Lansko prvenstvo je bilo zelo presenetljivo, saj sta se v finalu pomerila Tajfun in Rogaška. Tudi letos bi lahko videli kakšno presenečenje, saj niti Union Olimpija niti Krka ne delujeta prepričljivo. Foto: www.alesfevzer.com
Lansko prvenstvo je bilo zelo presenetljivo, saj sta se v finalu pomerila Tajfun in Rogaška. Tudi letos bi lahko videli kakšno presenečenje, saj niti Union Olimpija niti Krka ne delujeta prepričljivo. Foto: www.alesfevzer.com

Pred 3. krogom Lige za prvaka v košarkarskem prvenstvu je reporter Radia Slovenija za Val 202 pripravil naslednjo Športno zgodbo.

Težko je reči, katera tekma je derbi. Ne le danes, ampak vsak krog. To pomeni, da je vrh slovenske košarke izenačen, da je kakovost razpršena, kar niti ni nujno najboljše. To je namreč znak, da kdor koli težko preseže slovenske meje.

Prav vsak izmed šestih klubov ima neki naziv zaslužnega. Tajfun iz Šentjurja je državni prvak in zmagovalec Superpokala. Krka je pokalni prvak, Union Olimpija najuspešnejša v Evropi (uvrstila se je v drugi krog Evropskega pokala), Rogaška je bila najboljši klub v rednem delu DP-ja, Zlatorog ima niz zmag in je edini neporažen v Ligi za prvaka. Helios je zmagovalec pokala Alpe Jadran.

Košarkarski plin zadnjih dvanajstih mesecev je zelo enakomerno razporejen. Favorita v resnici ni. Najuspešnejša slovenska kluba zadnjih let Union Olimpija in Krka sta se lani močno opekla, druga moštva pa so s tem izgubila strahospoštovanje do največjih dveh. Ostajata še zaključek sezone in delitev glavne nagrade, naslov državnega prvaka. O tem bo odločala končnica na izpadanje - šele maja. Takrat bo šlo za naslov prvaka, o uvrstitvi, ki odloča o morebitnem nastopanju v Evropi, pa je ključen uspeh v tekmovanju pred končnico, torej zdaj.

Željo po evropskem nastopanju je to sezono izkoristilo pet klubov brez rezultatskega presežka. Da ne vstopijo v mednarodno areno, so se odločili le v Rogaški, ki je v prvem delu prevladovala v državnem prvenstvu. Le enkrat je izgubila.

S tradicionalnima favoritoma pa je tako: Olimpija ne deluje kot enotno moštvo, zadnji naslov prvaka je osvojila še z Juretom Zdovcem, Krka pa je po menjavi trenerja in vključevanju kar dveh novih organizatorjev igre še rahla uganka.

So se pa vsi klubi precej okrepili pred začetkom Lige za prvaka. To pomeni, da konec državnega prvenstva jemljejo še kako zares in da bodo živci še bolj napeti kot v preteklih letih.

Liga za prvaka, 3. krog, danes ob 19.00:
ROGAŠKA - UNION OLIMPIJA

KRKA - ZLATOROG

TAJFUN - HELIOS SUNS

Lestvica:                         
ZLATOROG                 2  2 0  4
ROGAŠKA                  2  1 1  3
KRKA                     2  1 1  3
UNION OLIMPIJA           2  1 1  3
HELIOS SUNS              2  1 1  3
TAJFUN                   2  0 2  2