Košarka
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 38 glasov Ocenite to novico!
Igor Kokoškov bo dobil naslednika, saj mu obveznosti v Ligi NBA ne dopuščajo vodenja slovenske reprezentance v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Foto: Reuters
Luka Dončić
Če se ne bo razrešil spor med Fibo in Ulebom bodo kvalifikacije minile brez najboljših košarkarjev. Foto: EPA
VIDEO
Kako bo zlato medaljo uno...
VIDEO
"Selektor je pomemben, ni...

Dodaj v

Z imenovanjem novega selektorja bo treba pohiteti

Spor Fiba-Uleb zapletel kvalifikacije
20. september 2017 ob 10:22
Ljubljana - MMC RTV SLO

Za razliko od prejšnjih let se bo košarkarska reprezentančna sezona nadaljevala že čez dobra dva meseca, ko se bodo začele kvalifikacije za SP. Kako priti do Kitajske, predvsem pa s kom?

Mednarodna košarkarska zveza (Fiba) je z letošnjo sezono uvedla t. i. reprezentančna okna, v katerih bodo potekale kvalifikacije. Pot na Kitajsko, ki bo svetovno prvenstvo gostila leta 2019, bo dolgotrajna. Slovenija je v prvem delu kvalifikacij v skupini s Španijo, Črno goro in Belorusijo, s katero bo odigrala prvo tekmo 23. novembra na domačem parketu. Tri dni pozneje bo gostovala v Španiji. Preostali dve reprezentančni akciji bosta konec februarja in junija.

V drugi del kvalifikacij se uvrstijo tri najboljše reprezentance iz vsake skupine. Točke se prenašajo. Reprezentance iz slovenske skupine se križajo s skupino, v kateri so Latvija, Turčija, Ukrajina in Švedska. Septembra in novembra 2018 in februarja 2019 bo odigranih še šest tekem, ki bodo izluščile tri potnike na svetovno prvenstvo.

Na Kitajskem bo od 31. avgusta do 15. septembra sodelovalo 32 ekip, najboljših sedem se bo uvrstilo na olimpijske igre leta 2020 v Tokiu.

Spor Fiba-Uleb vzel Dončića, Randolpha, Z. Dragića ...
Fiba je z uvedbo reprezentančnih oken še poglobila prepad v evropski košarki, kjer je Uleb prevzel primat v klubskih tekmovanjih. Uleb se ni uklonil zahtevam Fibe, tako da tekmovanja med reprezentančnimi dvoboji ne bo prekinil. To pomeni, da se bodo najboljši evropski košarkarji borili za klubske zmage v Evroligi in Evropskem pokalu, medtem ko bodo lahko selektorji računali na košarkarje, ki v teh dveh tekmovanjih ne igrajo. Seveda ne bo niti igralcev iz Lige NBA.

To bo, če se spor med Fibo in Ulebom ne razreši, močno prizadelo praktično vse reprezentance. Poglejmo primer Slovenije. Če odštejemo upokojena Gorana Dragića in Gašperja Vidmarja, bi bila Slovenija v večjem delu kvalifikacij brez Luke Dončića, Anthonyja Randolpha, Alekseja Nikolića, Eda Murića in Zorana Dragića, ki grajo v Evroligi. Ko bo Slovenija, denimo, igrala uvodno tekmo proti Belorusiji, bosta Dončić in Randolph z Realom gostovala v Atenah pri Panathinaikosu. Od zlatih evropskih prvakov bodo lahko igrali Jaka Blažič, Klemen Prepelič (oba igrata v Evropskem pokalu, a bo za prvi reprezentančni tekmi ravno takrat premor), Matic Rebec, Vlatko Čančar, Saša Zagorac in Žiga Dimec.

