Nejc Pečnik bo po Pragi zaigral na sončni Madeiri pri Nacionalu, kjer se je prvih nogometnih korakov naučil Cristiano Ronaldo, ki je že pri 12 letih odšel k lizbonskemu Sportingu. Foto: MMC RTV SLO
Nejc Pečnik bo po Pragi zaigral na sončni Madeiri pri Nacionalu, kjer se je prvih nogometnih korakov naučil Cristiano Ronaldo, ki je že pri 12 letih odšel k lizbonskemu Sportingu. Foto: MMC RTV SLO
Valter Birsa
Za Sochaux je Valter Birsa odigral 66 prvenstvenih tekem, na katerih je zabil osem golov, z 'levčki' pa je osvojil tudi francoski pokal. Foto: MMC RTV SLO
Samir Handanovič je letos zaigral na 34 tekmah Serie A in ob tem prejel 45 golov ter bil eden najboljših posameznikov kluba iz Vidma. Foto: Reuters
Klemen Lavrič ni sodeloval pri polomu 'veveric', ki jih je Sanfrecce razbil s kar 7:0. Trbovljčan je na stranskem tiru zaradi slabše pripravljenosti po poškodbi in spora s trenerjem, katerega usodan po zgodovinskem polomu Omiye še ni jasna. Foto: EPA

Od 13 izbrancev Matjaža Keka, ki so imeli vsaj teoretično možnost za igranje, je na zelenice stopila le trojica: vratarja in bratranca Handanovič ter vezist Mirnes Šišič. Prvenstvo so pretekli konec tedna končali "Italijani", "Francozi", "Španec", "Nizozemec", "Srb" in zadnji "Nemec".

Maroh izrinil Prašnikarja
Slednji, poškodovani Dominic Maroh, je proslavil napredovanje Nürnberga, ki je v kvalifikacijah za popolnitev 1. Bundeslige izločil Energie, od katere se poslavlja Bojan Prašnikar, prvi Slovenec, ki je vodil kakšen klub v eni izmed elitnih evropskih lig. Maroh, nemški Slovenec, ki še čaka na prvi reprezentančni nastop, si je pred tem po oceni uglednega Kickerja priboril status 4. najbolje ocenjenega branilca 2. Bundeslige.

Po Češki Portugalska
Prestop Nejca Pečnika iz Mik CM Celja v Nacional bo napolnil osiromašeno celjsko blagajno, 23-letni Dravograjčan pa sam prav tako ne taji veselja ob prestopu na Portugalsko. "Podpisal sem predpogodbo in dogovorili smo se o vseh podrobnostih. Uradno bom pogodbo podpisal po vrnitvi v Funchal, ko bom opravil zdravniške preglede, toda to je le še formalnost," se novega poizkusa v tujini veseli Pečnik, ki je prvo polovico letošnje sezone preživel na posoji pri praški Sparti, kjer pa se ni naigral.

Birsa bo "mladinec" še dve leti
Pred zadnjim krogom francoskega prvenstva je Auxerre izkoristil možnost odkupa Valterja Birse, ki je v burgundski klub prišel kot posojeni igralec Sochauxa. 22-letni Šempetrčan, ki je tokrat izpustil sploh prvo tekmo v belem dresu, bo tako še dve leti nosil dres Združenja mladih Auxerrja, kot se v prevodu glasi uradno ime enega najuglednejših francoskih klubov.

Srečanje Grenobla in Sochauxa je minilo brez slovenskega deleža, Boštjan Cesar je počival zaradi kartonov, Bojan Jokič pa je že standardno sedel na klopi "levčkov". Auxerre je sezono sklenil na osmem mestu, Grenobel na 13., Sochaux pa na 14.

Jesensko-zimski mrk odnesel Evropo
Udinese Samirja Handanoviča in Jana Koprivca, ki že nekaj časa ni bil rezerva rojaku, je konec "vroče-mrzle-vroče" sezone sklenil z razbitjem Cagliarija (6:2). Skromni furlanski klub, ki ima enega manjših proračunov v Seria A, je zasedel končno 7. mesto, evropsko ligo je odnesel rezultatski mrk konec lanskega koledarskega leta.

Na nedeljski tekmi je Handanoviča opazoval trener vratarjev pri Bayernu Walter Junghans. Že pred dnevi so se pojavile govorice, da naj bi se pri nemškem podprvaku začeli zanimati za "Sarmo", kar se je zdaj potrdilo. Bayern ima precej velike težave z vratarji, saj Michael Rensing in Hans Jörg Butt letos nista blestela.

