Poleg slovenskih (na fotografiji Marko Grossi) bodo na startu še posadke iz Italije, Hrvaške, Avstrije, Nemčije in Madžarske. Lani je bila sicer zaradi termina pred relijem za SP na Hrvaškem zasedba kakovostnejša. Reli šteje tudi za točke pokala Alpe Adria. Foto: Klavdij Blažko
Poleg slovenskih (na fotografiji Marko Grossi) bodo na startu še posadke iz Italije, Hrvaške, Avstrije, Nemčije in Madžarske. Lani je bila sicer zaradi termina pred relijem za SP na Hrvaškem zasedba kakovostnejša. Reli šteje tudi za točke pokala Alpe Adria. Foto: Klavdij Blažko

V zgornji Vipavski dolini bodo 12. priredili reli s tem imenom, pred tem pa je bil v teh krajih zelo priljubljen reli Saturnus. Skupno so organizatorji pripravili deset hitrostnih preizkušenj v skupni dolžini slabih 100 kilometrov po asfaltiranih cestah.

"Trasa relija je fenomenalna, atraktivna, na njej je vse, od tehnike do pravih hitrosti, drseči in grobi deli. Prav vse, kar pričakuješ od relija, dobiš pri nas," je povedal vodja organizacije Martin Štucin iz kluba Ajdovščina Motorsport.

Dogajanje se je začelo že v četrtek z večerno prireditvijo, na kateri so predstavili sodelujoče posadke in jim podelili startne številke. Danes ob 20.00 sledi večerni superspecial pred množico gledalcev z začetkom na osrednjem ajdovskem trgu, Lavričevem trgu.

Kot prva se bosta na progo podala državna prvaka Rok Turk in Blanka Kacin, ki sta prejšnji konec tedna zasedla 17. mesto na reliju za svetovno prvenstvo na Hrvaškem. Za njima bosta startala člana domačega kluba Marko Grossi in Tara Berlot ter nato še šest posadk, ki tekmujejo z najmočnejšimi vozili razreda rally 2. Zelo zanimivo bo tudi v nižjih razredih, kjer je veliko dirkačev zelo izenačenih in bodo o najboljših odločale malenkosti.

Sobota bo zanimiva od jutra do večera

Osrednje dogajanje bo v soboto, ko bodo na vrsti vse preostale hitrostne preizkušnje. Gre za dobro znane HP-je Predmeja, Višnje in Planina, ki jih bodo posadke prevozile po dvakrat, ter najslovitejši del, HP Velike Žablje, ki bo na sporedu trikrat. Start prvega vozila bo ob 8.48, v cilju pa bodo prvi dirkači okoli 21.30. Ob 22. uri bo v Ajdovščini podelitev nagrad in priznanj najboljšim.

Če so etape relija v primerjavi s prejšnjimi leti bolj ali manj nespremenjene, pa je letošnja novost premik startne in ciljne rampe na Lavričev trg. Novost je tudi petkov "shakedown", ogrevanje oziroma trening pred dirko. Od 13.00 do 16.00 bo potekal na odseku ceste nad vasjo Vrhpolje.

Reli je že tradicionalen in postaja vedno boljši, meni predsednik kluba Ajdovščina Motorsport Silvan Lulik, nekdaj večkratni državni prvak. "Letos je vse potekalo po načrtih, z izjemo tega, da smo morali reli terminsko preložiti zaradi dirke svetovnega prvenstva na Hrvaškem. Že tretje leto smo sodelovali s Hrvati in jim priskočili na pomoč kot funkcionarji in redarji. Na to smo zelo ponosni. Upajmo, da bo tudi pri nas vreme prijazno."

Lani, ko je bil reli na sporedu 8. in 9. aprila, jo je organizatorjem drugi dan zagodlo sneženje, zato so morali nekaj "brzincev" odpovedati. Zmagal je Rus Nikolaj Grjazin, najboljši Slovenec Turk, ki je imel težave zaradi preluknjane pnevmatike, pa je skupno zasedel četrto mesto.

Pogovor s Silvanom Lulikom in Martinom Štucinom o reliju Vipavska dolina

Spored celotne sezone državnega prvenstva