Jure Zdovc je na mestu selektorja slovenske košarkarske reprezentance nasledil Božidarja Maljkovića in bo ekipo poskušal pripeljati čim višje na letošnjem svetovnem prvenstvu v Španiji. Foto: EPA
Jure Zdovc je na mestu selektorja slovenske košarkarske reprezentance nasledil Božidarja Maljkovića in bo ekipo poskušal pripeljati čim višje na letošnjem svetovnem prvenstvu v Španiji. Foto: EPA

Morda bi moral biti ostrejši do sodnikov (v turškem prvenstvu), ker težko dobiš tehnično. Dopustijo, da jim težiš.

Leta 2009 je bila Slovenija z Juretom Zdovcem zelo blizu medalji na evropskem prvenstvu. Večina je prepričana, da bi Sloveniji uspelo, če se ne bi poškodoval Goran Dragić, tako pa je bilo vse breme na (sicer izjemnem) Jaki Lakoviču. Foto: Reuters

Glede na vse njegove izjave imam občutek, da bo poskušal prvenstvo izpustiti. Imel je težko sezono, težave s poškodbami, ampak - pustimo se presenetiti.

Goran Dragić
Zdi se, da je malo možnosti, da bi Goran Dragić igral na letošnjem svetovnem prvenstvu. Foto: Aleš Fevžer

Verjetno bi tekmo (proti Franciji na lanskem EP-ju) vodil drugače, ker imam drugačno filozofijo, kar pa ne pomeni, da bi jo vodil boljše.

Čeprav tekma ni odločala o ničemer, Zdovca kar malo boli, da je na zadnji tekmi turškega prvenstva njegov Gaziantep izgubil proti Tofašu. Sezono je pač bolje končati z zmago. Njegovo moštvo je osvojilo 10. mesto, na zaključnem turnirju Eurochallengea v Bologni pa je bil Gaziantep tretji. Z rezultati je več kot izpolnil cilje vodstva kluba. Zdaj se bo posvetil selektorskemu delu. Septembra bo Slovenijo vodil na svetovnem prvenstvu v Španiji.


Z Gaziantepom ste osvojili 10. mesto in opozorili nase tudi v Evropskem izzivu. Kako ste zadovoljni s sezono?
Sem tip trenerja, ki ni nikoli zadovoljen, je pa res, da če bi mi nekdo ponudil to 10. mesto in igranje na zaključnem turnirju Eurochallengea, bi to podpisal. Nihče ni verjel, da lahko naredimo takšen korak naprej. Da bi se uvrstili v končnico turškega prvenstva, ni bilo realno. Nekaj upanja je bilo, vendar smo do konca aprila igrali še v Evropi in imeli težak razpored. Je pa ostal grenak priokus, ker smo sezono končali s porazom v Bursi. Z boljšim občutkom bi šel domov, če bi zmagali.

Na tej tekmi ste imeli veliko povedati čez sodnike. Kakšno je sicer sojenje v Turčiji?
Moraš se privaditi. Veliko sodnikov pusti zelo grobo igro oziroma dobesedno pretep. Igra se fizično, umazano, in če se ne prilagodiš, se lahko slabo konča. Morda bi moral biti ostrejši do njih, ker težko dobiš tehnično. Dopustijo, da jim težiš.

Ampak na tej zadnji tekmi ste res dobili tehnično napako!
Edino! Dobro smo igrali 35 minut, na koncu pa so bili sodniki bolj naklonjeni njihovemu načinu igre. Dobil sem tehnično, ampak upravičeno, ker sem šel kar na sredino igrišča.

Pred prihodom v domovino ste si ogledali še finale francoskega pokala. Kaj vas je zanimalo?
Ogledal sem si enega igralca. Eno je, ko ga vidiš na posnetkih, drugo, ko ga vidiš igrati v živo. Sem zadovoljen z njegovo predstavo.

