Thomas Müller je odigral življenjsko partijo. V 80. minuti je že signaliziral, da bi rad zapustil igrišče, a je stisnil zobe in le dve minuti zatem postavil končni izid. Foto: EPA
Thomas Müller je odigral življenjsko partijo. V 80. minuti je že signaliziral, da bi rad zapustil igrišče, a je stisnil zobe in le dve minuti zatem postavil končni izid. Foto: EPA
Po magičnem večeru v Fröttmaningu so nogometaši Bayerna proslavljali s svojimi navijači. Foto: EPA
Uli Hoeness
Uli Hoeness, ki ima zadnje dni zares veliko težav z davčno afero, je užival v najbolj odmevni zmagi Bayerna v zadnjem desetletju. Foto: EPA
Lionel Messi in Xavi
Lionel Messi in Xavi sta bila popolnoma odrezana. Zdajšnja generacija Barce, ki je napolnila vitrino z lovorikami, še ni doživela takega debakla. Foto: EPA
Mario Gomez in Dante
Mario Gomez in Dante sta kraljevala v igri z glavo. Foto: EPA
Arjen Robben
Arjen Robben je pozabil lansko zelo slabo sezono. V spomladanskem delu spet spominja na najboljše čase. Foto: EPA
Viktor Kassai
Viktor Kassai je naredil številne napake. Najbolj izstopa prekršek Müllerja nad Jordijem Albo pri zadetku Arjena Robbna za 3:0. Foto: EPA
Jordi Roura in Tito Vilanova
Jordi Roura in Tito Vilanova bosta morala skovati popolnoma drugačno taktiko za povratno tekmo naslednjo sredo. Foto: EPA

Predsednik Uli Hoeness je osumljen utaje davkov, novica o rekordnem prestopu Maria Götzeja v München je prišla v javnost ob najbolj neprimernem trenutku, in sicer jo je objavil časnik Bild. V torek se je v Münchnu govorilo o vsem mogočem, le o Barceloni premalo. Stari lisjak Jupp Heynckes, ki je zares podrobno preučil igro Barcelone in našel številne pomanjkljivosti, je znal svoje izbrance pripraviti za veliki obračun.
Nogomet je bil v Nemčiji vedno prvi šport, večina športnih oddaj je več kot polovico časa namenila najbolj pomembni postranski stvari na svetu, v zadnjih dneh pa je količina poročanja celo za nemške razmere presegla vse normalne okvire. Prvič sta dva kluba v polfinalu Lige prvakov, največji nemški dragulj Götze pa se iz Dortmunda seli na Bavarsko za rekordnih 37 milijonov evrov. Veliko prelitega črnila in analiz se še obeta, a prav nihče si ni mislil, da bo ekipa, ki je v zadnjih letih narekovala ritem evropskega nogometa, v Fröttmaningu delovala tako nebogljeno.
Zakaj je poškodovani Messi igral vseh 90 minut?
Lionel Messi
res ni bil pripravljen za tako tekmo po poškodbi stegenske mišice, a vseeno nihče ni pričakoval takega poloma. "Bayern je bil precej močnejši, dobili so vse pomembne dvoboje. To je bila sramota, naslednji teden mora biti vse drugače. Moramo se hitro pobrati," je bil kratek argentinski virtuoz, ki je odigral vseh 90 minut, Cesc Fabregas pa ni stopil na zelenico.

Barca podobno nemočna kot v Atenah

Zadnja ekipa, ki je v Ligi prvakov premagala Barcelono s 4:0, je bil Dinamo Kijev v skupinskem delu tekmovanja novembra 1997. A ta poraz le ni bil tako pomemben, precej bolj boleča je bila zaušnica v finalu Lige prvakov proti Milanu v Atenah - 18. maja 1994 je Barca izgubila z 0:4, ko sta imela šov Daniele Massaro in Dejan Savičević z izjemnim lobom prek zdajšnjega športnega direktorja Kataloncev Andonija Zubizarrete.