Američani z dvema selektorjema - Van Gundyjem in Popovichem
Hitro bo potrebno rešiti tudi vprašanje novega selektorja, saj se Igor Kokoškov vrača nazaj k Utahu v Ligo NBA. Košarkarska zveza Slovenije je imela pred prejšnjimi menjavami selektorjev veliko manevrskega prostora, saj so se reprezentančne akcije začele šele poleti, tokrat pa časa ne bi veliko.

O imenih se še ne govori na glas, ampak naravni naslednik Kokoškova bi lahko bil eden izmed pomočnikov iz Turčije. Tam so bili v štabu Rado Trifunović, Aleksander Sekulić in Jaka Lakovič. Slednji izkušenj s samostojnim vodenjem ekipe še nima, tako da je težko verjeti, da se bo KZS odločil zanj.

Ena od možnih različic bi tudi bila, da pomočniki ekipo vodijo v kvalifikacijah in Kokoškov spet prevzame žezlo na svetovnem prvenstvu. Tak sistem imajo Američani. Na klopi ZDA v kvalifikacijah bo Jeff Van Gundy, na Kitajskem pa bo moštvu poveljeval Gregg Popovich.

Robert Kaurin
Prijavi napako
Komentarji
caree
# 20.09.2017 ob 10:35
Sanja Modrić in Saša Dončić?
Quinlan
# 20.09.2017 ob 10:34
Da Laković vodi na kvalifikacijah in Kokoškov na prvenstvu je meni osebno super ideja. Laković dobi samostojne izkušnje in hkrati nadaljuje s pridobivanjem izkušenj od Kokoškova. Upam, da se zmenijo.
F_Underwood
# 20.09.2017 ob 10:30
Kaj dela pa ta FIBA joj joj... se zna zgodit, da marsikatere reprezentance, ki bi spala na SP tam ne bo
thymiann
# 20.09.2017 ob 10:42
Najbolje bi bilo, če bi vse velike evropske zveze zaropotale in zagrozile z bojkotom. To kar dela FIBA namreč ni normalno.
Kolupaila
# 20.09.2017 ob 10:56
Da aktulani evropski prvak za štiri leta ni avtomatično uvrščen na SP in OI je zame navadna sramota.
caree
# 20.09.2017 ob 10:37
pjure,

Španija bo v tem primeru igrala s C ekipo, ki je verjetno na nivoju naše B ekipe. Podobno velja za ostale. Edin švedska bo igrala z A ekipo :)
xpv
# 20.09.2017 ob 10:32
Lakovič, mislim da najboljša izbira?
Platon
# 20.09.2017 ob 10:42
Igor Bavčar za selektorja !
Žeže
# 20.09.2017 ob 10:32
V kvalifikacijah bo ekipo vodil Jaka Lakovič, vse je že baje zmenjeno
jasej1
# 20.09.2017 ob 10:39
@pjure

Mi bomo imeli vsaj B ekipo, Španci bodo imeli D ekipo, Francozi še to ne... Ni panike, bodo pa dobili priložnost igralci, ki imajo kvalitete, pa je tokrat niso - Hrovat, M. Lapornik, Omić...
ymnenje
# 20.09.2017 ob 10:34
Lakovic
jasej1
# 20.09.2017 ob 10:37
Upam, da Lakovič ali kakšen novi pomočnik Kokoškova. Vsekakor pa ne Sekulić ali Trifunović, ker ta dva tekem res ne znata vodit. Ne vem pa, kako to gre Lakoviču.
rdečinavijač
# 20.09.2017 ob 10:40
Ena od možnih različic bi tudi bila, da pomočniki ekipo vodijo v kvalifikacijah in Kokoškov spet prevzame žezlo na svetovnem prvenstvu.

Treba se je bo najprej uvrstiti na SP kar glede na napisano v članku ni tako samoumevno.
judoka
# 20.09.2017 ob 11:20
Zanimivo, da Vidmar bi lahko sodeloval, ker igra v Fibini ligi prvakov pri Banvitu, je njegova upokojitev res dokončna ali je mišljena samo za EP?