Ste redno dobivali plačo?
S Turki imam dobre izkušnje in nimam ene slabe besede. Če je plača zamujala, je največ en teden.

Bo Domen Lorbek ostal v ekipi?
Odvisno od ponudb, ki jih bo dobil. Mi ga hočemo zadržati.

V torek ste v Stožicah videli poraz Uniona Olimpije na prvi tekmi polfinala DP-ja proti Heliosu. Komentar?
Dobra tekma. Olimpija je bila brez pol ekipe in je zelo limitirana, Helios pa je imel dober večer. Olimpija mu je dopuščala mete, razleteli so se in jih je bilo težko ustaviti. Ko jih je Olimpija ujela, sem bil prepričan, da bo zmagala, a je potem Helios spet zadel nekaj težkih metov.

Vas preseneča, da je Helios igral tako dobro, glede na to, da trener Sagadin poudarja, kako so igralci zaradi zaostalih plač nemotivirani?
To nima zveze in je le izgovor ob slabem rezultatu. Fantje so mladi, in ko igraš z Olimpijo, pozabiš na denar. Tudi meni v Olimpiji niso plačali po celo leto.

Greva k reprezentančnim temam. Kdaj se boste srečali z Goranom Dragićem?
Načrtujemo, da naslednji teden in da bi do konca meseca objavil širši spisek igralcev za svetovno prvenstvo.

Kakšne menite, da so možnosti, da bo Goran jeseni res igral na SP-ju?
Ne velike, ker imam glede na vse njegove izjave občutek, da bo poskušal prvenstvo izpustiti. Imel je težko sezono, težave s poškodbami, ampak - pustimo se presenetiti.

Boste uporabili posebno taktiko, da bi ga prepričali?
Zelo slab sem v prepričevanju. Kdor si želi, bo igral, kdor ne more, pač ne bo.

Lahko bi imel poseben status in se pridružil šele tik pred prvenstvom ...
Zakaj? Pripravljalni cikel je dolg le en mesec, Goran pa je sezono končal že aprila. Ampak - nima smisla špekulirati. Pustimo, da se opravi ta razgovor.

Kaj pa drugi slovenski NBA-jevec Beno Udrih?
Kandidati so vsi, dokler ne objavim spiska.

Že veste za kakšne pripravljalne tekme, ki jih bo igrala Slovenija? Koliko tekem mislite, da je optimalno za pripravljalno obdobje?
Najverjetneje bomo šli na Kitajsko. Dobro je, če igraš na turnirjih, da se navadiš tega turnirskega sistema, kot je na SP-ju. Če si na treh turnirjih in igraš devet ali deset tekem v pripravljalnem obdobju, je to več kot dovolj.

Ste se po vrnitvi v Slovenijo že slišali z Božidarjem Maljkovićem?
Ne, a moram priznati, da ravno razmišljam o tem, da ga bom poklical.

Kaj bi naredili drugače kot Maljković, če bi vodili četrtfinalno tekmo evropskega prvenstva v Ljubljani proti Franciji?
Ne vem. Nisem sedel na klopi. Pravijo, da če je v dvorani 10 tisoč gledalcev, je tudi 10 tisoč selektorjev. Samo trener ve, kako so igralci trenirali in kateri so pripravljeni najbolje. Verjetno bi tekmo vodil drugače, ker imam drugačno filozofijo, kar pa ne pomeni, da bi jo vodil boljše.

Morda bi moral biti ostrejši do sodnikov (v turškem prvenstvu), ker težko dobiš tehnično. Dopustijo, da jim težiš.

Glede na vse njegove izjave imam občutek, da bo poskušal prvenstvo izpustiti. Imel je težko sezono, težave s poškodbami, ampak - pustimo se presenetiti.

Verjetno bi tekmo (proti Franciji na lanskem EP-ju) vodil drugače, ker imam drugačno filozofijo, kar pa ne pomeni, da bi jo vodil boljše.