EP v nogometu 2016
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 10 glasov Ocenite to novico!
Nemška reprezentanca
Nemška reprezentanca predstavlja zmes izkušenosti in mladosti. Foto: EPA

Dodaj v

Športni SOS odgovarja na 800. vprašanje: Izkušenost

359. del rubrike Športni SOS
22. julij 2016 ob 07:53
Ljubljana - MMC RTV SLO

Nemška nogometna reprezentanca je svojevrstni fenomen - svetovni prvaki namreč spadajo med najmlajše izbrane vrste, hkrati pa tudi najizkušenejše.

Po koncu evropskega prvenstva v nogometu nadaljujemo odgovare na nekatera vaša vprašanja, ki so povezana z EP-jem v Franciji.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


800. Zanima me kako (ne)izkušene so bile reprezentance na zadnjem evropskem prvenstvu? Primerjava po dveh merilih: povprečna starost in povprečno število nastopov za reprezentanco.

Gašper Košmrlj

Najizkušenejša reprezentanca po številu nastopov je bila španska, ki je imela pred začetkom tekmovanja v povprečju 45,8 nastopa za reprezentanco. Po merilu starosti pa to velja za irsko, njeni izbranci so bili stari skoraj 30 let.

Izpostaviti pa velja še Nemce: elf je imel med vsemi udeleženci evropskega prvenstva tretjo najizkušenejšo reprezentanco (41,6 nastopa), hkrati pa drugo najmlajšo (25,9 leta), kar potrjuje njeno dolgoletno strategijo vlaganja v mlade nogometaše, ki dovolj zgodaj dobijo priložnost.

Podrobnosti so v spodnji tabeli.

Opomba: S klikom na glavo tabele lahko razvrščate tudi po starosti.

801. Katerih imen je bilo največ na evropskem prvenstvu v nogometu? Na prvi pogled bi rekel, da vodi Adam.
Erik Renko

Na turnirju v Franciji je bilo največ Davidov, in sicer deset:
- Edwards (Wales)
- Cotterill (Wales)
- Vaughan (Wales)
- Limbersky (Češka)
- Pavelka (Češka)
- Lafata (Češka)
- de Gea (Španija)
- Silva (Španija)
- Meyler (Irska)
- Alaba (Avstrija)

Adam je bila kar dobra izbira, saj je bilo na prvenstvu šest igralcev s tem imenom, kar je bilo drugo najpogostejše ime. V Franciji je sodelovalo še po šest Romanov in Tomašev.

Slavko Jerič, <a href="https://twitter.com/#!/lavkeri">@lavkeri</a>
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 22.07.2016 ob 09:15
Jaz bi imel tako vprašanje glede izkušenosti in starosti za našo reprezentanco odkar jo drugič vodi šarlatan. Na eni strani kvalifikacijske tekme, na drugi strani pa prijateljske...

Ker naš sračko vedno govori, kako pomembni so mladi igralci, igralci iz naše lige itd., pa imam občutek, da jih da v igro samo na prijateljskih tekmah, kjer potem igrajo prvič skupaj, tekmo izgubijo in potem šarlatan govori otem, da enostavno niso za tak nivo in potem v kvalifikacijah igrajo Kirmi, Novakoviči...
ElTorro
# 22.07.2016 ob 09:51
Slavko, opozoril bi na en dejavnik, ki je bil očitno spregledan - treba je upoštevati, da reprezentance kot so Nemčija in Španija odigrajo neprimerno več tekem kot recimo Irska.

Če ima nek 30-letni igralec Nemčije 10 nastopov več kot isto star Irec to ne pomeni nujno, da je Nemec dobil priložnost, ko je bil mlajši.
kopibrejk
# 22.07.2016 ob 16:52
A je začel brehme pisati te sose? (Pre)pogosto so Nemci v teh statističnih smešnicah. O Argentini - prvi na FIFA lestvici - pa nič.
slovenc pa pol
# 22.07.2016 ob 13:32
Vazn da so hrcki izpadl
wayne rooney
# 22.07.2016 ob 13:11
Če upoštevamo Staretov veleum, potem je odgovor na zadnje vprašanje zagotovo napačen.

Harry Edward Kane in Wayne Mark Rooney. Verjetno je bolj malo takih Edwardov in Markov štetih v to rubriko. Ampak on jih poudarja nonstop.
kepler
# 22.07.2016 ob 09:53
V velikih reprezentancah se budno spremlja razvoj mladih igralcev, kateri so od malih nog pravilno usmerjeni in vodeni. Stežka se recimo zgodi, da bi kak najstnik nerazumljivo odšel v velik klub na željo staršev in sorodnikov. Tam vse vodi stroka in ne starši in sorodniki, kakor se recimo pogosto dogaja v našem nogometu.
zerdo_90
# 22.07.2016 ob 09:03
Ja ja, švajni und noja
el CARTEL
# 22.07.2016 ob 10:01
Izpostaviti pa velja še Nemce: elf je imel med vsemi udeleženci evropskega prvenstva tretjo najizkušenejšo reprezentanco (41,6 nastopa), hkrati pa drugo najmlajšo (25,9 leta), kar potrjuje njeno dolgoletno strategijo vlaganja v mlade nogometaše, ki dovolj zgodaj dobijo priložnost.

ja, ker pač skoraj nimajo U-21 uspehov.

ne da se mi iskati podatkov,a se ne spomnim kake dobre mlade nemške ekipe. spomnim se dobrih čehov, evropskih prvakov italijanov, nizozemcev, špancev, medtem ko 19 in 20 letni nemci pač že igrajo za elf.
Samsa
# 22.07.2016 ob 09:10
ELF je zakon!
Kobalt
# 22.07.2016 ob 09:37
Slavko Jerič, 800. vprašanje ni nikakršen jubilej, zato res ne razumem potrebe po senzacionalizmu v naslovu.
Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!