Stephane Peterhansel se s Sebastienom Loebom bori za vodstvo v skupnem seštevku. Foto: EPA
Stephane Peterhansel se s Sebastienom Loebom bori za vodstvo v skupnem seštevku. Foto: EPA

Do nesreče je prišlo po približno 83 kilometrih desete etape, ki je sicer karavano po Argentini vodila od Chilecita do Sanu Juana. Francoz, ki je pred etapo med avtomobilisti zasedal drugo mesto za rojakom Sebastienom Loebom, vmes pa med etapo znova prevzel vodstvo, se je po nesreči ustavil in z Marčičem počakal do prihoda reševalcev. Slovenski motorist ima odprt zlom goleni in je tako predčasno končal svoj tretji Dakar. Marčič je po devetih etapah zasedal 65. mesto.

Peterhansel je izgubil veliko časa, toda pravila velevajo, da dobi tekmovalec izgubljeni čas nazaj, če se zaradi pomoči sotekmovalcu ustavi za več kot tri minute. To je Francoz storil, zato mu lahko prireditelji čas vrnejo. Vzrok nesreče sicer še ni znan.

51-letni Peterhansel je v dolgi in bogati karieri že kar 12-krat osvojil Dakar, šestkrat je bil najboljši med motoristi, šestkrat pa tudi za volanom avtomobila. Najboljši je bil tudi lani. Zadnja tri leta dirka s Peugeotom.

Med avtomobilisti je bil prvi v etapi Loeb, za njim sta končala njegova rojaka. Drugi je bil Cyril Despres, tretji Peterhansel. Skupno je prvi Loeb, drugi Peterhansel, tretji pa Despres. Etapo je med motociklisti na koncu dobil Francoz Michael Metge, ki je bil 55 sekund hitrejši od Španca Joana Barrede Porta in za 1:19 minute od Slovaka Štefana Svitka. Skupno v vodstvu ostaja Britanec Sam Sunderland, ki ima 30 minut zaloge pred Avstrijcem Matthiasom Walknerjem. Do današnje etape drugi v skupnem seštevku Čilenec Pablo Quintanilla je odstopil.

10. ETAPA, Chilecito - San Juan, 449 km:          
Avtomobilisti:                         
 1. S. LOEB        FRA/Peugeot  4:54:28
 2. C. DESPRES     FRA/Peugeot    +2:33
 3. S. PETERHANSEL FRA/Peugeot     6:45
                                       
Skupni vrstni red:                     
 1. S. LOEB        FRA/Peugeot 25:04:33
 2. S. PETERHANSEL FRA/Peugeot    +8:23
 3. C. DESPRES     FRA/Peugeot    19:50

Motoristi:                            
 1. M. METGE      FRA/Honda    5:48:50
 2. J. BARREDA    ŠPA/Honda      +0:55
 3. Š. SVITEK     SLK/KTM         1:19
                                      
Skupni vrstni red:                    
 1. S. SUNDERLAND  VB/KTM     28:07:59
 2. A. WALKNER    AVT/Yamaha    +30:01
 3. G. FARRES     ŠPA/KTM        38:43