Tim Gajser je v skupnem seštevku znižal zaostanek za vodilnim Nizozemcem. Foto: AMZS Sport
Tim Gajser je v skupnem seštevku znižal zaostanek za vodilnim Nizozemcem. Foto: AMZS Sport

Latvijsko prizorišče Gajserju ni usojeno, saj se je lani tam huje poškodoval na preizkušnji pokala narodov, ko je na treningu padel in nato celo prevozil kvalifikacije s poškodbo hrbtenice.

V Kegums se je sicer vrnil kot najbolj vroč dirkač v razredu MX2. Nanizal je namreč tri zmage v nizu in se tudi v skupnem seštevku povzpel na drugi mesto. V Latviji ni bilo vodilnega v SP-ju Nizozemca Jeffreyja Herlingsa, ki je po dveh padcih na dveh zaporednih dirkah moral na prisilni zdravniški premor.

A padec je hitro doletel tudi Gajserja. Ne sicer tako nevaren kot za Nizozemca, toda nalet domačega tekmovalca Paulsa Jonassa v prvem zavoju je popolnoma prekrižal načrte Gajserju. Slovenec je namreč padel, vanj je trčil še eden izmed tekmecev. Za nameček se je Gajserju odpela še zaponka na škornju in preden je popravil opremo ter pobral motor, so bili vsi tekmeci že daleč pred njim. Predal pa se ni, z divjo vožnjo je skušal nadomestiti kar največ izgubljenega. Iz kroga v krog se je prebijal mimo tekmecev, od katerih je bil hitrejši tudi po več sekund na krog, tako da se je nazadnje prebil na sedmo mesto.

V drugi se je nato izognil še enemu padcu, čeprav je tudi tokrat v prvem zavoju nevarno zanihal na motorju. A je ostal v sedlu, potem pa nadaljeval precej bližje vrhu kot v prvi vožnji. Vseeno pa povsem na vrh tokrat ni mogel, prebil se je do četrtega mesta. Tudi zaradi bolečin, kar pa so v njegovi ekipi ugotovili šele po dirki.

"V drugi vožnji se mu je Jonass zabil v nogo. Mi smo mislili, da je kaj narobe z motorjem, pa se je peljal s poškodovano nogo. Ko je prišel na cilj, je jokal od bolečin. Mislim, da ni zlomljeno, a bolečine so hude. Niti sezuti ni mogel škornja. Jonass je neposredno priletel vanj, izjemno nesramno. A tega nihče ni videl v tisti gneči," je pojasnil njegov oče in trener Bogomir Gajser.

V ospredju je bil razred zase Britanec Max Anstie, ki je dobil obe vožnji. S 50 točkami je tako slavil pred Jonassom, ki je bil dvakrat drugi in zbral 44 točk, tretji je bil Finec Kullas s 36 točkami. Pred Gajserjem je bil na četrtem mestu še Švicar Jeremy Seewer s 34, Gajser pa je v skupni seštevek dodal 32 točk. Skupno je ob odsotnosti Herlingsa Gajser še zmanjšal zaostanek za prvim mestom. Nizozemec ima 423 točk, Gajser pa 377.