O njemu je premalo govora. Kakor se slisi cudno, ampak on nam bo manjkal se bolj kot Goran, ker branilcev imamo kar nekaj. Z centri je problematicno..
Franc Pijanc
# 20.09.2017 ob 10:47
Nekoga ki je umirjen, nikakor ne Zdovca...
andrej-strah
# 20.09.2017 ob 10:52
top reprezentance bi se mogle zment da nastopijo z maldinsko Bekipo....pa naj potem fiba gleda na sp švede,romune,madžare,avstrijce......
borchica
# 20.09.2017 ob 11:06
Absolutni favorit skupine, s katero se križamo, kot tudi obeh skupaj, je brez dvoma Ukrajina, ki bo igrala s polno postavo s prvenstva.
Za Latvijo ne bodo igrali Porzingis, Timma, Strelnieks in oba Bertansa.
Za Turčijo bodo lahko igrali trije igralci s prvenstva.
Za Švedsko pa cela prva postava, ki je igrala predkvalifikacije pred kratkim.

V naši pa zna mešati štrene Belorusija...In se nam maščevati za neuvrstitev na OI v hokeju. :)
Črna gora igra brez Radončića, Todorovića, Ricea, Dubljevića in Vučevića.
Za Španijo ne bo s prvenstva mogel igrati nihče.

Verjetno v tem trenutku niti najboljši strokovnjaki ne znajo napovedati, kdo je pravzaprav favorit in kako se bodo razporedile sile. Največji problem je neuigranost določenih ekip, ki ne bodo imele časa za priprave.
janezjanez
# 20.09.2017 ob 11:00
Ena od možnih različic bi bila, da pomočniki ekipo vodijo v kvalifikacijah in Kokoškov spet prevzame žezlo na svetovnem prvenstvu.
To bi bla verjetno se najboljsa moznost. Seveda, se bo treba najprej uvrestiti na SP.

Mi moramo biti pa vsaj 3.? Z našo "B ekipo" zeloo težko.
Vse ekipe bojo v istem polozju.

Bo pa malo neposteno, reprezentance se bojo na SP uvrstile z nekimi B ekipami in velika vecina teh igralcev bo nato ostala doma.
lopez
# 20.09.2017 ob 10:54
Zanimivo, da Vidmar bi lahko sodeloval, ker igra v Fibini ligi prvakov pri Banvitu, je njegova upokojitev res dokončna ali je mišljena samo za EP?
_50centy_
# 20.09.2017 ob 10:59
Da aktulani evropski prvak za štiri leta ni avtomatično uvrščen na SP in OI je zame navadna sramota.
jah, vse je smešno, čeprav tudi svetovni prvak v nogometu ni atvomatsko uvršečen na SP in EP
luckylucke
# 20.09.2017 ob 10:49
Ta sistem bo po mojem vseeno najmanj škodil najboljšim reprezentancam oz. tistim s širokim naborom igralcev. Ko Latviji vzameš Porzingisa in Sloveniji Dragiča in Dončiča itd so to čisto druge ekipe.
Španci na primer pa imajo ogromno povsem solidnih igralcev iz prve španske lige, ki bodo tvorili dosti boljše ekipe.
Bodo pa vsekakor tako kvalifikacije veliko bolj nepredvidljive.
Wasabi
# 20.09.2017 ob 10:39
Lakovič, pomočniki pa Sekulič, Trifunovič in še enega mladega bi lahko vpeljali.
judoka
# 20.09.2017 ob 11:16
Ma kaksen Tomo Mohoric. Cloveka ni v basketu ze xx let. Ce bo Slovenec, naj dobi priloznost Jaka. Tista varianta, da Kokoskov prevzame ekipo ce se uvrstijo na SP je tudi meni najbolj vsec.
Daedalus
# 20.09.2017 ob 11:13
Jaz sem za Lakoviča. Je še mlad in definitivno zelo motiviran, za repko je vedno dal 110% in Kokoškov je, glede na njegovo neizkušenost z vodenjem ekip, definitivno naredil največji vtis. Trifunovič in Sekulič gotovo nista slaba kandidata, ampak imata svoje prakse in taktične zamisli. Lakovič bi pomoje najlažje nadaljeval Kokoškov sistem, kar bi bilo idealno predvsem z vidika tega, da se Kokoškov kasneje še vrne na klop.
borchica
# 20.09.2017 ob 11:22
caree
Torej ekipa bi zgledala nekako takole:


