Ray Allen je na derbiju z Lakersi postal najboljši ostrostrelec v zgodovini Lige NBA. Foto: EPA
Ray Allen je na derbiju z Lakersi postal najboljši ostrostrelec v zgodovini Lige NBA. Foto: EPA
Ray Allen
Allen je profesionalno kariero leta 1996 začel pri Milwaukee Bucksih, nadaljeval pa jo je pri Seattle Supersonicsih, za katere je igral med letoma 2003 in 2007. Od leta 2007 je član Boston Celticsov. Foto: EPA

Na parketu, ne glede na to, kje sem, točno vem, kje je koš. Položaj koša ostaja vedno isti, premikaš se le ti. Ko mečem iz obrata in pred menoj stoji košarkar nasprotne ekipe, velikokrat koša sploh ne vidim, a točno vem, kje je, in žogo enostavno vržem skozi obroč.

Ray Allen
Ray Allen
Allenov prepoznavni izmet, ki je postal tudi njegov zaščitni znak. Foto: EPA

Ray cele dneve meče na koš. Zato je v košarkarskem svetu pač tam, kjer je. Iz sebe je ustvaril najboljšega ostrostrelca na svetu. V ligi ni košarkarja, ki bi na treningu garal toliko ali bolj kot on.

Doc Rivers, trener Bostona
Ray Allen
35-letnik je leta 2007 postal član Bostona ... Foto: EPA

Če bi na treningu metali s polrazdalje in za tri, ne vem, ali bi v ligi našli igralca, ki bi zadel 13 od 16 poskusov. Ray Allen to redno počne na tekmah. Res je neverjeten.

Greg Popovich, trener San Antonia
Ray Allen
... s katerim je že 10 mesecev kasneje osvojil šampionski prstan. V finalni seriji je bila ključna četrta tekma, v kateri je Bostonu uspel največji preobrat v zgodovini finalnih obračunov, eden najzaslužnejših za uspeh pa je bil prav Allen, ki je igral vso tekmo, zbral 19 točk, v ključni akciji srečanja ugnal Sašo Vujačića in zadel za neulovljivo prednost. Foto: EPA
Reggie Miller
Na lestvici najboljših ostrostrelcev vseh časov je s prvega mesta izrinil Reggieja Millerja, ki bi lahko bil tudi njegov soigralec. Pred začetkom sezone 2007/08 je Boston Millerju ponudil priložnost, da še zadnjič poskusi osvojiti šampionski prstan, a se je legenda Indiana Pacersov odločil, da se ne bo vrnil na parket, potem ko se je dokončno upokojil leta 2005. Foto: EPA
Ray Allen
Allen je leta 2008 osvojil tako želeni šampionski prstan. Foto: Reuters

S tem se je končalo nestrpno čakanje, ki so ga ameriški mediji začeli stopnjevati že na začetku sezone. Allenu je v 15 letih uspelo doseči in preseči Millerjev rekord, ki ga je legendarni branilec Indiane po 18 letih igranja postavil leta 2005. Njegov mejnik 2560 trojk je 'Ray Ray' presegel 1:44 pred koncem prve četrtine na derbiju z LA Lakersi v TD Gardnu. 2560 trojk je zbral na 1073 tekmah (Miller na 1389).

Allenove jubilejne trojke
  • 1: proti Philadelphii (1. 11. 1996)
  • 100: proti New Jerseyju (10. 4. 1997)
  • 500: proti Minnesoti (11. 11. 2000)
  • 1.000: proti Utahu (3. 1. 2003)
  • 2.000: proti Portlandu (16. 1. 2008)


Kot otrok živel tudi v Angliji in Nemčiji
Walter Ray Allen se je rodil 20. julija 1975 blizu mesta Merced v ameriški zvezni državi Kalifornija. Njegov oče je bil zaposlen v vojski, zato se je Ray skupaj z družino v mladosti veliko selil, nekaj časa je preživel tudi v Angliji in v Nemčiji. Pozneje se je vrnil v Ameriko, kjer se je z družino ustalil v Južni Karolini. Srednjo šolo je obiskoval v Dalzellu, ekipo Hillcrest pa je popeljal tudi do naslova državnega prvaka.

Leta 1993 postal 'Huskey'
Odlične predstave za srednješolsko ekipo so pritegnile pozornost številnih kolidžev po Ameriki, na koncu pa se je Allen odločil za Univerzo v Connecticutu, za katero je v treh letih zbral 1.922 točk in se uvrstil na tretje mesto najboljših strelcev v zgodovini 'UConna'. Leta 1995 je bil okronan za najboljšega študentskega košarkarja v sezoni, leto pozneje je dosegel še en šolski rekord, ko je na 35 tekmah s 46,6-odstotnim metom zadel kar 115 trojk. Bil je član začetne peterke vseameriške ekipe in najboljši študentski košarkar na Vzhodu. Jasno je bilo, da se bliža čas za Ligo NBA ...

