo bili dogovorjeni do zdaj - v stiku sta predvsem s selektorjem. Sta že bila v stiku in bosta tudi naprej. Potem bomo tudi mi z njim vzpostavili stik, kar zadeva organizacijske zadeve. Še posebej, kar se tiče tega pravila, da se pred 1. avgustom igralci iz NBA-ja ne morejo priključiti reprezentanci."

Beno je sicer eden izmed največjih talentov slovenske košarke vseh časov. Že kot zelo mlad je nase opozoril na Polzeli, po selitvi v Ljubljano pa je že kot najstnik igral ključno vlogo v Evroligi. Tako je že, ko je bil star dobrih 19 let, debitiral za reprezentanco in zaigral na evropskem prvenstvu v Turčiji leta 2001. Nato je dres Slovenije oblekel le še na svetovnem prvenstvu na Japonskem 2006. Nazadnje je na priprave prišel leta 2010, ko je Memi Bečirović izbrano vrsto zbral pred svetovnim prvenstvom v Turčiji, a jo je Beno hitro zapustil, ker je bil nezadovoljen s porazdelitvijo vlog. Božidar Maljković je pred obema EP-jema dejal, da mu je mlajši izmed bratov Udrih potrdil nastop, a ga je enkrat odpovedal zaradi poroke, drugič pa je odpoved sporočil kar prek SMS-a.

Letos dobre predstave v Memphisu
Beno je bil na pripravah tudi pred EuroBasketom leta 2009, ko je Jure Zdovc Slovenijo na Poljskem popeljal do največjega uspeha. Organizator igre se je tedaj – tako kot leta 2005 pred evropskim prvenstvom v Srbiji in Črni gori – poškodoval tik pred začetkom turnirja. Lani, ko je Slovenija nastopila na svetovnem prvenstvu v Španiji, Udrih ni bil v selektorjevem načrtu. V življenju Bena so se v zadnjih letih zgodile nekatere spremembe in njegov odnos se je vidno spremenil. Tako je tudi Zdovc spremenil odločitev.

Letos uspešno igra za Mephis, ki trenutno na Zahodu zaseda visoko drugo mesto. Savinjčan ima pri Grizlijih s svojo mirnostjo in preudarno igro pomembno vlogo. Je drugi organizator igre, obenem pa se je izkazal kot dostojna zamenjava prvemu "playu" Miku Conleyju, ko je bil poškodovan. V povprečju dosega po 7,5 točke in tri podaje na tekmo. V Ligi NBA sicer igra že 11 let. Začel je pri San Antoniu, kjer se je sprva odlično znašel kot novinec. S Spursi je osvojil dva prstana, a kmalu ni dobil več tako zajetne minutaže. Potem je igral še za Sacramento, Milwaukee, Orlando in New York, lani pa je prišel v franšizo iz Tennesseeja.

Programi so pripravljeni do potankosti. Danes smo dobili naknadno tudi mesti na Kitajskem, kjer bomo z B-reprezentanco. Manjka le še nekaj malenkosti, kar se bo Jure sproti odločal, kot na primer, kdaj dati kakšen popoldan prosto ali ne. To vedno pustimo odprto, sicer pa je vse že bolj kot ne dorečeno.

Matej Avanzo