Ekipa, ki si jo sestavil, niti ne zgleda slabo... Tu sta še Šiško in Mahkovic. Verjetno je bil del taktike, da so tako dolgo nekateri košarkaši bili na pripravah ali sploh bili nanje povabljeni, tudi to, da so spoznali način dela selektorja, da se bodo lažje pripravili na kvalifikacije. Sigurno je Kokoškov kot vizionar gledal dlje od prvenstva.
caree
# 20.09.2017 ob 10:46
Torej ekipa bi zgledala nekako takole:

Luka Rupnik
Matic Rebec
Klemen Prepeilč
Jaka Blažič
Miha Lapornk
Gregor Horvat
Jurij Macura
Vlatk oČančar
Klemen Kosi
Željko Zagorac
Žiga Dimec
Alen Omič
borchica
# 20.09.2017 ob 11:52
Najbolj važno pa je, da verjamemo v naše fante, katerikoli pač bojo. Ne pa da se zmrduje nad njimi kot je to počela večina forumašev pred prvenstvom in jih dajala v nič. Pa ne govorim samo o ubogih trolih, a la Henry in Zbornaya. Hvala bogu so se sedaj potuhnili v luknje, upam, da za zmeraj. Pred prvenstvom si lahko tu namreč naštel na prste ene roke navijače, ki so verjeli v medaljo.
janbac
# 20.09.2017 ob 11:43
@caree

Pozabil si Jako Klobučarja, ki bi zna znova biti zraven.
suicider
# 20.09.2017 ob 11:06
To je zelo slabo za igralce eni bodo odigrali recimo vse kvalifikacijske tekme se uvrstili na SP potem pa pridejo boljši igralci in jim poberejo mesta ker so veliko boljši ampak niso mogli sodelovati zaradi obveznosti v klubih.