Poročilo iskalcev talenta pred naborom 1996

Prednosti: rojeni strelec. Odlično se premika po parketu, nekateri ga primerjajo celo z Michaelom Jordanom. Njegov pregled nad igro je izjemen, za mete se odloča hitro in instinktivno. Zelo dobro meče z razdalje, njegov izmet je ekspresno hiter. Je zelo dinamičen, svojo eksplozivnost pa kaže predvsem v hitrih protinapadih, ki jih po navadi konča s polaganjem ali zabijanjem.


Slabosti:
z žogo je včasih malce nespreten, v obrambnih nalogah je še kar nekaj prostora za napredek. Vse to bo moral popraviti, če bo želel uspeti v NBA-ju.


Selitev v Wisconsin

Na naboru leta 1995 je Minnesota pod zaporedno številko pet izbrala Kevina Garnetta, leto pozneje je kot peta izbrala še Allena, a ga je nato skupaj z Andrewom Langom zamenjala za Stephona Marburyja. Allen je pristal pri Milwaukee Bucksih, za katere v uvodnih dveh sezonah ni izpustil niti ene same tekme, v prvih petih pa je zaradi poškodbe v sezoni 1998/99 manjkal le 32-krat. Allen je kot vihar zavzel pivovarsko mesto, navijači so že takoj spoznali, da gre za rojenega ostrostrelca, ki si je sposoben sam ustvariti prostor za met. Pri Bucksih je Allen doživel kopico uspehov, zlasti v sezoni 2000/01, v kateri je zaigral v konferenčnem finalu, a je naposled moral premoč priznati Philadelphii (4-3). Prihodnost v Milwaukeeju je bila obetavna, toda sledili so neuspehi in hitri izpadi iz končnice.

Seattle iskal pot iz krize
Sredi sezone 2002/03 je Allen zamenjal klub in se preselil na zahod k Seattlu. V KeyAreni je skupaj z Ronaldom Murrayjem ter Kevinom Olliejem in za izbor na naboru v prvem krogu zamenjal Garyja Paytona in Desmonda Masona, ki sta postala člana Milwaukeeja. Seattle po sijajnih devetdesetih letih, v katerih je leta 1996 na krilih odličnih Paytona in Shawna Kempa zaigral tudi v finalu Lige NBA, nato dalj časa ni in ni našel poti iz krize. Dvakrat se je sicer uvrstil v končnico, a iz nje tudi hitro izpadel (leta 2000 v prvem krogu proti Utahu, dve leti pozneje pa prav tako v prvem krogu proti San Antoniu).

Zanimiva dejstva o Rayu Allenu

  • Njegov najljubši film je Schindlerjev seznam.
  • Pri Milwaukeeju drži rekord za največ odigranih tekem zapored (400).
  • Ima rekord za največ zadetih trojk v eni sezoni (269 v sezoni 2005/06).
  • V dvorano pride tri ure pred vsako tekmo in vadi proste mete, mete s polrazdalje in za tri točke.
  • Leta 1997 je ustanovil 'Ray of hope' fundacijo, ki otrokom prek športa pomaga izkoristiti njihove sposobnosti.


V KeyAreni so ga častili kot boga

Po Allenovem prihodu v klub so se Sonicsi prebudili, a so do njegovega odhoda pred začetkom sezone 2007/08 v končnici zaigrali samo še enkrat. V sezoni 2004/05 so se prebili v konferenčni polfinale, kjer jih je s 4:2 odpravil San Antonio. Kljub temu da Sonicsi niso bili kaj prida uspešni, so Allena v 'deževnem mestu' častili kot boga. 12. januarja 2007 je dosegel največ točk v zgodovini franšize (54 točk) v zmagi nad Utahom (122:114), odločil pa je tudi eno najboljših košarkarskih tekem v zgodovini Lige NBA, ko je v drugem podaljšku z neverjetno trojko potopil Phoenix (149:152).

