Dani Pedrosa je vodil od štarta do cilja. Foto: EPA
Dani Pedrosa je vodil od štarta do cilja. Foto: EPA

Dirka mogoče ni bila videti spektakularno, a je bila zelo, zelo težka. Ta steza je nekaj posebnega, zmagati tukaj je resnično težko. A zame še kako lepo, saj je to vendarle moja domača dirka. Sam bi lahko vozil hitreje, vendar zaradi trde gume spredaj in srednje mehke zadaj je ves čas obstajala možnost zdrsa. Zato sem moral biti pazljiv in ves čas zbran.

Dani Pedrosa

Španec je vodil od štarta do cilja, drugo mesto je zasedel njegov rojak in moštveni kolega Marc Marquez, tretji pa je bil še en Španec Jorge Lorenzo, ki je s tem dosegel svoje prve stopničke na ducatiju.

Rossi šele deseti
Razočarala sta voznika tovarniške ekipe Yamaha. Vodilni v skupnem seštevku Italijan Valentino Rossi je bil le deseti, Španec Maverick Vinales pa šesti. Prehitel ju je celo voznik poltovarniške ekipe Yamahe Francoz Yohann Zarco, ki je bil četrti. V skupnem seštevku ima Rossi 62 točk, Vinales 60, Marquez 58, Pedrosa pa 52.

Pedrosa je tretji zmagovalec letošnjih preizkušenj, zaenkrat so vselej zmagali Španci. Pred njim je dve zmagi dosegel Vinales, eno pa Marquez.

Gume so se močno obrabljale
Za laike rezultati niso presenečenje, za tiste, ki se na motociklizem bolj spoznajo in ki so dobro seznanjeni z zgodovino dirk v Jerezu, pa se dirka ni razpletla po pričakovanjih, čeprav so nekaj takega napovedovale že kvalifikacije. Do zdaj je prizorišče VN Španije veljalo za stezo tovarniških tekmovalcev Yamahe, ki pa sta tokrat povsem odpovedali. Zagotovo so eden od razlogov za to gume, ki so se tokrat zelo obrabljale, očitno pa Rossi in Vinales nista zadela z izbiro, zato se nista vključila v boj za vrh.

Dirka brez večjih zanimivosti
Dirka ni postregla s posebno spektakularnim potekom, prehitevanj in preobratov praktično ni bilo. Pedrosa, najboljši v kvalifikacijah, je dobro štartal, nato pa hitro začel večati prednost. Marquez je bil njegov prvi zasledovalec, nekaj časa ga je na drugem mestu sicer ogrožal Zarco, ki pa je nato nekoliko popustil in dovolil, da ga prehiti Lorenzo. Pred tem je padel tretji najhitrejši iz kvalifikacij Britanec Cal Cratchlow, to pa je bilo ob težavah Vinalesa, ki je s skrajnimi močmi branil šesto mesto, in Rossija - Italijan je nekaj mest izgubil, praktično vse, kar se je zanimivega zgodilo.

Španska preizkušnja vseeno zelo težka
"Dirka mogoče ni bila videti spektakularno, a je bila zelo, zelo težka. Ta steza je nekaj posebnega, zmagati tukaj je resnično težko. A zame še kako lepo, saj je to vendarle moja domača dirka. Sam bi lahko vozil hitreje, vendar zaradi trde gume spredaj in srednje mehke zadaj je ves čas obstajala možnost zdrsa. Zato sem moral biti pazljiv in ves čas zbran. Nadzorovati se moral Marqueza, ki se mi je začel približevati, to mi je dobro uspelo," je bil po dirki zadovoljen Pedrosa, ki je v Jerezu zmagal že tretjič.

Marquezu guma preprečila napad na zmago
Z drugim mestom je bil zadovoljen tudi Marquez. "Upal sem, da bom lahko napadel Pedroso. A zadnja, mehka guma mi tega ni dovolila. Tri kroge pred koncem sem skoraj zdrsnil s proge, takrat sem si rekel, da se moram umiriti, da je tudi drugo mesto odličen dosežek. Treba je priznati, da je Dani v takih razmerah najboljši, enostavno gume obremenjuje manj kot drugi," je dejal Marquez.