Sicer pa sem mnenja da bi med 3 lahko prišli saj kot večina komentarjev pove tudi ostale ekipe bodo oslabljene. Bodo pa kvalifikacije verjetno kar precej slabše kakovosti zaradi tega.
bišto
# 20.09.2017 ob 10:49
Prepelič in Blažič tudi igrata v okviru Uleba, v Eurocupu. Mislim pa, da bo Eurocup imel pavzo v času teh kvalifikacij…
pjure
# 20.09.2017 ob 10:35
Španija, Črna gora in Belorusija + Latvija, Turčija, Ukrajina in Švedska.
Mi moramo biti pa vsaj 3.? Z našo "B ekipo" zeloo težko.
F_Underwood
# 20.09.2017 ob 11:33
Kako je pa z ZDA, so oni avtomatsko uvrščeni kot svetovni prvak? Kdo bo pa za njih igral kvalifikacije, če ne bodo smeli niti it NCAA igrat?
threepointer
# 20.09.2017 ob 12:01
Borchica, tako hudo vendar ni bilo. Kar nekaj nas je pred prvenstvom verjelo v medaljo. Samo zlate si pa verjetno res ni upal napovedati skoraj nihče. Kar se mentalitete tiče, je ta odvisna od ljudi, s katerimi se družiš. Glede na to, da smo se sedaj kar nekaj časa virtualno družili z ljudmi kot sta Goran in Luka, je učinek zagotovo zelo velik. Ko enkrat Slovenci dojamemo, da smo v nečem najboljši, kar sicer dolgo traja, potem nas nihče več ne ustavi!
opusdei
# 20.09.2017 ob 10:48
Jaka Lakovič
Grof_von_Baron
# 20.09.2017 ob 12:13
Košarka ima od vseh ekipnih športov najslabšo in najbolj kaotično organizacijo. Pri nobenenm drugem športu (tudi veliko manj popularnih kot je recimo rokomet) ni slučaj, da se reprezentnačne tekme vedno bolj razvrednotijo. Že ta aismetrična pozicija, kjer obstaja ena superbogata liga NBA in svet zase, ki seveda nikogar ne šmirgla 5%, je dovolj velika prepreka, da bi se dalo kaj učinkovito uskladiti. Ampak to bo pač stalnica, zaradi katere bodo tudi v prihodnje vedno pogosteje manjkali največji evropski in svetovni igralci. Da je pa mera zvrhana, pa je tu spor FIBA in ULEB birokratov, ki bo uničil še tisto malo preostalega. Že na tem prvenstvu smo gledali smešno sojenje, sedaj smešne kvalifikacije, itd..Potem ta ideja, da se igra v 4 različnih državah ni ravno smortna, ker se povsem razbije enotnost prvenstva. Gledanost pa je bila posledično tudi primerna, tj. katastrofalna. Škoda, iz enega najlepših in najprespektivnejpih športov so naredili komedijo.
oliva
# 20.09.2017 ob 10:49
@Quinlan:
"Da Laković vodi na kvalifikacijah in Kokoškov na prvenstvu je meni osebno super ideja. Laković dobi samostojne izkušnje in hkrati nadaljuje s pridobivanjem izkušenj od Kokoškova. Upam, da se zmenijo."

Se strinjam in pridružujem.
nuscyg
# 20.09.2017 ob 10:51
@caree,
tudi Svedska ne bo mogla igrat z A ekipo. Ne bo mogla racunati na njihovega snajperja Jonasa Jerebka, ki igra pri Kokoskovu v Utah Jazz.
borchica
# 20.09.2017 ob 11:55
Drugače pa se še ne zavedamo, kaj pomeni na nekem čisto drugem nivoju ta zlata medalja. Kako bo to spremenilo genetski ustroj luzerske slovenske mentalitete in nas postavilo iz naroda hlapcev med narode zmagovalcev. Namreč dokazano je, da taki dogodki vplivajo na energijo celotnega naroda in dvig njegove samozavesti.
lopez
# 20.09.2017 ob 10:53
Ta eksperiment FIBE je nekaj povsem novega. V ne-poletnih mesecih bodo največje breme reprezentance nosili igralci, ki ne igrajo v NCAA, NBA ali evroligi. Ena Poljska bo praktično ista celotno leto kot je bila na EP. V poletno-jesenskih oknih bodo na voljo vsi.

Kar se trenerja tiče, bo potrebno najti nekoga, ki se bo ukvarjal zgolj in le z reprezentanco in nima kluba. Mahorič se sliši kot logična izbira trenutno, če bo pripravljen sodelovati.
seba goričan
# 20.09.2017 ob 11:28
naši bodo gladko prvi v skupini...organizacija je top, tu ni dvoma...Lakovič,brez debate
Katalonec
# 20.09.2017 ob 15:27
Torej izpada tako da.bojo na SP reprezentance ki imajo največji bazen drugokategornikov... In seveda kako je potem to fer do igralcev ki se uvrstijo na SP vendar se bojo SP igrali največji zvezeniki države?

