Marquezov izkupiček točk po dveh dirkah je popoln. Foto: EPA
Marquezov izkupiček točk po dveh dirkah je popoln. Foto: EPA

Seveda sem vesel, potrebovali smo takšno dirko, povsem drugačno kot prvo. Morda se je bilo celo težko osredotočiti, ko sem vodil od starta do cilja, morda je bilo vse skupaj celo preveč mirno. Vseeno pa je pomembno, da sem zmagal, predvsem zato, ker sem dobil nove točke.

Marc Marquez
Dani Pedrosa se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Foto: EPA

Danes je bil Marc pač hitrejši. Skušal sem narediti vse, kar sem lahko, a ni šlo, tako da moram biti zadovoljen tudi z drugim mestom.

Dani Pedrosa
Jorge Lorenzo
Jorge Lorenzo je osvojil 10. mesto. Foto: EPA

Drugo mesto je za Špancem osvojil njegov rojak in moštveni sotekmovalec Dani Pedrosa, tretji je bil Italijan Andrea Dovizioso (Ducati). Marquez po dveh dirkah s polnim izkupičkom vodi v skupnem seštevku, saj je dobil tudi prvo dirko letošnje sezone v Katarju.

Lorenzo olajšal delo Marquezu
Potem ko je Marquez dobil že uvodno dirko nove sezone v Katarju in napovedal, da tekmecem tudi letos ne namerava popuščati, je zobe pokazal tudi v ZDA. Poškodba s priprav, ko si je zlomil nogo, je, kot kaže, že preteklost, branilec naslova pa je v Austinu dosegel še zanesljivejšo zmago kot v Katarju. Delo mu je olajšal tudi eden največjih tekmecev, rojak Jorge Lorenzo, ki je sezono začel prav nasprotno kot on; na prvi dirki je odstopil, na drugi pa prehitro startal, moral na kazenski postanek in nazadnje osvojil le deseto mesto.

Marquez: Potrebovali smo takšno dirko
Marquez je imel tako sorazmerno lahko delo, saj je moral paziti le na tekmeca iz svoje ekipe, za kanček strahu svojih navijačev in mehanikov pa je poskrbel v zadnjem zavoju, ko je njegov motocikel nekoliko zdrsnil, a Španec ni imel veliko težav, da ga je ukrotil in varno pripeljal prek ciljne črte. "Seveda sem vesel, potrebovali smo takšno dirko, povsem drugačno kot prvo. Morda se je bilo celo težko osredotočiti, ko sem vodil od starta do cilja, morda je bilo vse skupaj celo preveč mirno. Vseeno pa je pomembno, da sem zmagal, predvsem zato, ker sem dobil nove točke," je po drugi zmagi v sezoni umirjeno razmišljal Marquez.

"Danes je bil Marc pač hitrejši. Skušal sem narediti vse, kar sem lahko, a ni šlo, tako da moram biti zadovoljen tudi z drugim mestom," je dejal Pedrosa, ki se je sprva ustrašil, da je zaspal na startu, ko je mimo njega "padel" Lorenzo, a je potem ugotovil, da ni bil on tisti, ki je naredil napako.

Interna dirka Hondinih dirkačev
Hondina dirkača sta imela na koncu kar interno dirko, saj sta si pred tekmeci nabrala več kot 20 sekund naskoka. Do tretje stopničke je privozil Dovizioso, brez nje pa je na četrtem mestu ostal Nemec Stefan Bradl, peti je bil na koncu Britanec Bradley Smith, šesti pa Španec Aleix Espargaro. Skupno je prvi Marquez s 50 točkami, drugi Pedrosa s 36, tretji pa veteran Valentino Rossi z 28, danes je bil le osmi.

Vinales prvi prečkal ciljno črto
V razredu moto2 je že na svoji drugi dirki v karieri zmagal Španec Maverick Vinales. Novinec v tej kategoriji, lanski svetovni prvak šibkejšega razreda moto3, je namreč premagal španskega rojaka Esteva Rabata, tretji pa je bil Švicar Dominique Aegerter. Skupno v SP-ju po dveh dirkah vodi zmagovalec uvodne preizkušnje v Katarju Rabat, ki ima 45 točk, Vinales je zdaj pri 38, tretji je Finec Mika Kallio s 33.

Popoln izkupiček pa ima po dveh dirkah v najšibkejšem razredu Avstralec Jack Miller. Zmagal je namreč tudi v Teksasu, potem ko je premagal Italijana Romana Fenatija in Španca Efrena Vazqueza. Miller je tako dosegel drugo zmago v sezoni, saj je bil najboljši že na uvodu v Katarju, tako da v SP-ju vodi s 50 točkami. Vazquez je drugi z 32, tretji pa Fenati s 24.

MotoGP, izidi:                         
 1. M. MARQUEZ    ŠPA/honda   43:33,430
 2. D. PEDROSA    ŠPA/honda      +4,124
 3. A. DOVIZIOSO  ITA/ducati     20,976
 4. S. BRADL      NEM/honda      22,790
 5. B. SMITH       VB/yamaha     22,963
 6. A. ESPARGARO  ŠPA/yamaha     26,567
                                       
Moto2, izidi:                          
 1. M. VINALES    ŠPA/kalex   41:31,520
 2. E. RABAT      ŠPA/kalex      +4,009
 3. D. AEGERTER   ŠVI/suter       7,323
                                       
Moto3, izidi:                          
 1. J. MILLER     AVS/ktm     41:06,659
 2. R. FENATI     ITA/ktm        +0,069
 3. E. VAZQUEZ    ŠPA/honda       0,172
                                       
Skupni vrstni red, MotoGP (2/18):      
 1. M. MARQUEZ    ŠPA/honda          50
 2. D. PEDROSA    ŠPA/honda          36
 3. V. ROSSI      ITA/yamaha         28
 4. A. DOVIZIOSO  ITA/ducati         27
 5. A. ESPARGARO  ŠPA/yamaha         20
 6. A. IANNONE    ITA/ducati         15
 7. S. BRADL      NEM/honda          13
 8. N. HAYDEN     ZDA/honda          13
                                       
Moto 2 (2/18):                         
 1. E. RABAT      ŠPA/kalex          45
 2. M. VINALES    ŠPA/kalex          38
 3. M. KALLIO     FIN/kalex          33
                                       
Moto 3 (2/18):                         
 1. J. MILLER     AVS/ktm            50
 2. E. VAZQUEZ    ŠPA/honda          32
 3. R. FENATI     ITA/ktm            24
                                       

Seveda sem vesel, potrebovali smo takšno dirko, povsem drugačno kot prvo. Morda se je bilo celo težko osredotočiti, ko sem vodil od starta do cilja, morda je bilo vse skupaj celo preveč mirno. Vseeno pa je pomembno, da sem zmagal, predvsem zato, ker sem dobil nove točke.

Marc Marquez

Danes je bil Marc pač hitrejši. Skušal sem narediti vse, kar sem lahko, a ni šlo, tako da moram biti zadovoljen tudi z drugim mestom.

Dani Pedrosa