Thiago Alcantara in Kingsley Coman sta poživila igro Bavarcev in v podaljšku prevesila tehtnico na stran nemških prvakov. Foto: EPA
Thiago Alcantara in Kingsley Coman sta poživila igro Bavarcev in v podaljšku prevesila tehtnico na stran nemških prvakov. Foto: EPA
Thomas Müller
Thomas Müller, ki je bil večji del tekme neviden, je v sodnikovem dodatku izenačil na 2:2. Foto: EPA
Pep Guardiola
Pep Guardiola bo poleti zapustil München. Ocene o njegovi zapuščini bodo odvisne predvsem od tega, kako bo napolnil klubsko vitrino. Rekordni četrti zaporedni naslov nemškega prvaka je zelo blizu, v Ligi prvakov pa Bayern vsekakor ni glavni favorit. Foto: EPA
Massimiliano Allegri
Massimiliano Allegri je našel pravi recept za "tiki-tako". Na koncu je imel smolo, da s klopi ni bilo pravih impulzov. Foto: EPA
Gianluigi Buffon
Gianluigi Buffon je dosegel že skoraj vse, le zmaga v Ligi prvakov se mu še naprej izmika. Foto: EPA
Neymar, Luis Suarez in Lionel Messi
Neymar, Luis Suarez in Lionel Messi so neustavljiva naveza. Barcelona je na dobri poti, da kot prva ubrani naslov v Ligi prvakov. Foto: EPA
Guardiola se je zanesel na nemško mentaliteto

V Münchnu so vsi pričakovali, da se bodo italijanski prvaki večino tekme branili, čeprav se je prva tekma končala z 2:2. Če bo četrt ure pred koncem 0:0, pa bodo skušali vse sile usmeriti v napad in na vse mogoče načine priti do odločilnega zadetka.
Juve bi lahko do odmora vodil tudi s 4:0
Allegri se je odločil za popolno presenečenje. Juventus je od prve minute s presingom po celotnem igrišču presekal vse napade Bavarcev. Po nesporazumu Davida Alabe in Manuela Neuerja v 5. minuti je prišel do vodilnega gola in eno uro so imeli Torinčani vse pod nadzorom.
Bayern je imel ogromne težave v obrambi, do polčasa bi lahko prejel štiri gole. Ko je Neuer slabo izbil žogo in je Alvaro Morata zadel z lobom za 0:2, ni bil v prepovedanem položaju, saj je bil Joshua Kimmich vzporedno z njim. Sijajni Juan Cuadrado je imel tik pred odmorom na nogi 0:3, a je Neuer rešil pravi polom. Obramba Bavarcev je bila razglašena, brez Jeroma Boatenga, Holgerja Badstuberja in Javija Martineza je težko konkurirati najboljšim v Evropi.
Coman in Thiago prava Pepova jokerja
Guardiola se ni prav veliko naučil iz prejšnjih sezon, ko je padel na obeh težkih polfinalnih izpitih proti madridskemu Realu (0:4) in v Barceloni (0:3). Medhi Benatia in Xabi Alonso sta bila v začetni postavi, Juan Bernat, Thiago Alcantara in Kingsley Coman pa na klopi. Igra nikakor ni stekla, in vse dokler so imeli Italijani dovolj sape, je bil četrtfinale zelo oddaljen.
Pri menjavah je Guardiola zadel v polno, Allegri pa se je uštel. Po uri igre je vstopil Coman, ki je na desni strani poživil igro, podal za 2:2 in mojstrsko zadel za končnih 4:2. V 101. minuti je vstopil še Pepov najljubši učenec Thiago. Po odlični igri v soboto proti Werderju je (pre)dolgo čakal na priložnost, nato pa je v 108. minuti dosegel odločilni zadetek.
Pri Juventusu so blesteli Sami Khedira, Morata in Cuadrado. Vse tri je Allegri zamenjal. S tem je izgubil udarno moč v napadu, Mario Mandžukić proti nekdanjim soigralcem ni pokazal veliko.
Guardiola računal na nemško nepopustljivost
"Ne smemo pozabiti, da smo igrali proti finalistu Lige prvakov iz pretekle sezone. Zavedal sem se, da bo zelo težko. Začeli smo preveč nervozno. Proti italijanski ekipi je res zelo težko nadomestiti zaostanek z 0:2. Zelo dobro poznam zgodovino tekem italijanskih in nemških ekip. Res ni lahko zadeti štirikrat v takem položaju. Ob polčasu nam je bilo jasno, da nikakor ne smemo prejeti tretjega zadetka, saj bi to pomenilo konec za nas. Upal sem, da bomo znižali na 1:2, potem lahko odloča tudi nemška nepopustljivost. Vedel sem, da se z enim našim zadetkom lahko vse spremeni. V nogometu gre lahko en polčas vse narobe, potem pa začneš igrati odlično. V podaljšku je igrala le ena ekipa in to smo bili mi," je pojasnil Guardiola.