To kar je Fiba sedaj uvedla se še v vrtcu ne bi spomnili in je skregano z vsako logiko.
MiD
# 20.09.2017 ob 13:19
Ko debatiramo o Fibi in NBA je treba vseeno vedeti, da je bila NBA desetletja pred Evropo organizirana kot podjetje! Bili so tako nad vsem ostalim svetom, da so šele posamezni najboljši evropski igralci konec 80-tih let lahko sploh vstopili na njihov parket (Petrović, Milić, Sabonis, Marčulionis, Divac, Kukoć...) Izjemen je bil uspeh Stankovića, da je uspel Sterna prepričati in je na OI prvič zaigral legendarni dream team. Takrat so evropske reprezentance v svojih vrstah imele vse svoje igralce in navijači smo jih slavili. Čeprav so bili v primerjavi z ZDA "druga liga", so bile dvorane razprodane.
Žal je NBA to "prijateljstvo" s Fiba (pa ne samo Fiba Evropa) "zlorabila" zato, da v NBA pritegne vse najboljše mlade igralce, še preden se dokažejo v Evropi. Tega ne more preprečevati ni Euroliga, ki ni postala nič drugega kot razvojna liga NBA in prostor za angažiranje večina odsluženih NBA igralcev.
Na evropskem nivoju se ta "kraja igralcev" dogaja na relaciji Euroliga in ekonomsko manj razvite države, ki pa imajo veliko mladih talentov. To vedno bolj čutijo tudi na Balkanu s Srbijo na čelu. Imuni pa jasno nismo niti v Sloveniji.
Zato je vsaj zame, reprezentančna košarka še toliko bolj pomembna! Vsaj v njej naj bi se zbrali naši najboljši igralci. Iskreno upam, da bo do dogovora med Fibo in ECA le prišlo še pred pričetkom kvalifikacij. Če se bodo dogovorili pa bo naša reprezentanca tudi brez MVP Dragića in Vidmarja, zanesljivo dosegla cilj: uvrstitev na SP. Tekme naše reprezentance v Stožicah pa bodo zagotovo razprodane. Ne nazadnje bo prav kmalu na sporedu dvoboj aktualnih in nekdanjih evropskih prvakov Slovenija:Španija!
lopez
# 20.09.2017 ob 11:42
Šele zdaj vidim, da je Omić podpisal za Hapoel iz Jeruzalema, hvala caree.

Američani so že letošnji pokal Amerik igrali s selekcijo, ki naj bi igrala tudi kvalifikacije za SP. Ta je večino sestavljena iz igralcev iz razvojne lige in tistih, ki imajo profesionalne pogodbe v Evropi. Aziji in Latinski Ameriki
vranek
# 20.09.2017 ob 11:29
Kokoskov z nsmestnikom!. Pravzaprav je lahko na tekmi po Skypu! Ne tusite dimnioze, ki je koncno ustvarjena. Predspvsem pa ne neke Mahorice in Martice, Zdovce, to nima avtoritete.
Kokoskova je bilo razumeti, da ga tak sistem zanima!
zmajmun
# 20.09.2017 ob 11:27
tud jaz si želim lakoviča.. tip si zasluži in tudi sam si tega želi...če misli da je pripravljen, dajmo mu priložnost
JANI.ST
# 20.09.2017 ob 11:26
Laković naj oddela kvalifikacie, na svetovno naj gre pa g. Kokoškov.
RoKo
# 20.09.2017 ob 19:53
Slovenska reprezentanca bo v kvalifikacijah gladko prva. Zapomnite si to.
threepointer
# 20.09.2017 ob 11:51
@lopez
# 20.09.2017 ob 11:42

Ja, ampak na Randolfa ne morejo več računati. Tonček je naš :).
Babyface
# 20.09.2017 ob 11:40
Lakovič v kvalifikacijah
Kokoškov na prvenstvu
Binder Dandet
# 20.09.2017 ob 11:40
Če bo na tak način, da so različne ekipe v kvalifikacijah in na tekmovanjih, bi bilo fer, da se na koncu zasluge za rezultat na tekmovanju pripišejo vsem igralcem. Tudi če bi medaljo dobili, bi jo mogli vsi dobit, ki so znotraj enega cikla sodelovali.
Kazalo