Tim Gajser je napovedal, da bo, kot vselej, njegov cilj boj za naslov prvaka v MXGP-ju. Foto: AMZS
Tim Gajser je napovedal, da bo, kot vselej, njegov cilj boj za naslov prvaka v MXGP-ju. Foto: AMZS

Slabe tri tedne pred prvo preizkušnjo sta oba najboljša slovenska dirkača, Tim Gajser v razredu MXGP in Jan Pancar v MX2, v polnem ritmu priprav. Zaradi ugodnejših vremenskih razmer in dobrih prog sta trenutno oba na Sardiniji, kjer izkoriščata tudi možnost priprave na peščeni oziroma mivkasti podlagi. Gajser, lani tretji v seštevku sezone, je v nedeljo že odvozil prvo dirko v novi in zmagal na italijanskem pokalu.

"Lanska poškodba je sanirana, smo v zadnji fazi priprav. Prve tekme so že za nami. Čez dobra dva tedna nas čaka že prva dirka v SP-ju, veliko testiramo, motor je nov za to sezono. Sem zadovoljen, dal bom vse od sebe in upam na dobro sezono," je na spletni novinarski konferenci krovne zveze AMZS pred začetkom dogajanja dejal Gajser in strnil največje želje za 2022. "Upam, da bom zdrav in da ostanem v enem kosu, potem pa bomo videli. Večjih sprememb ni bilo, časa za počitek je bilo sicer veliko manj, lanska sezona se je zavlekla v november. Sicer pa je vse v redu."

Kot je pojasnil vodja področja za avto-moto šport pri AMZS-ju Luka Mežan, se je sezona pravzaprav že začela s prvimi preizkušnjami v kartingu, na zvezi dokončujejo tekmovalne koledarje za državna prvenstva, v motokrosu bo prva domača dirka na začetku aprila.

Vse kaže, da bo imel Gajser na prvi dirki v SP-ju enega tekmeca manj. Ne kogar koli, temveč svetovnega prvaka Jeffreyja Herlingsa. Nizozemec, ki je imel v karieri že veliko težav s poškodbami, jo je znova skupil v ponedeljek med pripravami v Španiji. Za zdaj podrobnosti niso znane, njegova ekipa je sporočila le, da je odšel domov na dodatne preiskave poškodovane noge. "Hitro pride do poškodb. Nikomur seveda ne želiš, da bi se poškodoval, obema želim čim hitrejše okrevanje, da bi se vrnila v karavano," je ob tem dejal Gajser in mislil tudi na drugega velikega tekmeca iz lanske sezone Romaina Febvreja, ki tudi ni povsem zdrav.

Sam je v tem trenutku zadovoljen tako z zdravstvenim stanjem kot stanjem svojega konjička: "Na zunaj je nova honda čisto enaka, je pa veliko sprememb na šasiji, pri nastavitvah amortizerjev. To so največje spremembe na motorju, videl pa sem tudi pri sebi, kaj moram še izboljšati. Moja najslabša točka so starti, zato je bilo veliko poudarka na tem. Skušal bom dodati še kanček na tem področju."

Za domače prizorišče imata dirkača sicer različne načrte, Gajser bo večino dirk DP-ja izpustil, računa le na nastop v Orehovi vasi, medtem ko bo Jan Pancar tekmoval tudi doma, poleg tega pa še na posameznih dirkah italijanskega in nemškega prvenstva. Foto: Televizija Slovenija
Za domače prizorišče imata dirkača sicer različne načrte, Gajser bo večino dirk DP-ja izpustil, računa le na nastop v Orehovi vasi, medtem ko bo Jan Pancar tekmoval tudi doma, poleg tega pa še na posameznih dirkah italijanskega in nemškega prvenstva. Foto: Televizija Slovenija

Pancar ustanovil svojo ekipo

Nekoliko nižje cilje ima Pancar v MX2. Lani je sezono končal na 20. mestu, letos bi rad prišel med najboljših 15. A čaka ga sezona velikih sprememb, za začetek že zaradi nove ekipe. Razšel se je z italijansko iz lanske sezone, zdaj je ustanovil svojo z imenom TEM JP253. "Malo več dela bo z vsem, s pripravo na tekme in organizacijo. Ni bilo tako težko, veliko sem delal sam že prej," je o največji spremembi dejal Pancar.

Za zdaj bo, tako kot v prejšnjih sezonah, predvidoma nastopal le na evropskih dirkah, če pa se bo ponudila priložnost, bo šel tudi na kakšno na drugih celinah: "Imel sem nekaj ponudb iz drugih ekip, na koncu smo se odločili, da bomo naredili svojo ekipo. Moj oče je zdaj vodja ekipe. Tu so dobre in slabe stvari, večina je dobrih, imam svobodo, delam, kar hočem, nimam omejitev. Slabše bo, da organizacijsko vse vzame več časa."

Tako kot Gajser je tudi on izbral Sardinijo za zadnje tedne priprav, saj računa tudi na to, da bo na zahtevnejši podlagi lahko izpilil podrobnosti, ki so mu manjkale do stalnejših voženj pri vrhu.

Gajser pred začetkom nove sezone posebno pozornost namenil startom
Spored sezone 2022:                    
20. 2.: VN Velike Britanije            
 6. 3.: VN Lombardije (Mantova)        
20. 3.: VN Patagonije (Argentina)      
 3. 4.: VN Portugalske                 
10. 4.: VN Trentina (Pietramurata)     
24. 4.: VN Latvije                     
 1. 5.: VN Rusije                      
15. 5.: VN Sardinije                   
29. 5.: VN Španije                     
 5. 6.. VN Francije                    
12. 6.: VN Nemčije                     
26. 6.: VN Indonezije                  
 3. 7.: VN Džakarte (Indonezija)       
17. 7.: VN Češke                       
24. 7.: VN Flandrije                   
 7. 8.: VN Švedske                     
14. 8.: VN Finske                      
21. 8.: VN Charente-Maritime (Francija)
 4. 9.: VN Turčije