Christian Atsu je član Chelseaja, a kot posojen nogometaš igra za Everton. Foto: Reuters
Christian Atsu je član Chelseaja, a kot posojen nogometaš igra za Everton. Foto: Reuters

Ganci so v Ekvatorialni Gvineji za uvrstitev med štiri zlahka premagali Gvinejo s 3:0. V precej bolj razburljivem obračunu je Slonokoščena obala s 3:1 ugnala Alžirijo.

Ganci so prvi gol dosegle že v četrti minuti, ko je Andre Ayew s petko lepo našel Christiana Atsuja, ki je žogo zlahka poslal v mrežo. Črne zvezde so prednost podvojile ob koncu prvega polčasa, ko so izkoristile hudo napako gvinejske obrambe. Djibril Paye je na svoji strani igrišča žogo želel podati Baissami Sankohu, a je žogo prestregel Kwesi Appiah, ki je izkoristil ponujeno darilo. Tekma je bila dokončno odločena po uri igre, ko se je med strelce spet vpisal Atsu. Akcijo je začel z desne strani, nato pa žogo poslal v zgornji kot vrat.

Dva gola Bonyja
Junak zadnjega četrtfinala je bil novopočeni napadalec Manchester Cityja Wilfried Bony, ki je zabil dva gola. Prvega je dosegel v 26. minuti, ko se je po podaji Gradela izognil zanki prepovedanega položaja in premagal alžirskega vratarja. Alžirija je izenačila na začetku drugega dela prek napadalca zagrebškega Dinama Soudanija. Sloni so spet povedli v 69. minuti, ko je Bony v zadetek spremenil predložek Yaye Toureja. Zmago je v sodnikovem podaljšku potrdil Gervinho.
Afriško prvenstvo, četrtfinale:

GANA - Gvineja 3:0 (2:0)
Atsu 4., 61., Appiah 44.
RK: Yattara 90./Gvineja
SLONOKOŠČENA OBALA - Alžirija 3:1 (1:0)
Bony 26.,69., Gervinho 90.; Soudani 51.

Kongo - DR KONGO 2:4 (0:0)
Dore 55., Bifouma 62.; Mbokani 65., 91., Bokila 75., Kimwaki 81.
Tunizija - EKVATORIALNA GVINEJA 1:2 (1:1, 0:0)
Akaichi 70.; Balboa 93./11-m, 102.

Polfinale, sreda ob 20.00:
DR KONGO - SLONOKOŠČENA OBALA
Četrtek ob 20.00:
GANA - EKVATORIALNA GVINEJA