Roura: Nismo mogli slediti ritmu Bayerna

"Bayern je odigral odlično. Imajo zelo robustno ekipo, ki je fizično izvrstno pripravljena. Mi preprosto nismo bili dovolj sveži, nismo mogli slediti ritmu Bayerna, vse skupaj bo treba analizirati. Igralci so potolčeni v garderobi. Zelo smo se veselili te tekme, zdaj pa nas zelo boli visok poraz," je pojasnil pomočnik trenerja Jordi Roura, ki je vodil moštvo ob odsotnosti Tita Vilanove, ki je bil do začetka aprila na zdravljenju v New Yorku.
Xavi: Ustvarili si nismo nobene prave priložnosti
"Zares so nas dobro nadigrali, a na povratni tekmi bomo prikazali popolnoma drugačen obraz in skušali bomo priti do preobrata. Nima smisla govoriti o sodniku, ne mislim iskati izgovorov," je dejal Gerard Pique.
Xavi prav tako ni imel svojega večera, Barca tudi na sredini igrišča ni bila dorasla: "Bayern je bil precej boljša ekipa. V prvem polčasu smo imeli veliko posest žoge in s tem nadzor nad igro, vendar si nismo ustvarili nobene prave priložnosti."

Štirih igralcev ne more preigrati, lahko pa preteče 13 km

Junak večera je bil Thomas Müller. 19. maja lani bi se lahko z zlatimi črkami vpisal v zgodovino kluba, ko je v 83. minuti z glavo zadel za vodstvo z 1:0 v finalu Lige prvakov proti Chelseaju, a je Didier Drogba izenačil tik pred koncem in pokvaril veliko zabavo v Münchnu. Po porazu v loteriji z bele točke so tekle solze v potokih, navijači Bayerna še zdaj ne morejo verjeti, kaj se je zgodilo tistega pomladnega večera. Popolnoma drugačni so bili občutki v torek ob 22.35.
"Za polfinale Lige prvakov se ni treba motivirati. Igrati proti tako slavni ekipi je še posebej zanimivo. Morda se na kakšno tekmo Bundeslige ne pripravim ravno optimalno, proti Barceloni pa vsak da svoj maksimum. Louis van Gaal mi je velikokrat dejal, da je moj zaščitni znak tek. Ne znam preigrati štirih igralcev v eni akciji, 13 kilometrov pa lahko pretečem na taki tekmi. Pri tretjem golu sem imel srečo, da sodnik ni piskal prekrška," je bil nasmejan Müller, ki je poleg dveh golov podal še za drugi zadetek Maria Gomeza, pri tretjem golu pa je sodeloval z "body-checkom", ko je iz igre odstranil Jordija Albo, sodnik Viktor Kassai pa se na začudenje vseh ni oglasil.
"4:0 je sanjski izid, a večkrat sem že slišal, da je na Camp Nouu v zraku neka magija. Treba bo dokazati, da lahko dobro igramo tudi na njihovem stadionu," je sklenil Müller.
Robben: To je noro!
Nesrečnik lanske sezone Arjen Robben je dosegel sporen tretji gol. "Že kmalu sem začutil, da je na tej tekmi veliko mogoče. Vseeno je kar težko verjeti, da smo Barcelono premagali kar s 4:0. To je res noro. Zelo smo lahko ponosni, saj je Barca v zadnjih letih prevladovala v Evropi. To zmago posvečamo našemu predsedniku Hoenessu," je povedal Nizozemec.
Heynckes: Igralci celo presegli moja pričakovanja
Heynckes je po tekmi deloval zelo umirjeno, zaveda se, da zdaj ni čas za kakšno evforijo. "Že vso sezono igramo odličen nogomet. Kemija v ekipi je izjemna, vsi se razumemo tudi zunaj igrišč. Vsi smo zelo lačni po težki lanski sezoni. Imeli smo pripravljen načrt za Barcelono, igralci so celo presegli moja pričakovanja, prikazali so neverjetno bojevitost, vsi so se disciplinirano vračali v obrambo," je vtise strnil 67-letni strokovnjak, ki je dolga leta deloval tudi v Španiji.