Ob morebitnem porazu bi se naposlušal kritik
Po tekmi si je lahko pošteno oddahnil. Prejšnji teden je bil v Amsterdamu na sestanku z vodstvom Manchester Cityja, sestava ekipe sinjemodrih za naslednjo sezono je v polnem pogonu. V primeru izpada proti Juventusu bi ga nemški mediji sesuli v prah. Pred njegovim prihodom je Jupp Heynckes zmlel Juventus (2:0 in 2:0), nato pa še Barcelono (4:0 in 3:0) v pohodu na vrh Evrope. Izpad v osmini finala bi pomenil kapljo čez rob in kritike bi padale z vseh strani.
Allegri: Izgubili smo, vseeno pa smo lahko ponosni
Mnogi strokovnjaki so menili, da bo šla pot Juventusa navzdol po odhodu Antonia Conteja. S prihodom Allegrija se je krivulja obrnila navzgor. Juve je na poti proti petemu zaporednemu "scudettu", v Evropi pa je že drugo sezono zapored prikazal odlične igre.
"Moram pohvaliti svoje izbrance. Odigrali smo precej bolje kot pred tremi tedni doma. To je bil res velik test, 65 minut smo igrali odlično, priigrali smo si številne priložnosti. Na koncu tekme smo naredili veliko napako. Seveda sem zelo razočaran. Vodili smo z 2:0 in imeli veliko priložnost za tretji gol. Lewandowski je znižal na 1:2 iz ene redkih priložnosti, ki jih je imel Bayern. Tekme je bilo že skoraj konec. Na takih srečanjih odločajo malenkosti in to je bil tokrat gol Mülerja za 2:2. Prav nihče ni pričakoval, da bomo tako dobro igrali v Münchnu. Izgubili smo, vseeno pa smo lahko ponosni na svojo predstavo. Zdaj lahko vse sile usmerimo v Serie A in boj za naslov," je razlagal Allegri.
Khedira: Naš nasprotnik ni bil le Bayern
Ko je Khedira v 68. minuti zapuščal zelenico, ni prav nič kazalo na preobrat. Nemški reprezentant je presekal številne akcije Bavarcev, ki so imeli po njegovem odhodu z igrišča precej lažje delo.
"Bayern je imel dve dobri akciji v 90 minutah. Imeli smo ogromno smolo, v ključnih trenutkih nismo zadeli tretjič, kar bi pomenilo konec tekme. Bayern smo presenetili z odlično igro in zaslužili bi si napredovanje. Ta poraz je res grenak. Bayern je prišel do preobrata z izjemnimi potezami posameznikov. Moram pa poudariti, da naš nasprotnik ni bil le Bayern," je dejal Khedira, ki je bil jezen na sodnika Jonasa Ericssona.
Lahm: To je bil neverjeten večer
"To je bil neverjeten večer. Take tekme še bolj povežejo ekipo. Ko se srečata dve vrhunski ekipi, res odločajo malenkosti. Če bi prejeli tretji gol, bi bilo vsega konec. Že ob koncu rednega dela se je videlo, da so igralci Juventusa utrujeni. Naši rezervisti so poživili igro in zrežirali preobrat. Navijači so nas ponesli v odločilnih trenutkih. Vzdušje je bilo enkratno," je bil zadovoljen kapetan Bayerna Philipp Lahm.
Müller odrezan do 91. minute
Ko je četrti sodnik Mehmet Culum dvignil tablo, kjer je pisalo, da so na sporedu le še tri minute sodnikovega dodatka, se je zdelo, da Bavarcem ni več pomoči. Po veliki napaki Patrica Evraja je Coman z desne strani podal pred vrata, kjer je Müller z glavo izsilil podaljšek.
"Tekma ni potekala po našem načrtu. Vse skupaj je bilo kar malce čudno. Naredili smo dve veliki napaki v obrambi in prejeli dva gola. Juve je odlično stal v obrambi, večino tekme sem bil odrezan. Že med odmorom smo se zmenili, da ni prav nič izgubljeno, tudi če bo v 80. minuti še vedno 0:2," je bil nasmejan Müller.
"Šele v podaljšku smo res videli, kako dobro lahko igramo nogomet. Podarili smo jim dva gola, na začetku nam ni steklo. Ogromno smo vložili za vrnitev po 0:2 in izplačalo se je," je dodal Neuer.

Rummenigge
: Uefa se mora zamisliti nad sistemom
Predsednik upravnega odbora Karl-Heinz Rummenigge je razmišljal o žrebu. Zenit se je srečal z Benfico, Gent z Wolfsburgom, že v osmini finala pa sta se merila dva velikana evropskega nogometa, ki prevladujeta v svojih državah.
"Res ne vem, kako se lahko zgodi, da se že v osmini finala srečata dve tako močni ekipi. Ogledal sem si vse tekme osmine finala Lige prvakov. O nekaterih raje ne bi izgubljal besed. Res škoda, da je Juventus zdaj izpadel, Uefa se mora zamisliti nad sistemom," je poudaril Rummenigge.
Luis Enrique: Le proti Bayernu si ne bi želel igrati
Precej manj napeto je bilo na Camp Nouu, kjer je Barcelona še drugič premagala Arsenal (3:1) in se devetič zapored prebila v četrtfinale Lige prvakov.
"Nimam nobene želje za petkov žreb, popolnoma vseeno mi je, kdo bo naš tekmec v četrtfinalu. Le proti Bayernu si ne bi želel igrati. Vesel sem za Guardiolo, da je Bayern zmagal. Zasluži si, njegova ekipa se nikoli ne preda. Ko je bilo ob polčasu 0:2, sem vseeno še verjel, da bi lahko prišlo do preobrata. Bayern in Juventus sta bila dva kandidata za zmago v Ligi prvakov. Zelo dobro za nas je, da je zdaj eden izpadel," je povedal trener evropskih prvakov Luis Enrique.

Guardiola se je zanesel na nemško mentaliteto