Rok Turk je zaradi težav z gumo izgubil več kot minuto. Foto: MMC RTV SLO
Rok Turk je zaradi težav z gumo izgubil več kot minuto. Foto: MMC RTV SLO

Dirkačem je ponagajalo tudi vreme, zaradi snega so namreč morali odpovedati del hitrostnih preizkušenj.

Na koncu dirke, ki se je začela v petek z nočnim superspecialom v Ajdovščini in nadaljevala v soboto na klasičnih prizoriščih slovenskih relijev, je slavil eden od tujih favoritov. Ruski dirkač Grjazin (Škoda Fabia R5 EVO), ki je na dirki sicer nastopil z latvijsko licenco, je bil najboljši že v petek, v soboto pa je potrdil premoč in na koncu zanesljivo slavil s pol minute prednosti.

Domači adut Rok Turk (Hyundai i20 rally2), petkratni zaporedni državni prvak, je bil vseskozi v stiku z najboljšimi tujimi dirkači. V petek je bil na atraktivnem in dobro obiskanem superspecialu drugi pet sekund za Grjazinom, v soboto pa se je pred njega hitro prebil še Čeh Erik Cais (Fird Fiesta rally2), slovenski prvak je zaostajal približno pol minute za vodilnim.

A potem so se začele težave za dirkače. Dopoldne je bilo vreme lepo in sončno, a hladna fronta, ki je zajela Slovenijo, ni prizanesla niti primorskim prizoriščem dirke. Prireditelji so tako morali zaradi varnosti najprej odpovedati eno od HP Predmeja, potem pa še drugo. V Žabljah so drugo še izpeljali, pod vprašajem je bila tretja, sicer tudi zadnji HP po prvotnem načrtu relija, ki pa je nazadnje tudi odpadel.

Zaradi snega na cestah so imeli številni dirkači veliko težav, precej je bilo zdrsov, Turk pa je zaradi prebite pnevmatike po osmem "brzincu" izgubil več kot minuto in padel na četrto mesto v seštevku dirke, predenj se je prebil še Estonec Robert Virves (Ford Fiesta rally3).

Na koncu je Turk kljub temu zanesljivo slavil v razvrstitvi domačega prvenstva, od slovenskih dirkačev pa so bili v deseterici seštevka dirke še Marko Grossi (Hyundai i20 R5), Darko Peljhan (VW Polo RN4) in Grega Premrl (Peugeot 208 rally4) na osmem, devetem in desetem mestu.

Letošnji uvod v domačo sezono je sicer zaznamovala tudi močna konkurenca, na startu je bilo več kot 60 domačih posadk in skoraj 30 tujih. Med temi so izstopali Cais, Grjazin in Britanec Sean Johnston (Citroen C3 rally2), ki sicer nastopajo v SP-ju razreda WRC2, slovensko preizkušnjo pa so izkoristili tudi kot trening pred nastopom na reliju za SP na Hrvaškem konec meseca. Vsaj za Britanca se ni končala najbolje, zaradi tehničnih težav je namreč odstopil že dopoldne.

Na startnem seznamu je bilo tako skupno 12 dirkačev z avtomobili razreda R5 in rally2, ki z izjemo dirkalnikov rally 1 (nekdanji WRC) v SP-ju predstavljajo vrh tehnike v tem športu.

Reli v Vipavski dolini je tokrat doživel že 11. izvedbo; leta 2020 ga zaradi pandemije niso izpeljali.

Po uvodnem reliju DP-ja se bo sezona v Sloveniji nadaljevala z relijem v Velenju konec maja.