Pri Bostonu s trojkami presegal rekorde
28. junija 2007 je Seattle opravil zamenjavo z Bostonom. Svoje vrste je okrepil z Delontejem Westom, Wallyjem Szczerbiakom in Jeffom Greenom, v Boston pa sta se preselila Allen in 35. izbor na naboru Glen Davis. Kelti so z Allenom, Paulom Pierceom in Kevinom Garnettom sestavili veliko trojico, s katero si je že v naslednji sezoni pokoril vso konkurenco in še 17. v zgodovini osvojil naslov prvaka. Allen je v zmagoviti sezoni odigral vidno vlogo. Zlasti v končnici, kjer je na četrti tekmi finala v Staples Centru odigral vseh 48 minut in z 19 točkami ter 9 skoki Bostonu pomagal do največjega preobrata v zgodovini finalnih serij. Kelti so tekmo dobili s 97:91. Na odločilni šesti tekmi, po kateri je z Bostonom osvojil tudi tako želeni šampionski prstan (na šesti tekmi so Kelti zmagali z rekordno razliko v zgodovini final - 131:92), je izenačil rekord po največ zadetih trojkah na tekmi finalnih serij, ko je Lakersom nasul sedem trojk, dve leti pozneje je z neverjetno predstavo rekord tudi presegel (8). Na isti tekmi je izenačil rekord po največ zadetih trojkah v polčasu finalnega srečanja (7). To je uspelo samo še Scottieju Pippnu in Kennyju Smithu. V finalnih serijah je zadel kar 22 trojk, 5 več od prejšnjih dosežkov Dana Majerleja in Dereka Harperja.

22. februarja 2009 je presegel tudi prastari Bostonov rekord po zaporednih zadetih prostih metih. Ustavil se je pri 73. metu, rekord pa si je pred tem lastil legendarni Larry Bird (71).

Najboljši ostrostrelci vseh časov

Igralec

Št. trojk

Ray Allen

2562

Reggie Miller

2560

Jason Kidd

1754

Dale Ellis

1719

Predrag 'Peja' Stojaković

1719

Chauncey Billups

1690

Rashard Lewis

1667

Jason Terry

1599

Glen Rice

1559

Eddie Jones

1546

Opomba: v poševnem tisku so igralci, ki so še dejavni. Tabela je bila ustvarjena 11. februarja 2011.

Sliši tudi na ime 'Jezus' ...
Allen je na začetku svoje profesionalne športne poti nase opozoril tudi na filmskih platnih, prek katerih je požel veliko pozitivnih kritik. Leta 1998 je zaigral v filmu Spika Leeja z naslovom "He got game", v katerem je odigral vlogo Jesusa Shutleswortha - odličnega mladega košarkarja, ki je izbiral kolidž. Allenovega očeta, ki je bil zaradi umora njegove matere v zaporu, je odigral Denzel Washington. V filmu je odigral tudi ljubezenski prizor, v katerem spolno občuje z dvema belkama, zaradi vloge pa ga ljudje še danes kličejo 'Jesus'. Tri leta pozneje je zaigral še v filmu Harvard Man, kjer je odigral vlogo prijatelja glavnega igralca Adriena Grenierja. Nastopil pa je tudi v številnih oddajah in nanizankah, kjer pa najbrž ni zasledil sanjskega scenarija, kakršnemu je bil priča ponoči v TD Gardnu. Preseči rekord po številu zadetih trojk je vsekakor velik dosežek, toda zadeti rekordno trojko v dresu Bostona proti LA Lakersom, je najbrž še toliko slajše ...

Rekordna, 2561. trojka:


Pogled na rekordno trojko s tribun TD Gardna:


Najboljših deset Allenovih trojk v ključnih trenutkih tekem:


Osem rekordnih trojk proti Los Angeles Lakersom:


Rekordna bera 54 točk proti Utahu leta 2007:


Izjemna predstava (42 točk; 8 trojk) in neverjetna trojka za zmago nad Phoenixom:


Učna ura z Rayem Allenom:


Finalni dvoboj z Denzelom Washingtonom v filmu 'He got game' (1998):


Gost večernega šova z Davidom Lettermanom:

            

Na parketu, ne glede na to, kje sem, točno vem, kje je koš. Položaj koša ostaja vedno isti, premikaš se le ti. Ko mečem iz obrata in pred menoj stoji košarkar nasprotne ekipe, velikokrat koša sploh ne vidim, a točno vem, kje je, in žogo enostavno vržem skozi obroč.

Ray Allen

Ray cele dneve meče na koš. Zato je v košarkarskem svetu pač tam, kjer je. Iz sebe je ustvaril najboljšega ostrostrelca na svetu. V ligi ni košarkarja, ki bi na treningu garal toliko ali bolj kot on.

Doc Rivers, trener Bostona

Če bi na treningu metali s polrazdalje in za tri, ne vem, ali bi v ligi našli igralca, ki bi zadel 13 od 16 poskusov. Ray Allen to redno počne na tekmah. Res je neverjeten.

Greg Popovich, trener San Antonia