Čile je dolgo časa čakal na prvi naslov južnoameriškega prvaka, zdaj pa je v letu dni osvojil kar dva. Foto: Reuters
Čile je dolgo časa čakal na prvi naslov južnoameriškega prvaka, zdaj pa je v letu dni osvojil kar dva. Foto: Reuters
Francisco Silva
Francisco Silva, ki je vstopil šele v 104. minuti, je v peti seriji zanesljivo zadel z bele točke in poskrbel za veliko veselje nogometašev Čila. Foto: Reuters
Claudio Bravo
Claudio Bravo je bil drugič zapored izbran za najboljšega vratarja Cope Americe. Foto: Reuters
Lionel Messi
Lionel Messi je v prvi seriji streljal prek vrat. Po koncu je le obsedel na klopi. Novo veliko razočaranje za zvezdnika Barcelone. Foto: Reuters
Alexis Sanchez
Alexis Sanchez je bil izbran za najboljšega igralca Cope Americe Centenario. Foto: Reuters
Marcelo Diaz
Marcelo Diaz je v uvodne pol ure dvakrat nepravilno ustavil Lionela Messija in hitro je moral zapusiti zelenico. Foto: Reuters
Poraz, ki je zatresel temelje Argentine


29-letni Messi je pri Barceloni prava ikona, v dresu izbrane vrste pa še ni dvignil največjih lovorik. Argentina čaka na naslov na južnoameriškem prvenstvu že vse od leta 1993. Na letošnjem turnirju v ZDA ob stoletnici tega tekmovanja so izbranci Gerarda Martina navdušili in nizali zmage do finala, a so znova ostali praznih rok.
Vidal, Messi in Biglia nenatančni
V prvi seriji strelov z bele točke je Messi z levico poslal žogo prek vrat. Zapravil je lepo priložnost, da kaznuje slab strel Artura Vidala. Vezist Bayerna je slabo streljal in Sergio Romero je njegov strel zlahka odbil. V četrti seriji je sijajni vratar Claudio Bravo obranil strel Lucasa Biglie, vsi drugi strelci pa so bili natančni. V peti seriji je zmago Čila zagotovil rezervist Francisco Silva (4:2).
Sanchez najboljši igralec turnirja
Čile je 4. julija lani na domačem igrišču v Santiagu osvojil naslov južnoameriškega prvaka, izjemna generacija pa je tudi v ZDA blestela. Nogometaši Čila so pobrali tudi vsa priznanja. Za najboljšega igralca celotnega prvenstva je bil izbran Alexis Sanchez, najboljši strelec je bil Eduardo Vargas s šestimi goli, najboljši vratar pa Bravo.
Higuain ni izkoristil Medelove velike napake
Srečanje pred več kot 82.000 gledalci na stadionu MetLife v East Rutherfordu se je začelo v visokem ritmu. Takoj po izvajanju sredine je Ever Banega prodrl in močno streljal s 25 metrov, za las je poslal žogo mimo leve vratnice. Argentinci so bili podjetnejši, Messija so Čilenci ustavljali na vse mogoče načine. Brazilski sodnik Heber Roberto Lopes je imel res veliko dela, saj je bila igra zelo groba.

V 21. minuti je Gary Medel naredil veliko napako na svoji polovici, slabo si je zaustavil žogo, Gonzalo Higuain je stekel sam proti vratom, žogo je poslal prek Brava, a je zletela malce mimo vrat. Medel je skušal vrniti, vendar je bil nespreten pri posredovanju in zaletel se je v vratnico, zato je potreboval pomoč fizioterapevta.
Najprej izključen Diaz, nato še Rojo
Argentinci so imeli precej več priložnosti, Nicolas Otamendi je z glavo meril prek vrat v 26. minuti. Tri minute zatem je Čile ostal le z deseterico, saj je bil izključen Marcelo Diaz, ki je nepravilno ustavil Messijev hiter prodo . Prejel je drugi rumeni karton.

Čile se je osredotočil le na organizirano obrambo, še naprej pa je potekala prava bitka. Rumena kartona sta prejela tudi Javier Mascherano in Vidal, pet minut pred odmorom pa še Messi zaradi simuliranja. Zelo hitro in brez dotika je padel v kazenskem prostoru. Dve minuti pred odmorom je Marcus Rojo pokosil Vidala s štartom s hrbta. Pritekel je Charles Aranguiz, ki je brcnil proti Roju, branilec pa ga je brcnil nazaj in si prislužil rdeči karton. V prvem polčasu je bilo kar pet minut sodnikovega dodatka, ekipi pa sta odšli v nadaljevanje le z deseterico.
Precej bolj umirjen drugi polčas
Na začetku drugega dela so se strasti umirile. Čilu je z igro kratkih podaj in večje posesti žoge uspelo držati Argentince daleč od svojih vrat. Martino je v igro poslal Matiasa Kranevitterja in Sergia Agüera. Deset minut pred koncem rednega dela je Vargas sprožil prvi nevarnejši udarec na vrata Romera, ki pa je bil na mestu.
Bravo preprečil veselje Agüeru
V podaljšku sta bili obe ekipi že na koncu z močmi. Najlepšo priložnost na tekmi je imel Agüero v 100. minuti. Po podaji Messija iz prostega strela je prišel do strela z glavo z desetih metrov. Žogo je mojstrsko poslal v loku, zletela bi pod prečko v mrežo, a se je Bravo iztegnil in jo z izjemno parado odbil v kot. Po 120 minutah sta mreži še vedno mirovali.
Čile je imel večjo posest žoge (46:54 odstotka), a je imela Argentina precej več strelov (16:4, v okvir vrat 5:3) in kotov (9:4). Vse skupaj ni pomagalo, saj so bili Čilenci znova bolj zbrani pri strelih z bele točke.

Finale, New Jersey:
Argentina - ČILE * 2:4 (0:0)
82.026 gledalcev
RK: Rojo 43.; Diaz 29.
* - po streljanju 11-m

Enajstmetrovke:
Vidal (Romero brani)
Messi (čez gol)
Castillo
Mascherano
Aranguiz
Agüero
Beausejour
Biglia (Bravo brani)
F. Silva
Argentina: Romero, Mercado, Otamendi, Funes Mori, Rojo , Biglia, Mascherano , Banega (111./Lamela), Messi , Higuain ( 70./Agüero), di Maria ( 57./Kranevitter ).

Čile: Bravo, Isla, Medel, Jara, Beausejour , Vidal , Diaz , Aranguiz , Fuenzalida ( 80./Puch), Vargas ( 109./Castillo), Sanchez ( 104./F. Silva).

Sodnik: Heber Roberto Lopes (Brazilija)



Najboljši igralec turnirja: Alexis Sanchez (Čile)

Najboljši strelec turnirja:
Eduardo Vargas (Čile), 6 golov

Najboljši vratar turnirja:
Claudio Bravo (Čile)

Nagrada za fair play:
Argentina


Zmagovalci Cope Americe v zadnjih 30 letih:
1987 (gostitelj prvenstva - Argentina): Urugvaj
1989 (Brazilija): Brazilija
1991 (Čile): Argentina
1993 (Ekvador): Argentina
1995 (Urugvaj): Urugvaj
1997 (Bolivija): Brazilija
1999 (Paragvaj): Brazilija
2001 (Kolumbija): Kolumbija
2004 (Peru): Brazilija
2007 (Venezuela): Brazilija
2011 (Argentina): Urugvaj
2015 (Čile): Čile
2016 (ZDA): Čile



Poraz, ki je zatresel temelje Argentine