Tim Gajser je prvo vožnjo sklenil na 8. mestu. Foto: Hondaproracing.com
Tim Gajser je prvo vožnjo sklenil na 8. mestu. Foto: Hondaproracing.com

Italijan Antonio Cairoli je zmagovalec dirke SP-ja v Aguedi na Portugalskem v razredu MXGP. Drugi je bil Nizozemec Jeffrey Herlings, tretji Litovec Arminas Jasikonis.

Tim Gajser je bil v prvi vožnji osmi, v drugi je zasedel šesto mesto, skupno je dirko na Portugalskem končal na šestem mestu. V prvi vožnji je dobil 13 točk, v drugi 15, skupaj 28. Zdaj ima v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo v razredu MXGP 310 točk in zaseda 5. mesto.

Pred dirko je Gajser dejal, da iz dirke v dirko pričakuje boljše rezultate. S petim mestom in nekajsekundnim zaostankom je v kvalifikacijah nakazal izboljšanje forme in se je optimistično podal na nedeljsko dirko. S kvalifikacijsko zmago je presenetil Litovec Jasikonis.

Gajser vse hitrejši in močnejši
V prvi vožnji je bil Gajser po solidnem štartu osmi. V drugi vožnji je bil Makolčan na štartu najhitrejši, Cairoli in Herlings pa sta se kmalu odpeljala naprej in sta znova peljala povsem svojo dirko. Gajser, ki ga je na Portugalskem bodrilo kar nekaj slovenskih navijačev, je dolgo časa vozil med vodilno trojico, v zadnjih minutah dirke pa so mu začele pojenjavati moči in je izgubljal stik z vodilnimi. Končal je na šestem mestu, ki ga je osvojil tudi v seštevku obeh voženj. Gajser je s šestim mestom in predvsem s prvim delom obeh voženj dokazal, da postaja vse hitrejši in močnejši.

Herlings dobil prvo vožnjo
Herlings je dobil prvo vožnjo, drugi je bil Cairoli, tretji Jasikonis. Gajser je v Aguedi edini slovenski predstavnik v elitnem razredu MXGP, brata Peter in Jernej Irt sta se po prejšnji dirki v Italiji odločila, da zaradi novih poškodb na Portugalsko ne bosta potovala. Za Gajserja je bila italijanska preizkušnja prva po vrnitvi v karavano po poškodbi.

"V prvi vožnji nisem imel najboljšega štarta, bolel me je trebuh, tako da bi bilo lahko bolje," je za Radio Slovenija povedal Gajser in dodal: "Napredoval sem nekaj malega, do Češke me še ločijo trije tedni, časa je dovolj, da dobri formi pridem čim bližje."

Sezona se bo nadaljevala v češkem Loketu 23. julija.

Svetovno prvenstvo v razredu MXGP

Vrstni red po 23. vožnji (od 37):     
 1. A. CAIROLI        ITA          478
 2. C. DESALLE        BEL          387
 3. G. PAULIN         FRA          383
 4. J. HERLINGS       NIZ          382
 5. T. GAJSER         SLO          310
 6. R. FEBVRE         FRA          309
 7. M. NAGL           NEM          289
 8. J. BOBRIŠEV       RUS          267
 9. J. VAN HOREBEEK   BEL          267
10. A. TONUS          ŠVI          253
...                                   
43. P. IRT            SLO            2