Mile Ačimovič je enega svojih najpomembnejših zadetkov zabil na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo proti Romunom novembra 2001. Foto: EPA
Mile Ačimovič je enega svojih najpomembnejših zadetkov zabil na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo proti Romunom novembra 2001. Foto: EPA
Mile Ačimovič in Arjen Robben
Mile Ačimovič se je na svoji zadnji tekmi konec marca takole boril z Nizozemcem Arjenom Robbnom. Igrišče je izmučen zapustil v 61. minuti. Foto: EPA
Mile Ačimovič
Mile Ačimovič po zadetku na tekmi SP-ja 2002 proti Paragvaju (1:3). Foto: EPA
Mile Ačimovič
Zadnji preblisk v izbrani vrsti: hat-trick proti Moldaviji septembra 2004. Foto: EPA
Ačimovič nič več za izbrano vrsto

30-letni Ljubljančan, ki ga je selektor Matjaž Kek sicer uvrstil na seznam za sredino tekmo proti Črni gori, je Nogometno zvezo Slovenije in vodstvo reprezentance obvestil, da zaradi poškodb in preobremenjenosti za izbrano vrsto ne bo več nastopal. Zadnjič je slovenski dres oblekel konec marca proti Nizozemski, junija pa proti Romuniji zaradi poškodbe tetive ni igral.


"Čas je, da več priložnosti dobijo mladi"
"Odločitev je bila kar težka. Mislim, da je čas, da se umaknem iz reprezentance in da več priložnosti dobijo mlajši igralci, ki jih je veliko. Poleg tega imam ogromno težav s poškodbami. Na vsako tekmo se pripravljam s tabletami ali injekcijami in sem preobremenjen. Če na reprezentančno akcijo ne pridem 100-odstotno pripravljen, je bolje, da me ni. Dres reprezentance sem nosil deset let, pomenila mi je več kot vsak klub, v katerem sem igral. Veliko sem ji dal in vedno sem zanjo rad igral in užival," je svojo odločitev za Radio Slovenija pojasnil Ačimovič.

Kek je še verjel vanj
Potem ko je Slovenija izgubila možnosti za nastop na Euru 2008, je marsikdo pričakoval, da se mu bo za "sodelovanje" zahvalil že Kek, vendar se to ni zgodilo.

Zadel že na drugi tekmi
Priljubljeni Mile je za reprezentanco prvič zaigral 22. aprila leta 1998 na prijateljski tekmi v Murski Soboti proti Češki, avgusta pa se je kot 21-letni mladenič v svojem drugem nastopu proti Madžarski že prvič vpisal med strelce in polepšal debi Srečka Katanca na klopi Slovenije.

Ukrajina, Romunija, Paragvaj ...
Kot Katančev joker bo v spominu navijačev najbolj ostal po sijajnem zadetku proti Ukrajini s sredine igrišča novembra leta 1999 v dodatnih kvalifikacijah za Euro 2000 in treh golih (Švica, Rusija, Romunija), ki so pomagali Slovencem pri uvrstitvi na svetovno prvenstvo leta 2002. Na mundialu je sodeloval pri obeh zadetkih Slovenije. Najprej je proti Španiji podal Sebastjanu Cimerotiču, proti Paragvaju pa je še sam poslal žogo v mrežo.

V zadnjih treh letih brez zadetka
Zadnjič je zablestel septembra 2004 proti Moldaviji, ko je s hat-trickom napovedal nadaljevanje nogometne pravljice tudi s prenovljeno reprezentanco, v kateri ni bilo več njegovega nekdanjega "mentorja" Zlatka Zahoviča. Toda stvari so se po veliki zmagi proti Italiji zasukale v povsem nasprotno smer in slovenski reprezentančni voz pelje od tedaj strmo navzdol. Ačimoviča, ki nikoli ni slovel kot najboljši "fizikalec", je v zadnjih letih mučilo kar nekaj poškodb, najhujšo pa je utrpel januarja lani, ko si je zlomil gleženj.

Bogata tudi klubska kariera
Mile trenutno igra za dunajsko Austrio, njegovi prejšnji klubi pa so bili ljubljanski Železničar, Olimpija, Crvena zvezda, Tottenham, Lille in Al Itihad.

Zbor v nedeljo na Brdu
Reprezentanca se bo pred sredinim gostovanjem na prijateljski tekmi v Podgorici zbrala v nedeljo popoldne na Brdu pri Kranju, ob 19.30 pa bo v Šenčurju prvi trening. 8. in 12. septembra nogometaše čakata kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo proti Luksemburgu v gosteh in Belorusiji doma.

M. R.

Zadetek proti Ukrajini (13. 11. 1999):


Zadetek proti Rusiji (1. 9. 2001):


Zadetek proti Romuniji (10. 11. 2001):


Zadetek proti Paragvaju (12. 6. 2002):

Ačimovič nič več za izbrano vrsto