Frosinone Zlatka Dediča (7 golov) je Serio B sklenil na 11. mestu, Mantova Jasmina Handanoviča (branil na vseh tekmah) pa je bila 13.

Betis izpadel, Ilič na izhodnih vratih
Branko Ilič
, ki je že dolgo na stranskem tiru v sevillskem Betisu, je najverjetneje sklenil bivanje v Španiji. Betis je izpadel iz La Lige in slovenski branilec je le eden izmed številnih igralcev, ki so na seznamu za odhod. Mirnes Šišič je s Crveno zvezdo končal sezono na 3. mestu srbskega prvenstva, a prihodnost Slovenca v Beogradu je negotova.

Zadnji krog prvenstva čaka še "Romuna" Dareta Vršiča in "Bolgara" Mitja Möreca. Zaradi vremenskim razmeram prilagojenih tekmovalnih koledarjev so se sezone na Švedskem (Andrej Komac), v Rusiji (Aleksander Radisavljevič) in na Japonskem (Klemen Lavrič) komajda dobro razživele.

Kdo je zaznamoval sezono?
MMC bo redno spremljanje iger slovenskih reprezentantov in preostalih legionarjev nadaljeval z začetkom nove sezone v večini evropskih držav. Do takrat bomo skrbno sledili prestopom Kekovih fantov, pripravili vrhunce pretekle sezone in kot v primeru Milivoja Novakoviča opravili kakšen pogovor z najvidnejšimi akterji. Vaše želje zapišite v komentarjih.

Toni Gruden

Ime PriimekKlub (država)TekmeIgralni časOpombe
Vratarji:
Samir HandanovičUdinese (ITA)Udinese - Cagliari 6:2vso tekmo
Jasmin HandanovičMantova (ITA)Mantova - Salernitana 1:1vso tekmo
Aleksander ŠeligaMik CM Celje konec prvenstva
Branilci:
Mišo BrečkoKöln (NEM) konec prvenstva

Boštjan Cesar

Grenoble (FRA)Grenoble - Sochaux 0:1
kartoni
Branko Ilič Betis (ŠPA)Betis - Valladolid 1:1 izven kadra
Dominic MarohNürnberg (NEM)Energie - Nürnberg 0:3
Nürnberg - Energie 2:0
poškodovan

Matej Mavrič

Koblenz (NEM) konec prvenstva
Mitja MörecSlavija Sofija (BOL)Černo More - Slavija 2:0
na rezervni klopi
Bojan JokičSochaux (FRA)Grenoble - Sochaux 0:1 na rezervni klopi

Suad Filekovič

Maribor
konec prvenstva

Marko Šuler

Gent (BEL) konec prvenstva
Aleš MejačMaribor konec prvenstva
Vezisti:

Andraž Kirm

Domžale konec prvenstva

Robert Koren (c)

West Bromwich (ANG) konec prvenstva

Mirnes Šišič

Crvena zvezda (SRB)Napredak - Cr. zvezda 2:2vso tekmo

Anton Žlogar

Omonia (CIP) konec sezone

Valter Birsa

Auxerre (FRA)Nantes - Auxerre 2:1
izven kadra
Andrej KomacDjurgarden (ŠVE)Djurgarden - Hacken 1:0
izven kadra
Dalibor StevanovičVitesse (NIZ) konec sezone
Dare VršičFC Timisoara (ROM)Timisoara - Unirea U. 1:2 izven kadra
Aleksander RadosavljevičTom Tomsk (RUS)Tomsk - Dinamo M 2:3 na rezervni klopi
Napadalci:
Milivoje NovakovičKöln (NEM) konec prvenstva
Zlatko DedičFrosinone (ITA)Grosseto - Frosinone 2:1
izven kadra
Zlatan LjubijankičGent (BEL) konec prvenstva
Nejc PečnikNacional (POR) konec prvenstva
Nereprezentanti:
Milenko AčimovičAustria Dunaj (AVT)Austria D. - Austria K. 4:1vso tekmo
Klemen LavričOmiya Ardija (JAP)Sanfrecce - Omiya 7:0 izven kadra
Goran Šukalo Koblenz (NEM) konec prvenstva
Jan KoprivecUdinese (ITA)Udinese - Cagliari 6:2 izven kadra
Rene KrhinInter (ITA)Inter - Atalanta 4:3 izven kadra
Tim MatavžGroningen (NIZ)NAC Breda - Groningen 1:1
Groningen - NAC Breda 0:2
od 46. minute;
od 63. minute