Tim Gajser se želi v tej sezoni znova boriti za naslov svetovnega prvaka. Foto: www.alesfevzer.com
Tim Gajser se želi v tej sezoni znova boriti za naslov svetovnega prvaka. Foto: www.alesfevzer.com

Nizozemec se je poškodoval po na videz ne preveč nevarnem padcu na pripravah v Španiji. Uspešno je bil operiran, njegova ekipa KTM pa je sporočila, da dobro okreva.

"Plačal sem visoko ceno za 'brezvezen' padec. Padel sem čez krmilo, udaril v tla in si poškodoval peto. Zahvala vsem, ki so mi pomagali, da lahko že okrevam. Upam, da bom čim prej znova nazaj in se boril za zmage," je sporočil branilec naslova.

Na startnem seznamu za preizkušnjo v Matterley Basinu na jugu Anglije pa ostaja Francoz Romain Febvre, ki je imel med pripravami tudi veliko težav, saj je padel na dirki superkrosa v Parizu. Vodja njegove ekipe Kawasaki je postal Kimi Räikkönen, ki je lani končal zelo dolgo in uspešno kariero v karavani formule ena, a kot velik ljubitelj motokrosa takoj našel nove poklicne izzive.

Cairoli se je upokojil

V karavani ni več večkratnega prvaka Italijana Antonia Cairolija, po lanski sezoni se je namreč upokojil. A že prihajajo njegovi nasledniki, med drugim tudi lanski svetovni prvak v razredu MX2 Francoz Maxime Renaux. Nastopal bo za tovarniško ekipo Yamahe. Stari znanci in izzivalci Gajserja iz prejšnjih sezon so Jorge Prado, Jeremy van Hoerebek, Jeremy Seewer, Glenn Coldenhoff ...

"Težko je govoriti, kdo bo glavni tekmec. Res nas je ogromno. Prado je zelo hiter, pa Seever, Jonas, Febvre, Herlings, tudi moj kolega v ekipi Mitchell Evans dobro vozi, Coldenhoff ... Ogromno nas je, konkurenca pa zelo velika," je o tekmecih dejal Gajser.

Makolčan je bil lani v skupnem seštevku tretji, letos pa ima veliko željo nadgraditi lansko sezono in se znova boriti za naslov svetovnega prvaka, ki ga je v razredu MXGP osvojil v letih 2016, 2019 in 2020.

"Lanska poškodba je sanirana. Veliko testiramo, motor je nov za to sezono. Zadovoljen sem, upam na dobro sezono," je na nedavni spletni novinarski konferenci razložil Gajser. "Upam, da bom zdrav in da ostanem v enem kosu, potem pa bomo videli. Večjih sprememb ni bilo, časa za počitek je bilo sicer veliko manj, saj se je lanska sezona zavlekla v november."

Sorodna novica Gajser: Upam, da bom zdrav in da ostanem v enem kosu

Večji del priprav na Sardiniji

V razredu MX2 bo tudi v tej sezoni nastopal Jan Pancar. Ustanovil je svojo ekipo TEM JP253, katere vodja je njegov oče. Želi si, da bi se čim večkrat uvrščal med deset, želja pa je vsaj končno 15. mesto, kar bi pomenilo korak naprej po 20. v seštevku SP-ja 2021.

Tako Gajser kot Pancar sta večji del priprav opravila na Sardiniji, kjer so imeli dirkači dobre razmere za trening. Gajser je uspešno nastopil na dveh dirkah italijanskega prvenstva in na obeh zmagal, kar je obetavna napoved.

"Na zunaj je nova honda povsem enaka, je pa veliko sprememb na šasiji, pri nastavitvah amortizerjev. To so največje spremembe na motorju, videl pa sem tudi pri sebi, kaj še moram izboljšati. Moja najslabša točka so starti, zato je bilo veliko poudarka na tem," je pojasnil Gajser.

Po dveh napornih sezonah, polnih improvizacije in prilagajanja koronskim razmeram, se vračajo na preizkušen sistem treningov in kvalifikacij v soboto ter dirke v nedeljo.

Gajser med vožnjo na dirki državnega prvenstva v Semiču junija 2020. Foto: www.alesfevzer.com
Gajser med vožnjo na dirki državnega prvenstva v Semiču junija 2020. Foto: www.alesfevzer.com
Spored sezone 2022:                 
 20. 2.: VN Velike Britanije        
  6. 3.: VN Lombardije (Mantova)    
 20. 3.: VN Patagonije (Argentina)  
  3. 4.: VN Portugalske             
 10. 4.: VN Trentina (Pietramurata) 
 24. 4.: VN Latvije                 
  1. 5.: VN Rusije                  
 15. 5.: VN Sardinije               
 29. 5.: VN Španije                 
  5. 6.. VN Francije                
 12. 6.: VN Nemčije                 
 26. 6.: VN Indonezije              
  3. 7.: VN Džakarte (Indonezija)   
 17. 7.: VN Češke                   
 24. 7.: VN Flandrije               
  7. 8.: VN Švedske                 
 14. 8.: VN Finske                  
 21. 8.: VN Charente-Maritime (FRA) 
  4. 9.: VN Turčije