Lorenzo: Tretje mesto za nas kot zmaga
Še bolj kot voznikoma Honde pa se je v boksih smejalo nekdanjemu svetovnemu prvaku Lorenzu, ki je na prvih letošnjih dirkah na ducatiju preživljal težke trenutke, tudi v napovedih mu niso pripisovali veliko možnosti, a se mu je vendarle odprlo: "To tretje mesto je za nas kot zmaga. Tega res nisem pričakoval, v mislih sem imel boj za četrto ali peto mesto. A ritem je bil dovolj počasen, da sem lahko sledil najboljšim. Sem pa zdaj zelo utrujen. Moj motor je nervozen, zahteven za upravljanje, na njem moraš biti ves čas zbran, kar te močno utrudi. A danes se je to izplačalo, pokazal sem svoj značaj, dokazal, da se ne bom kar tako predal."

VN Španije, Jerez

MotoGP, končni vrstni red:             
 1. D. PEDROSA    ŠPA/honda   45:26,827
 2. M. MARQUEZ    ŠPA/honda      +6,136
 3. J. LORENZO    ŠPA/ducati     14,767
 4. J. ZARCO      FRA/yamaha     17,601
 5. A. DOVIZIOSO  ITA/ducati     22,913
 6. M. VINALES    ŠPA/yamaha     24,556
 7. D. PETRUCCI   ITA/ducati     24,959
 8. J. FOLGER     NEM/yamaha     27,721
 9. A. ESPARGARO  ŠPA/aprilia    31,233
10. V. ROSSI      ITA/yamaha     38,682
                                       
Moto2, končni vrstni red:              
 1. A. MARQUEZ    ŠPA/kalex   43:24,350
 2. F. BAGNAIA    ITA/kalex      +3,442
 3. M. OLIVEIRA   POR/KTM         4,958
 4. M. PASINI     ITA/kalex       6,824
 5. L. MARINI     ITA/kalex       6,917
 6. M. SCHROTTER  NEM/suter       9,561
 7. D. AEGERTER   ŠVI/suter      10,266
 8. T. LUTHI      ŠVI/kalex      11,594
 9. Y. HERNANDEZ  KOM/kalex      19,212
10. A. PONS       ŠPA/kalex      19,293
                                       
Moto3, končni vrstni red:              
 1. A. CANET      ŠPA/honda   41:25,706
 2. R. FENATI     ITA/honda      +0,031
 3. J. MIR        ŠPA/honda       0,155
 4. M. RAMIREZ    ŠPA/KTM         0,358
 5. F. DI GIANN.  ITA/honda       0,946
 6. A. MIGNO      ITA/KTM         1,162
 7. N. BULEGA     ITA/KTM         1,417
 8. E. BASTIANINI ITA/honda       1,456
 9. J. MARTIN     ŠPA/honda       1,961
10. J. GUEVARA    ŠPA/KTM         2,000
                                       
Skupni vrstni red (4/18), MotoGP:      
 1. V. ROSSI      ITA/yamaha         62
 2. M. VINALES    ŠPA/yamaha         60
 3. M. MARQUEZ    ŠPA/honda          58
 4. D. PEDROSA    ŠPA/honda          52
 5. A. DOVIZIOSO  ITA/ducati         41
 6. J. ZARCO      FRA/yamaha         35
                                       
Moto2:                                 
 1. F. MORBIDELLI ITA/kalex          75
 2. T. LUTHI      ŠVI/kalex          56
 3. M. OLIVEIRA   POR/KTM            33
                                       
Moto3:                                 
 1. J. MIR        ŠPA/honda          74
 2. R. FENATI     ITA/honda          65
 3. J. MARTIN     ŠPA/honda          59
                                       

Dirka mogoče ni bila videti spektakularno, a je bila zelo, zelo težka. Ta steza je nekaj posebnega, zmagati tukaj je resnično težko. A zame še kako lepo, saj je to vendarle moja domača dirka. Sam bi lahko vozil hitreje, vendar zaradi trde gume spredaj in srednje mehke zadaj je ves čas obstajala možnost zdrsa. Zato sem moral biti pazljiv in ves čas zbran.

Dani Pedrosa