Zoran Dragić je bil navdušen nad sproščenostjo superzvezdnika Dwyana Wada. Poleg njega se je v Miamiju najbolje ujel s Chrisom Andersenom in Luolom Dengom. Foto: AP
Zoran Dragić je bil navdušen nad sproščenostjo superzvezdnika Dwyana Wada. Poleg njega se je v Miamiju najbolje ujel s Chrisom Andersenom in Luolom Dengom. Foto: AP

Riley ima kamere v dvorani in zato sem ves čas treniral (smeh). Z njim sem se pogovarjal, ko sem prišel v klub, pa po vsakem treningu nekaj besed in takrat, ko smo šli domov. Z njim se sicer nihče ne upa pogovarjati, saj je kot Don Corleone.

Zoran Dragić
Pred letošnjo sezono je Zoran odšel v NBA, predtem pa je bil glavni nosilec igre pri evroligaški Unicaji iz Malage. Foto: EPA

Prva tekma je bila nekaj posebnega. Dosegel sem tudi prve točke, a na žalost nisem imel velike minutaže. Tako je z novinci. Skoraj vsak, ki pride v NBA, v prvi sezoni ne igra veliko. Podobno je bilo tudi z Goranom, ki v prvih dveh sezonah ni dobil veliko priložnosti, potem pa je dobil višjo minutažo in se je lahko dokazal.

Zoran Dragić
"Velika spodbuda in dvignila mi je samozavest. Videl sem, da lahko igram. Potreboval sem samo minute. Upam, da so videli, da znam, in da sem jim odprl oči," je o zadnji tekmi sezone, ko je dal 22 točk, dejal Zoran Dragić. Foto: EPA

"Če te neki klub hoče, misliš, da želi, da igraš. A očitno v NBA-ju ni tako. Na mojem položaju je bilo veliko igralcev. Bilo je čudno, saj nisem bil v ekipi in je bilo težko," je dejal mlajši izmed bratov Dragić. Po odličnih igrah na svetovnem prvenstvu so se namreč zanj ogreli pri Phoenixu in ga na vsak način želeli pripeljati v Arizono. Zoki se je zavedal, da je prva sezona v najmočnejši ligi na svetu težka, a vseeno si je obetal višjo minutažo, kot so mu jo nato namenili pri Sunsih.

Vesel, da je končal v Miamiju
"Nisem razmišljal, da bi se vrnil v Evropo. Prvič se mi je zgodilo, da nisem igral veliko oziroma sploh nisem bil v ekipi. Sem imel pa veliko podpore v bratu. Ves čas sva se pogovarjala in rekel mi je, da je to normalno za prvo leto. To je zdaj za mano in videli bomo, kako bo naprej,"
je povedal Dragić, ki se je februarja potem z bratom preselil v Miami. "Miami je pokazal interes že po svetovnem prvenstvu, ko so me ogledniki 'skavtirali', a žal se niso odločili za to. Sem vesel, da sem zdaj končal tu. S Phoenixom smo bili že na avtobusu za v Minnesoto. Ob enih naj bi avtobus šel, deset minut prej pa nas je pet igralcev izstopilo. Bili smo zamenjani in že naslednji dan smo šli v drugo ekipo, kjer je šlo vse od začetka in morali smo spoznavati nov sistem in nove obraze."

Tudi na Floridi pa sprva zanj ni bilo prave priložnosti in tako ga je klub poslal v podružnično moštvo Sioux Falls Skyforce, ki igra v razvojni ligi: "Če povem po pravici, nisem želel iti v razvojno ligo. V Phoenixu mi je dal generalni menedžer možnost, da to izberem, v Miamiju pa so rekli, da moram iti, kajti nisem veliko igral in moral okrepiti telesno pripravljenost ter malce začutiti igro. Pol telesa je želelo iti tja, pol pa je želelo ostati v prvi ekipi. Sprejel sem to in bil je neki nov izziv v moji karieri."

Wade dejal, da ve, da Zoran zna igrati
Po štirih tekmah se je vrnil k Heatom in igral po kakšno minuto, na zadnji tekmi proti Philadelphii, ko je bila končnica za franšizo s Floride že izgubljena, pa je igral dobrih 40 minut in nasul 22 točk: "Lepi spomini me vežejo na to tekmo, ki je bila edina, ko sem dobil višjo minutažo. Malce me je bilo strah, kajti pred to tekmo sem vse tako rekoč le presedel in delal le individualno. Čakal sem ta trenutek, da pokažem, kaj znam. Vem, da je bila to zadnja tekma in ni imela velike veljave, a meni je pomenila ogromno. Wade mi je že pred to tekmo rekel, da ve, da znam igrati, a v NBA-ju je treba počakati na priložnost. Izkoristil sem jo maksimalno. Goran je rekel, da je Wade pomočniku trenerja dejal, da moram dobiti več priložnosti."

