Patrice Evra, Olivier Giroud, Kingsley Coman, Bacary Sagna in soigralci se veselijo zanesljive zmage. Foto: Reuters
Patrice Evra, Olivier Giroud, Kingsley Coman, Bacary Sagna in soigralci se veselijo zanesljive zmage. Foto: Reuters
Islandci so se poslovili od številnih navijačev. Tudi na Stade de Franceu se jih je zbralo kar 15.000. Foto: Reuters

Francozi do te tekme na letošnjem prvenstvu še niso zadeli v prvem polčasu. Tokrat so se razigrali in prišli do ogromne prednosti že po 45 minutah (4:0). Drugi polčas na Stade de Franceu je bil le formalnost.
Galski petelini blestijo na domačih tleh
Francija je le še dva koraka oddaljena od tretjega naslova evropskega prvaka. Prvega je na krilih Michela Platinija osvojila leta 1984, ko je bila prav tako gostiteljica prvenstva, drugega pa leta 2000 z zlatim golom Davida Trezegueta v Rotterdamu. Francija je bila tudi svetovni prvak na domačih tleh, leta 1998 je finale odločil Zinedine Zidane.

Oglejte si celotno tekmo ter studijsko analizo prvega in drugega polčasa.


Giroud zadel po slabem posredovanju Halldorssona

Gostitelji prvenstva so začeli zelo odločno. Že v 6. minuti je Dimitri Payet s 25 metrov ogrel dlani Hannesa Halldorssona. Šest minut zatem je Blaise Matuidi z dolgo podajo našel Olivierja Girouda na levi strani kazenskega prostora. Napadalec Arsenala je streljal z levico in poslal žogo med nogama Halldorssona v mrežo. Islandski čuvaj mreže je slabo zaprl bližnjo vratnico.

Nebeški skok Pogbaja
Francozi so dobili silovit zalet. V 20. minuti je Antoine Griezmann podal iz kota, zavrtinčil žogo pred vrata, kjer je Paul Pogba visoko skočil in z močnim strelom z glavo s petih metrov povišal na 2:0. Zvezdnik Juventusa je preskočil Jona Dadija Bödvarssona.

V 25. minuti je po podaji iz avta kapetan Aron Einar Gunnarsson z glavo podaljšal žogo pred vrata, kjer je Bödvardsson z desnico streljal prek vrat.

Francozi vse odločili do odmora
Dve minuti pred odmorom je Griezmann našel Dimitrija Payeta, ki si je nastavil žogo na levico in jo s 17 metrov z diagonalnim strelom poslal v malo mrežico. Halldorsson je bil prekratek. Islandci so bili razbita vojska, v zadnji minuti prvega dela je Pogba z dolgo podajo iskal Girouda, ki pa je žogo prepustil, in Griezmann je stekel sam pred vrata. Sijajni napadalec Atletica je z levico lobal Halldorssona za 4:0 ob navdušenju na tribunah.

Giroud hitro odgovoril Sigthorssonu
V drugem polčasu so Francozi pričakovano precej znižali ritem. V 56. minuti je Gylfi Sigurdsson z desne strani poslal predložek pred vrata, kjer je Kolbeinn Sigthorsson znižal na 4:1. Le tri minute zatem so Francozi odgovorili. Razigrani Giroud je zadel z glavo po podaji Payeta.

Bjarnason postavil končni izid
Selektor Didier Deschamps je iz igre potegnil Girouda in Laurenta Koscielnyja, ki sta imela rumeni karton s prejšnjih tekem. Le še čakali so na zadnji pisk sodnika Björna Kuipersa. Šest minut pred koncem je končni izid postavil Birkir Bjarnason z glavo po podaji Arija Skulasona.
Islandci pustili neizbrisen pečat na EP-ju
Kljub porazu Islandci zapuščajo evropsko prvenstvo z dvignjenimi glavami. Z všečnimi predstavami so navdušili že v predtekmovanju, ko so remizirali s Portugalsko (1:1), Madžarsko (1:1) in premagali Avstrijo z 2:0, navdušili pa so s senzacionalnim uspehom proti Angliji v osmini finala (2:1). V domovini so sprožili evforijo. Na Stade de France je prišlo blizu 15.000 Islandcev ali dvajsetina celotnega prebivalstva države.
Giroud imel že od prve minute dober občutek
"Zadeli smo kar petkrat, vseeno pa se Islandci niso predali. Moram jim čestitati za izjemne predstave na tem prvenstvu. Res imajo odločno ekipo, ki ne popušča ne glede na izid. Ne vem, če je to moja najboljša predstava za reprezentanco. Odigral sem že nekaj dobrih tekem, a to je četrtfinale na domačem evropskem prvenstvu, kar je vsekakor nekaj zelo posebnega. Na prejšnjih tekmah smo začeli slabo, proti Irski smo lovili zaostanek. Tokrat sem imel že od prve minute res dober občutek. Vse je šlo po naših načrtih," je poudaril najboljši igralec tekme Giroud.

Deschamps: Nemčija najboljša ekipa na tem prvenstvu
"Zelo sem zadovoljen z današnjo tekmo. Navijači že celo leto dihajo z nami. Res sem srečen, da smo tudi na zadnjem tednu prvenstva še zraven. Gledal sem tekme Nemčije, ki je najboljša ekipa na tem prvenstvu. Na dozdajšnjih tekmah so pokazali največ, o tem ni dvoma. Proti Italiji so imeli kar nekaj težav, mi bomo iz sebe iztisnili vse. Velik izziv bo igrati proti najboljši ekipi sveta," je tekmece v polfinalu pohvalil Deschamps.
Pred dvema letoma v Riu de Janeiru so se Francozi srečali z Nemci v četrtfinalu, odločil pa je Mats Hummels z glavo že v 12. minuti (1:0). Branilec v četrtek ne bo smel igrati, saj je proti Italiji dobil drugi rumeni karton.

Gunnarsson: Razočarani smo, a vseeno ponosni
"Vsekakor smo razočarani, a vseeno izjemno ponosni na naše dosežke na tem prvenstvu. Res smo doživeli nepozabne trenutke. Navijači so bili res fantastični, prepevali so tudi, ko smo zaostajali z 0:4 in 1:5," je razlagal kapetan Islandije Aron Gunnarsson.

Nadzorovana eksplozija v bližini Stade de Francea
Francoska policija je v bližini stadiona v Saint Denisu izvedla nadzorovano eksplozijo. Sumljivi predmet je bilo vozilo, ki je bilo napačno parkirano. Policija je območje eksplozije zavarovala, glede na to, da je bila ta izvedena tri ure pred začetkom dvoboja, pa tedaj v bližini stadiona še ni bilo veliko obiskovalcev.

Četrtfinale, Saint Denis:
FRANCIJA - Islandija 5:2 (4:0)
76.833; Giroud 12., 59., Pogba 20., Payet 43., Griezmann 45.; Sigthorsson 56., B. Bjarnason 84.


POLFINALE, sreda ob 21.00, Lyon:
PORTUGALSKA - WALES
Četrtek ob 21.00, Marseille:
NEMČIJA - FRANCIJA

FINALE, nedelja ob 21.00, Saint Denis