Sepp Blatter je odstopil štiri dni po ponovni izvolitvi. Foto: EPA
Sepp Blatter je odstopil štiri dni po ponovni izvolitvi. Foto: EPA
Odmevi iz sveta po odstopu Blatterja
Blatter podlegel pritiskom in odstopil

In dokler je vse skupaj le v dobro delovanja organizacije, ni nobenih večjih težav. Sepp Blatter zagotovo ni edini, ki bi ga lahko označili za samodržca. Toda ne smemo mimo tega, da mu to omogočajo tudi pravila, ki dovoljujejo tako vodenje organizacije. Denimo pri Mednarodnem olimpijskem komiteju so mandati predsednika omejili. V svetovni nogometni organizaciji pa sta bila, denimo, dva Blatterjeva predhodnika na čelu Fife dlje, kot bi bil Blatter, če bi peti mandat opravil do konca.

Francoz Jules Rimet se še danes omenja kot legendarni predsednik. Po njem se celo imenuje pokal, ki ga prejmejo svetovni prvaki. Brazilec Joao Havelange je bil Blatterjev predhodnik in ni jih malo, ki pravijo, da je Švicar zanj pravi smrkavec. Havelange naj bi v navezi z rojakom Ricardom Teixeiro v času, ko sta se njuna mandata pokrivala, opravil marsikaj, kar denimo Blatterju niti ne bi padlo na pamet. Ali pa se motim, saj je bil večji del mandata omenjenega Havelanga v vlogi generalnega sekretarja zveze prav Blatter, ki je potem posledično stopil v Brazilčeve čevlje, ki mu navkljub precej nižji rasti niso bili nikdar preveliki.

Po petkovi vnovični izvolitvi je bilo pozivov Blatterju naj se vendarle pogleda v ogledalo ogromno. Edini med velikani nogometne zveze, ki je pozdravil njegovo izvolitev, je bil Pele, ki je v ponedeljek s svojim nekdanjim Cosmosom prispel v Havano. Newyorčani so prvo ameriško moštvo, ki gostuje na rdečem otoku po otoplitvi odnosov s severno sosedo. Pele je še enkrat potrdil, da je bil najboljši tedaj, ko je bil na igrišču.

V svetu športa bi se podobnih Blatterjev našlo še ogromno. Če omenim le Dr. Hasana Moustafo, ki že vrsto let vodi Svetovno rokometno zvezo. Ampak rokomet je daleč od oči javnosti. Prav zanimiv je bil v zadnjih dneh odstop Romuna Maruisa Vizerja s predsedniškega mesta Sport Accorda. Nekdanji uslužbenec romunske tajne policije je z nekaj svojimi akcijami močno načel tudi ugled Mednarodnega olimpijskega komiteja. Vizer, osebni prijatelj drugega najmočnejšega človeka svetovne politike, je v nedeljo odstopil, in tega ni omenil noben slovenski medij. Njegovi predlogi Mednarodnemu olimpijskemu komiteju so bili zavrnjeni. Zdaj ga ni več niti v komiteju za pripravo olimpijskih iger v Tokiu. Kakšna bo usoda Sport Accorda, ki je načrtoval tudi pisarno pri nas v Mariboru, je težko reči, mnoge mednarodne zveze, ki so se mu pridružile, pa ne bodo več sedele na dveh stolih, ampak se vračajo pod pet krogov.

Američani so sinoči v skladu s svojim naglasom ogromno uporabljali besedo "bleder" (bladder), kar po naše pomeni mehur. Blatterjeva doba se je razpočila kot mehur, ker ni znal pravočasno sestopiti. In to je res odlika le največjih, pa tudi če so precej v senci svetovnega nogometa.

Odmevi iz sveta po odstopu Blatterja
Blatter podlegel pritiskom in odstopil