Rummenigge in Beckenbauer navdušena

Predsednik upravnega odbora Karl-Heinz Rummenigge je bil presenečen nad izjemno predstavo: "Več desetletij sem že v nogometu, a takega večera še nisem doživel. 4:0 proti najboljši ekipi sveta je zares sanjski izid. Vse nam je šlo perfektno od nog, videlo pa se je, da Messi ni bil pravi. Barcelona sploh ni imela velikih priložnosti, kar se ne zgodi pogosto."
Častni predsednik Franz Beckenbauer je kar žarel v studiu televizijske postaje Sky Sport, kjer je skupaj z Ruudom Gullitom in Tonijem Polsterjem analiziral srečanje: "Bolje se ne da igrati. Niti v najlepših sanjah si nisem predstavljal, da bomo zmagali tako visoko. Zdaj se odpira možnost za nemški finale na Wembleyju," je pohvale nizal "Kaiser", ki je Heynckesa označil za čarovnika.
Hoeness plačal pet milijonov evrov, da je lahko na prostosti
Vseeno je v Münchnu še vedno v ospredju precej bolj neprijetna tema. Uli Hoeness je duša in srce Bayerna. Klubu je stal ob strani v slabih časih, zaslužen je za številne lovorike, z nemškim prvenstvom je letos osvojil že 50. pokal s tem najbolj uspešnim nemškim klubom. Brez predsednika si ni mogoče predstavljati nobene lovorike Bayerna. V torek zvečer so ga številni gostje na častni tribuni pozdravljali, visoka zmaga je pomenila pravo zdravilo.
Nemške davčne oblasti po njegovi samoprijavi preiskujejo domnevno utajevanje davkov. Tožilstvo v Münchnu je potrdilo preiskavo zoper Hoenessa in njegove domnevne račune v Švici, a niso izdali podatkov o tem, za kakšne vsote naj bi šlo, prav tako pa ne vedo, kdaj bo preiskava končana. 20. marca so opravili hišno preiskavo na njegovem domu, plačati je moral tudi pet milijonov evrov, da je lahko ostal na prostosti.
Je bil res borzni odvisnik?
Hoeness je med tekmami in celo med pogovori z novinarji v mešani coni Allianz Arene velikokrat pogledoval na telefon. Vsi so menili, da je zelo zaposlen in ima veliko klicev, a njega je zanimalo trenutno stanje na borzi. Večkrat na dan se je pogovarjal s svojimi posredniki. Trgoval je z bakrom, kositrom in cinkom, menjaval je valute, vsako minuto je želel vedeti vrednost ameriškega dolarja. V vsem skupaj je bil pravi mojster, zaslužil je precej denarja, a dobička ni prijavil.
Pred 31 leti čudežno preživel letalsko nesrečo
Za Hoenessa velja, da uživa v svojem drugem življenju. 16. februarja 1982 se je s skupaj s tremi prijatelji z manjšim letalom odpravil na reprezentančno tekmo v Hannover. Pilot je bil nekdanji alpski smučar in Ulijev prijatelj Wolfgang Junginger. Hoeness je med letom spal na zadnjem sedežu, pilot je izgubil nadzor in letalo je strmoglavilo. Vsi trije preostali potniki so bili na mestu mrtvi, Hoeness pa jo je čudežno odnesel le s pretresom možganov in odrgninami. V ledeno mrzli noči ga je našel gozdar Karl-Heinz Deppe, ki je bil na kontrolni vožnji v svojem revirju. Uli je bil povsem premražen in krvav, pomoč je prišla v zadnjem trenutku. Naslednje jutro, ko se je zbudil v bolnišnici, je vprašal, kakšen je bil izid na reprezentančni tekmi. Nogometaši Bayerna so zmago v nemškem pokalu poklonili njemu v čast. 31 let pozneje se je Hoeness znašel v ogromnih težavah, o njegovih davčnih utajah se govori celo v nemškem parlamentu ...
Rummenigge si brez Hoenessa ne more zamisliti kluba
"Uli je moj prijatelj, zdaj sva še bolj stopila skupaj. Vsi vemo, kaj se je zgodilo z nekdanjim nemškim predsednikom, ki so ga mediji raztrgali. Uli je naredil napako, ki jo je tudi priznal, zato si ne zasluži takih neutemeljenih kritik," je dejal Heynckes, ki je s Hoenessom dolgoletni prijatelj.
Rummenigge je poudaril pomembnost predsednika: "Uli Hoeness je najpomembnejši človek pri Bayernu, brez njega si ne morem zamisliti tega kluba. Vsekakor mu stojim ob strani v teh časih."

Milan že občutil moč Barce na Camp Nouu

Barcelona je na Camp Nouu popolnoma drugačna ekipa. Milan je odpihnila kar s 4:0, zato so igralci Bayerna ostali zelo previdni. Kapetan Philipp Lahm je še posebej poudaril, da je na vrsti še 90 minut hudega boja, ker Katalonci ne morejo več veliko izgubiti.
Aleš Golob