Žreb bo v Koncertni dvorani, ki ima površino 3.000 kvadratnih metrov. Foto: BoBo
Žreb bo v Koncertni dvorani, ki ima površino 3.000 kvadratnih metrov. Foto: BoBo
Kako potekajo priprave na EP v košarki v Kopru
EP čez leto dni, žreb čez dobra dva meseca

Žreb, v katerem bo sodelovalo 24 reprezentanc, bo prvi v zgodovini, ki bo potekal pod zemljo. Velika koncertna dvorana približno 60 metrov pod površjem lahko sprejme več tisoč obiskovalcev. V njej so se zvrstili že številni dogodki, med drugim tudi koncerta simfoničnega orkestra RTV Slovenija ter slovite milanske Scale.

"Za Postojnsko jamo kot gostiteljico žreba smo se odločili zato, ker želimo že leto dni pred EP-jem 2013 Sloveniji in širni Evropi pokazati, da bomo organizirali najbolj zanimiv EuroBasket do zdaj. Imamo veliko dobrih idej in prva, ki se bo uresničila, je ta, da bomo žreb skupin prvega dela prvič v zgodovini športnih prireditev organizirali povsem pod zemljo, kjer je izjemno atraktivna že lokacija, nič manj pa ne bo program. Tega pripravljamo skupaj z Goranom Vojnovićem, ki se je že dokazal tudi na prireditvah v sklopu KZS-ja, zato ne dvomimo, da bo zelo zanimiv. Na žrebu bo prisotnih veliko pomembnih in zvečenih imen svetovne košarke," je povedal direktor Eurobasketa v Sloveniji Aleš Križnar.
Dvorana je "klimatizirana"
"Gre za odlično promocijo Postojne in Postojnske jame," je razloge za sodelovanje pri projektu na novinarski konferenci v Jamskem dvorcu predstavil prvi mož podjetja Postojnska jama Marjan Batagelj. "V Sloveniji se preveč ukvarjamo s tem, v kateri dvorani se bo igrala košarka. Marsikdaj imamo kakšno dvorano pred očmi, pa je ne vidimo. Ena od teh je naša koncertna dvorana, ima 3.000 kvadratnih metrov površine, prostornino 50.000 kubičnih metrov in lahko sprejme 10.000 ljudi, pa še dobro je klimatizirana, saj ima konstantno temperaturo devet stopinj Celzija," je podjetnik Batagelj malce v šali ponudil pomoč pri reševanju zagat glede dvoran, v katerih bi se lahko igrala košarka.

Fiba Europe bo po Križnarjevih napovedih še ta mesec potrdila slovensko odločitev, v skladu s katero bodo tekme predtekmovalnih skupin v koprski Bonifiki, jeseniški Podmežakli ter po nedavni odločitvi vodstva KZS-ja v ljubljanskem Tivoliju in celjskem Zlatorogu, medtem ko so za drugi in zaključni del že rezervirane Stožice.

Kako potekajo priprave na EP v košarki v Kopru
EP čez leto dni, žreb čez dobra dva meseca