Argentinska reprezentanca se na južnoameriško nogometno prvenstvo že pripravlja v Kaliforniji. Foto: Reuters
Argentinska reprezentanca se na južnoameriško nogometno prvenstvo že pripravlja v Kaliforniji. Foto: Reuters

Argentinci, sicer favoriti za naslov južnoameriškega prvaka, prvo tekmo turnirja igrajo v noči s 6. na 7. junij proti Čilu v Santi Clari v Kaliforniji. Toda nastop 'gavčev' je zdaj pod velikim vprašajem, razlog pa je vmešavanje argentinske politike v delo nogometne zveze.

Namreč, vlada je prepovedala oziroma 'zamrznila' predsedniške volitve zveze, ki so na sporedu 30. junija. Hkrati je imenovala tudi dva inšpektorja, ki bosta raziskala obtožbe glede domnevne protipravne delitve dohodkov iz naslova TV-pravic.

Povsem jasno vmešavanje vlade v delo zveze
Izvršni direktor argentinske nogometne zveze Damian Dupiellet je za radijsko postajo La Red razkril, da se bodo v zvezi na izredni seji odločili, ali bodo reprezentanco, ki se trenutno na turnir pripravlja v Kaliforniji, poklicali nazaj v domovino. "Volitve so zamrznjene za 90 dni, potem so lahko odložene še za nadaljnjih 90. Vlada je poslala dva inšpektorja, ki bosta izvedla notranjo revizijo. To je povsem jasno vmešavanje vlade v delo zveze," je poudaril Dupiellet. Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je v zadnjih letih zaradi vmešavanja vlad v delo nogometnih zvez suspendirala kar nekaj držav, vključno z Nigerijo, Kamerunom in Indonezijo. "Južnoameriško nogometno zvezo (Comnebol) in Fifo bomo vprašali, ali poseg vlade v naše delo krši pravila," je še zaupal Dupiellet.

Argentinski časnik Clarin je poročal, da so glavni vzroki za začasni odlog volitev v zvezi pretresi na njenem finančnem in upravnem področju, potem ko je predlani umrl dolgoletni predsednik Afe in podpredsednik Fife Julio Grondona.