Obenem je prepričan, da razporeditev minutaže predtem v Pohenixu ni bila pravična: "Ves čas sem imel občutek, da sem bil boljši od marsikoga. Bili so mlajši igralci, ki so prišli s kolidža in so dobili po deset minut. Zdelo se mi je, da ni bilo pravično, saj sem v Evropi že deset let profesionalno igral košarko, oni pa so igrali prvo leto. A razumem, oni so Američani, jaz pa sem Evropejec in za nas je težje. Potrpežljivo čakam na priložnost, za katero pa vem, da bo prišla."

Najprej na vrsti poletna liga
25-letnega Zorana z Miamijem veže še enoletna pogodba. Upa, da bo v klubu ostal tudi Goran, ki se mu letos dogovor izteče in bo iskano ime na tržnici. Mlajši izmed bratske naveze nosilcev slovenske reprezentance pravi, da bo ne glede na vse vztrajal v NBA-ju in čakal na svojo priložnost, saj je že dokazal, da lahko igra, saj ne želi po vrnitvi v Evropo, kar lahko stori kadar koli, česa obžalovati: "Zame je dovolj deset ali 15 minut. V desetih minutah lahko nekaj pokažeš. Če rezultat ne pade, imaš možnost, da zaigraš še več. Če te da v igro zadnji dve minuti, ko nihče ne igra več resno, pa le pretečeš nekaj dolžin igrišča."

Po koncu sezone se je pogovarjal z vodstvom Miamija: "Ves čas v NBA-ju nekaj obljubljajo, a na to se ne smeš zanašati. Vsak igralec, predno gre domov, ima sestanek s Patom Rileyjem in trenerjem. Pogovori so bili dobri. Nismo se pogovarjali o minutaži, ampak o mojem napredku. Prosili so me, da bi šel igrat poletno ligo, in sem takoj privolil, saj nisem veliko igral. Mislim, da bo to dobro zame." V ZDA se bo vrnil že konec maja, ko bo sodeloval na poletni ligi, a še ne ve, ali le na eni ali na obeh v Las Vegasu in Orlandu: "Konec maja se vračam v Miami. Potem me čaka poletna liga, ko se vrnem, pa me čaka reprezentanca, če bom seveda zdrav. Zdaj je vse v redu, a pred EuroBasketom so še štirje meseci. Ne vem, kaj se še lahko zgodi. Upam, da bom zdrav. Jaz se bom vedno odzval Sloveniji."

Upa na igranje Gorana in Udriha
Zoran je na zadnjih dveh velikih tekmovanjih igral izvrstno in bil drugi glavni nosilec igre izbrane vrste ter tudi njen drugi strelec takoj za bratom Goranom. Če dvomov o nastopu Zokija ni, pa se za zdaj glede sodelovanja kapetana še ne ve, mlajši brat ob tem pravi le: "O reprezentanci se z Goranom ne pogovarjava veliko. Upam samo, da bo igral." Po poletni ligi se bo Zoran pridružil reprezentanci. Po dogovoru NBA-ja in Fibe bo lahko treniral pet tednov, od EP-ja pa, tako kot vedno, veliko pričakuje, igralcem pa bo tudi lažje, saj že poznajo sistem selektorja Jureta Zdovca: "Mislim, da bo letos veliko lažje, saj zdaj vemo, na kakšen način igra Zdovc. Rad ima obrambo. Podobno je bilo z Maljkovićem, ko je bil prvo leto težko, drugo pa je šlo že veliko lažje. To je normalno. Vsakega trenerja moraš spoznati in gre potem samo na bolje. Mislim, da imamo dobro in mlado ekipo, ki ima veliko energije. Verjamem, da lahko dosežemo cilje. Komaj čakam, da se začne. Ko igram za reprezentanco, res uživam."

Pred reprezentanco je izjemno pomembno evropsko prvenstvo, kjer se bodo delile olimpijske vozovnice, in tako bi bila odsotnost Gorana res velika izguba. V Zagrebu in pozneje v Lillu bo tudi Zoran znova pomemben Zdovčev adut, ki naj bi letos imel na voljo Bena Udriha, kar si obeta tudi Dragić: "Ko smo igrali s Phoenixom proti Memphisu, smo se srečali, a o reprezentanci nismo govorili. Upam, da bo prišel, saj je že čas, da zaigra za reprezentanco."

Riley ima kamere v dvorani in zato sem ves čas treniral (smeh). Z njim sem se pogovarjal, ko sem prišel v klub, pa po vsakem treningu nekaj besed in takrat, ko smo šli domov. Z njim se sicer nihče ne upa pogovarjati, saj je kot Don Corleone.

Prva tekma je bila nekaj posebnega. Dosegel sem tudi prve točke, a na žalost nisem imel velike minutaže. Tako je z novinci. Skoraj vsak, ki pride v NBA, v prvi sezoni ne igra veliko. Podobno je bilo tudi z Goranom, ki v prvih dveh sezonah ni dobil veliko priložnosti, potem pa je dobil višjo minutažo in se je lahko dokazal.