Dirka MotoGP-ja se je že začela na mokri stezi, nato pa se je deževje vrnilo in naliv jo je prekinil, ravno ko so motociklisti odvozili toliko dirke, da so podelili cele točke. Foto: Reuters
Dirka MotoGP-ja se je že začela na mokri stezi, nato pa se je deževje vrnilo in naliv jo je prekinil, ravno ko so motociklisti odvozili toliko dirke, da so podelili cele točke. Foto: Reuters
Sandro Cortese, moto3
Nemec Sandro Cortese je postal prvi motociklistični svetovni prvak za sezono 2012. Foto: EPA

Pedrosa, voznik Honde, je slavil pred rojakom Jorgejem Lorenzom in tako zmanjšal zaostanek v skupnem seštevku za naslov svetovnega prvaka, kjer s 23 točkami prednosti vodi ravno Lorenzo (330:307). Pedrosa je rojaka brez težav prehitel na polovici dirke.

Najnižjo stopničko je osvojil Avstralec Casey Stoner, ki pa so ga dež in komisarji stali 2. mesta. Naliv se je stopnjeval, na vse bolj poplavljeni stezi je Lorenzo naredil napako, ki je pa Stoner ni mogel izkoristiti, saj so ravno takrat komisarji prekinili dirko z rdečimi zastavami.

Po nekajminutnem čakanju je padla odločitev, da se dirka ne bo dokončala in da obveljajo izidi v času prekinitve. Do konca prvenstva sta samo še dve dirki: čez en teden na Phillip Islandu v Avstraliji in za konec na martinovo v Valencii.

Marquez po padcu ostal brez slavja
Že pred prekinitvijo dirke v najmočnejšem razredu je prišlo do prekinitve v razredu Moto2. Ob rdeči zastavi v 16. krogu je vodil Alex De Angelis, ki je imel ob zmagi tudi kanček sreče. Odločitev o naslovu svetovnegsa prvaka še ostaja odprta: Španec Marc Marquez bi lahko že osvojil naslov, a je bil tudi on med tistimi, ki so svoj motocikel pobirali z mokre steze.

Naslov Corteseja v senci malezijskega uspeha
Dve dirki pred koncem prvenstva je prvi naslov motociklistične sezone 2012 pripadel Nemcu Sandru Corteseju, ki je naziv svetovnega prvaka potrdil z zmago v razredu Moto3 na VN Malezije. Cortese je v dramatičnem koncu tesno ugnal Malezijca Zulfahmija Khairuddina, ki je na navdušenje gostiteljev dirke posrkbel za sploh prve malezijske motociklistične stopničke v zgodovini.

SVETOVNO PRVENSTVO V MOTOCIKLIZMU

VN MALEZIJE, Sepang

MotoGP, končni vrstni red:             
1. D. PEDROSA ŠPA/honda 29:29,049
2. J. LORENZO ŠPA/yamaha
3. C. STONER AVS/honda
4. N. HAYDEN ZDA/ducati
5. V. ROSSI ITA/ducati
6. A. BAUTISTA ŠPA/honda
Moto2, končni vrstni red: 1. A. DE ANGELIS SMR/ftr 36:57,793 2. A. WEST AVS/speed up +0,710 3. G. REA VB/suter 1,363 Moto3, končni vrstni red: 1. S. CORTESE NEM/KTM 40:54,123 2. Z. KHAIRUDDIN MAL/KTM +0,028 3. J. FOLGER NEM/kalex +0,247

SKUPNI VRSTNI RED PO 16. DIRKI

MotoGP:                                
1. J. LORENZO ŠPA/yamaha 330 točk
2. D. PEDROSA ŠPA/honda 307
3. C. STONER AVS/honda 213
4. A. DOVIZIOSO ITA/yamaha 195
5. A. BAUTISTA ŠPA/honda 154
                                  
Moto2:       
 1. M. MARQUEZ    ŠPA/suter    283
 2. P. ESPARGARO  ŠPA/kalex    235
 3. A. IANNONE    ITA/speed up 188
                                  
Moto3:             
 1. S. CORTESE    NEM/KTM    * 280
 2. L. SALOM      ŠPA/KTM      207
 3. M. VINALES    ŠPA/honda    199
         * - že svetovni prvak